Auto test: VW Polo 1.0 Comfortline

Nova, šesta generacija VW Pola po dimenzijama je nadmašila ne samo prethodnika, već i Golfa četvorku. I ne samo dimenzijama, utisak kvaliteta je nešto što dominira.

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2018.

09:40

Auto test: VW Polo 1.0 Comfortline
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4053/1751/1461 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2551 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Gradski automobili odavno nisu mali. Iz generacije u generaciju su sve veći i konstrukciono ozbiljniji.

Kao proizvođač automobila koji drži do svog renomea i imidža, Volkswagen se potrudio da novi Polo bude jedan od tehnički najnaprednijih modela u klasi.
VW Polo 1.0: zapremina 999 ccm; snaga 59 kW (80 KS) pri 6200 o/min; maks. o. mom. 93 Nm pri 3750 o/min
Polo može da se nabavi po akcijskoj ceni od 12.590 evra sa PDV-om za keš, odnosno za 11.090 evra ukoliko se odlučite na finansiranje koje nudi Porsche Mobility.

Za taj iznos dobija se atmosferski 1.0 motor sa 80 "konja" i "komfortlajn" paket opreme.

Vrlo je važno to što se na spisku standardne opreme nalazi i sistem za automatsko kočenje koji prepoznaje i pešake. Na taj način je bezbednost podignuta na maksimalan nivo, kao u daleko većim i skupljim modelima.
Prvi i dominantan utisak koji smo imali sve vreme tokom test vožnje je osećaj kvaliteta.

Volkswagen se potrudio da se Polo po tom pitanju ne razlikuje od drugih modela.

Već same kvake na vratima su iste kao na Passatu a masivna vrata imaju luksuzan "klak" zvuk kao na velikim limuzinama.
Unutrašnjost je i dalje konzervativna ali kreativna, moderna i prilično luksuzna.

Kompletna komandna tabla je izlivena od plastike meke na dodir. Završna obrada je na najvišem nivou; svaka komanda, svaki klik tastera i prekidača je izuzetno precizan i kvalitetan.

Jednostavno, nema ni najsitnijih propusta. Doduše, voleli bismo da ima malo više tapaciranih površina u vratima. Ovako, to je jedina veća zamerka koju imamo na unutrašnjost.
Odmah po sedanju očigledno je da je pozicija vozača zavaljena, baš kao u limuzinama.

Nožne komande su daleko a kada pritisnete kvačilo do kraja, noga je gotovo u potpunosti ispružena, što nije baš čest slučaj u automobilima B segmenta. Pri svemu, tome, najniža pozicija sedišta je vrlo niska.

Volan ima veliki hod po visini i dubini. Oni malo niži će zbog približavanja sedišta morati i donekle da uvuku volan, pa čak i da podignu sedište.
Na volanu je najfinija koža a ergonomija je zaista na visokom nivou. Sve je na dohvat ruke i svaka komanda se potpuno intuitivno koristi.

Interesantno je da sedišta imaju dosta dug donji deo, tako da nema osećaja zamora u butinama ni posle dugih vožnji, baš kao u velikim automobilima.

Prilikom startovanja motora dovoljno je samo da kratko okrenete ključ a automatika će sama "verglati", kao da ste pritisnuli taster.
Prtljažnik: 351/1125 l
Ono što posebno fascinira je potpuno odsustvo buke i vibracija u radu motora na "leru".

Trocilindarski motor je veoma uglađen i moramo da priznamo da je dosta bolji od nekadašnjeg 1.2. Veoma je tih a broj cilindara možete da prepoznate po zvuku tek preko 4.000 obrtaja.

Iako na papiru ne deluje impozantno, ispostavilo se da je kriva snage i obrtnog momenta takva da najbolje osobine pokazuje baš u gradskoj vožnji na niskim obrtajima, što nije čest slučaj kod atmosferskih benzinaca.
Doduše, Volkswagen ovaj motor već dugo ugrađuje u VW Up!, gde se veoma dobro pokazao; izvesno je i da je u međuvremenu bilo finih podešavanja.

Ko nema iskustva sa trocilindarskim motorima u početku će morati da se privikne da menja brzine na neprirodno niskim obrtajima. Neprirodno niskim za sluh, ali ne i po obrtomeru.

Ukoliko se naviknete da sve brzine menjate "na slepo", jer se motor skoro i ne čuje na nižim obrtajima, bez problema ćete dostići prilično nisku potrošnju.
Test smo završili prosekom od 5,8 l/100 km, uglavnom bulevarske vožnje po širem centru Beograda, sa dosta stani-kreni vožnje.

Nismo isključivali start-stop sistem, a jedan deo testa je pokrio i autoput, koji je zapravo podigao prosek.

Pri 130 km/h Polo troši oko 6,5 l/100 km i "vrti" se na 4.000 obrtaja, što je tipična vrednost za starije atmosferske benzince.
Volkswagen očigledno nije želeo da žrtvuje performanse, odnosno međuubrzanja pri velikim putnim brzinama, koja su sasvim solidna za motor male zapremine bez turba.

Sve u svemu, relativno visoki obrtaji na autoputu ne povećavaju mnogo buku u kabini, a nema čak ni povećanog šuma vazduha, s obzirom da je karoserija aerodinamički optimalno projektovana.
S obzirom da je po svim parametrima, osim po dužini, veći od Golfa 4, novi Polo bez problema može da posluži i kao jedini auto u porodici. Pozadi ima dovoljno mesta za dve visoke odrasle osobe i možemo da kažemo da se čak sedi prilično zavaljeno, što takođe nije čest slučaj kod automobila B segmenta.

Prtljažnik zapremine 351 litar zalazi u klasu iznad, a rezervni točak punih dimenzija je standard.

Uz bogatu bezbednosnu opremu koja obuhvata i sistem za automatsko kočenje u svim verzijama,Polo je apsolutno jedan od najozbiljnijih i najkompletnijih automobila u klasi.

Dovoljno pregrada

Konstruktori su se zaista potrudili da u „polu“ bude dovoljno pregrada. Ispred ručice menjača bez problema staju veliki mobilni telefoni.

Uz doplatu, u taj prostor može da bude ugrađen bežični punjač, koji istovremeno pojačava signal mobilne mreže. Tu su i dva USB konektora.

"Tač" multimedija je standard

Svaki Polo ima veliki multimedijalni displej osetljiv na dodir, baš kao i Bluetooth konekciju.

Ozvučenje je solidnog kvaliteta, a za one koji i dalje vole da slušaju muziku sa diskova u kaseti ispred suvozača je CD plejer, baš kao i čitač SD kartice.

Rezervni točak se ne doplaćuje

Za razliku od nekih proizvođača, Volkswagen uz Polo daje rezervni točak punih dimenzija na čeličnoj felni sa gumom premijum brenda.

Upravljivost po ugledu na limuzine

Ono što nas je posebno iznenadilo je ležanje Pola na putu. Na pravcu je izuzetno stabilan, bez potrebe za "lovljenjem" na volanu i sitnim korekcijama.

Savladavanje krivina je tek posebna priča. Polo vrlo dugo ostaje neutralan a gornju granicu proklizavanja nismo uspeli da dostignemo a da vožnju ne nazovemo krajnje "nasilničkom".

Upravljački sistem i elementi ogibljenja su usklađeni tako da već pri vrlo malim brzinama u krivini vozač može da oseti da je u pitanju kompleksan rad inženjera. Naime, vrlo lako se primeti da se karoserija blago naginje u pravcu krivine, dakle, suprotno od očekivanog, tako da je naginjanje u dobroj meri neutralisano.

Uz sjajan kvalitet materijala i završne obrade, vrlo nizak nivo buke i nisku potrošnju, stabilnost je jedan od najjačih utisaka na novom Polu. Pri svemu tome, auto je istovremeno i tvrd i mek. Sitne neravnine efikasno neutrališe, dok veće rupe umeju da budu neprijatne.

Očigledno je prioritet bila konstrukcija koja će odgovarati vožnji na većim putnim brzinama, što je u Nemačkoj deo svakodnevice.

Automatsko kočenje i unazad

Uz sve vazdušne jastuke, ESP i pomoć pri kretanju na uzbrdici, ovo je svakako stavka koja u velikoj meri utiče na bezbednost.

Sticajem okolnosti, test primerak je imao prednje i zadnje parking senzore, kao i sistem za automatsko kočenje koji radi i prilikom vožnje unazad. Kako se povećava učestanost pištanja parking-senzora, tako se auto priprema za eventualno kočenje.

U trenutku kada senzori počnu da pište neprekidnim zvukom, tada se aktiviraju i kočnice, ukoliko vozač nije u potpunosti zakočio auto.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. VW Polo 1.0 Comfortline
motor 3 cilindra
zapremina 999 ccm
snaga 59 kW (80 KS) pri 6200 o/min
maks. o. moment 93 Nm pri 3750 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 4053/1751/1461 mm
međuos. rastojanje 2551 mm
prtljažnik 351/1125 l
rezervoar 40 l
masa 1125 kg
pneumatici 185/65 R15
maks. brzina 171 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 15,4 s
prosečna potrošnja 5,8 l/100 km
emisija CO2 130 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: