Novi Jeep Wrangler razočarao na testu bezbednosti, Pandi 0 zvezdica

EuroNCAP je nedavno testirao nekoliko novih ili redizajniranih modela na evropskom tržištu, a najgore su prošli Jeep Wrangler i FIAT Panda.

Izvor: B92

Nedelja, 09.12.2018.

10:30

Novi Jeep Wrangler razočarao na testu bezbednosti, Pandi 0 zvezdica
Foto: EuroNCAP

Nezavisna organizacija EuroNCAP koja ispituje bezbednost novih automobila u Evropi, kao i prethodnih godina, i u 2018. je pooštrila kriterijume testiranja, ali uprkos tome malo ko bi očekivao da jedan potpuno nov model, kao što je Jeep Wrangler dobije svega 1 od mogućih 5 zvezdica.

Ovako niska ocena zarađena je uglavnom zbog nedostatka sistema asistencije u standardnoj opremi vozila, kao što su automatsko kočenje i automatski sistem za održanje automobila u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće.

Kao što je poznato, EuroNCAP nove modele ocenjuje u 4 kategorije, a novi Jeep Wrangler prošao je najgore u oblati pomenutih sistema asistencije vozaču gde je imao skor od svega 32%.

"Veoma je razočaravajuće da potpuno nov model koji je počeo da se prodaje u 2018. godini nema standardno ugrađen sistem autonomnog kočenja u slučaju opasnosti kao ni asistenciju za održavanje automobila u voznoj traci", prokomentarisao je rezultate testa modela Jeep Wrangler generalni sekretar EuroNCAP-a, Mihel van Ratingen.

Nije se Wrangler proslavio ni u preostalim kategorijama, s obzirom da je u oblasti bezbednosti odraslih putnika zabeležio rezultat 50%, u kategoriji zaštite pešaka 49%, a nešto bolji bio je u pogledu bezbednosti dece putnika, gde je dobio 69%.
Foto: EuroNCAP
Ako se može reći da je novi Jeep Wrangler razočarao sa samo 1 zvezdicom, ništa bolje nije prošao ni FIAT Panda, koji je ocenjen sa nulom.

FIAT-ov popularni mali gradski automobil u kategoriji sistema asistencije ima katastrofalno lošu ocenu od samo 7%, a u oblasti zaštite dece putnika svega 16%. Utisak malo popravljaju ocene za bezbednost odraslih putnika (45%) i pešaka (47%).

Sve u svemu, Panda je sa ocenom 0 daleko iza konkurenata a posle ovako neslavnog rezultata može da se poredi jedino sa FIAT-om Punto iz 2017, koji je pre godinu dana takođe dobio 0 zvezdica na EuroNCAP testu bezbednosti.

Pandi se to donekle može i oprostiti, ako se zna da je aktuelni model predstavljen sada već davne 2011. godine. Inače, na svojoj premijeri, FIAT Panda treće generacije dobio je 4 zvezdice na tadašnjem EuroNCAP testu.

Automobil je redizajniran 2016, ali je po svemu sudeći nedovoljno bezbednosno unapređen da bi održao korak sa konkurencijom.

U najnovijoj turi automobila koje je EuroNCAP testirao bile su i nove generacije modela Volvo S60/V60, Peugeot 508, Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, kao i električni Jaguar I-Pace.

Svi ovi modeli dobili su maksimalnih 5 zvezdica na testu bezbednosti, a kao i Jeep Wrangler i FIAT Panda, testirane su verzije sa standardnom bezbednosnom opremom.

Više detalja o ovim testovima možete pogledati na zvaničnom sajtu EuroNCAP-a, a u nastavku vam prenosimo video sa "kreš-testa" Wranglera i Pande.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: