Prva vožnja: Mazda CX-3 (redizajn)

Nepune četiri godine posle pojavljivanja, Mazdin model CX-3 pretrpeo je izmene, neke kozmetičke i jedva vidljive, neke suštinske i skrivene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

08:15

Prva vožnja: Mazda CX-3 (redizajn)

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Mazda CX-3 je mlad model. Njene prve fotografije predstavljene su javnosti 19. novembra 2014. godine, a samo dva dana kasnije imala je svetsku premijeru na salonu automobila u Los Anđelesu.

Tada je najavljena kao produkcioni model za narednu godinu.

Čim se pojavila, osvojila je niz nagrada među kojima i Red dot nagradu za dizajn, nagradu za automobil godine u nekoliko zemalja, a bila je i finalista izbora za Svetski auto godine 2016.
Kada su novinari "Auto magazina" 2015. bili na prvoj promociji ovog automobila, bilo je jasno da je Mazdinim konstruktorima pošlo za rukom da spoje dve skoro nespojive osobine, nešto što će se dopasti konzervativnijem tipu klijenata, ali i onim drugim koji se radije opredeljuju za nove ideje i nesvakidašnji, smeo dizajn.

Izleda da je u međuvremenu taj stil bio uspešan. Auto je stekao svoje poklonike, a japanska firma je uspešno zakoračila u trku sa kompaktnim, malim krosoverima sa SUV šmekom.

Čak ni sada, kad smo na licu mesta stigli da vidimo šta je novo na podmlađenom modelu, Mazda CX-3 nije značajno promenila lični opis.
Izmenjena su svetla napred i pozadi, maska ima jednu poprečnu hromiranu lajsnu više (osam umesto sedam kao do sada), ali su te linije i dalje onakve na kakve smo navikli.

Karoserija se, po želji, farba u jednu od devet boja, sa naglaskom na novu (teško prevodivu na srpski) Soul Red Crystal. Uz nove, alu felne od 18 inča, tu bi se spisak kozmetičkih intervencija na enterijeru završio.

To je, dakle, bio prvi utisak koji nas je sačekao na aerodromu u španskom gradu Malaga, gde nas je put doveo na test vožnje novog izdanja "ce-iks trojke".

A ne može se reći da je konkurencija slaba, a tek ne mala: Renault Captur, pa Nissan Juke, Peugeot 2008, zašto da ne i Dacia Duster – uglavnom situacija tu nije najjasnija a rivala je puno.
Ovaj model je nastao je na bazi Mazde 2, a sada se opet koriste i neka rešenja sa CX-5. Zajednička težnja svim ovim automobilima je da izgledaju dobro, budu praktični, i troše malo. Uz lakoću za volanom. I povezanost sa telefonima. I ekološka unapređenja, naravno.

Unutra, takođe bez mnogo izmena. Redizajnirana, ne bitno, centralna konzola, koja je dobila praktičniji pristup i bolji pregled.

Novina je električna parkirna kočnica, koja je, osim više prostora, omogućila i postavljanje (kliznog) naslona za ruke između prednjih sedišta.

Uz kvalitetnije materijale, redizajnirana sedišta, retrovizore sa automatskim zatamnjenjem i par drugih detalja, sve deluje dosta prostrano, udobno i prijatno.
Da ne zaboravimo milenijalce: uvedena je i opcija povezivanja Epl i Android telefona, pa kome nije samo do automobila, može da se zabavlja povezivanjem.

Sitnica po sitnica, i Mazda CX-3 dobila je nešto drugačiji profil, kao da želi da ide u korak sa vremenom.

Naravno, svi ovi utisci su manje važni od osećaja koji vozač primeti po prvom ulasku u auto.

Dobar pregled sa strane, pristupačni instrumenti; lep volan, pravog oblika i dimenzija; pa, moderan enterijer… Uz male mrtve uglove na zadnjem delu, prouzrokovanih malim prozorima.
Iako Mazda hvali svoja (nova) sedišta, nama su se učinila malo kratkim, bar 5-6 dodatnih cm po dužini ne bi bilo na odmet. I nazad je malo skučeno, a pet odraslih osoba teško da će se baš udobno voziti.

Ako smo ove izmene nazvali manjim ili tek neophodnim, ispod kože se desilo mnogo toga što vredi napomenuti.

Najpre, potpuno nevidljivo, a izuzetno značajno: gotovo ceo donji postroj doživeo je značajna unapređenja.

Karoserija je, najpre, čvršća, što bi, kako već znamo, trebalo da donese bolje preduslove za precizno vođenje automobila.
Za to je, dalje, potrebno, poboljšano ogibljenje, što su Japanci takođe precizno uradili. Izmenjene su opruge, amortizeri, njihove tačke vezivanja su ojačane, a potom su reviziju prošli i stabilizatori.

Dobijeno je bolje težište automobila, sa unapređenim voznim karakteristikama, upravljivošću i nižom bukom.

Ove vitalne intervencije doneli su Mazdi CX-3 nov kvalitet u vožnji, što je i do sada bio jedan od glavnih aduta ovog automobila.
Enterijer baziènog modela sa najnižim paketom opreme
Međutim, Japanci nisu koristili recept - šlag na tortu. Upravo suprotno, oni su se odlučili za dobre kore i fil, što znači da doživljaj dolazi iznutra. Da, od motora.

Najpre, ta lista nije dugačka, naprotiv, praktično radi se o dve mašine, jedne dizel, i jedne benzinske sa dve izlazne snage. Motori su rađeni po dobro poznatoj Skajaktiv tehnologiji, i predstavljaju ono pravo unapređenje koje donosi ovaj auto.

Dizel motor je sada zapremine 1.8 litara umesto dosadašnjeg od 1.5. Isporučuje 115 KS pri 4.000 obrtaja. Osim kapaciteta cilindara, fina podešavanja pretrpeli su brizgaljke, klipovi i sami cilindri.

Odziv na komandu gasa sada je konkretniji, ravnomerniji, i, naravno, snažniji.

Iako su dizel motori dospeli (nepravedno) na crnu listu, Mazdin agregat pokazuje da kampanja koja se vodi protiv sagorevanja "nafte" u automobilskom motoru nema baš nekog smisla.
Dva benzinca iz zapremine od 2.0 litra daju 121, odnosno 150 "konja".

Njihove performanse poboljšane su takođe finim radovima u srcu mašine – cilindrima: japanski stručnjaci fokusirali su se na dobijanju savršene smeše gorivo-vazduh, i načinu da sagorevanje bude precizno i pravovremeno.

Kao i kod dizel motora, i ovde su reviziju prošli i klipovi i obloge cilindara.
Kada se konačno zapitate kako to deluje na putu, odgovor je – ubedljivo. Vozili smo novu Mazdu CX-3 na ruti od oko 200 kilometara, od Malage do Marbelje, uglavnom po frustrirajućim planinskim krivinama.

Iako često na značajnim usponima, motori su pokazali zašto su glavni adut ovog automobila. Sa dobrim odzivom na pedali "gasa" neupitno su pratili komandu, držeći traženi tempo u svakom trenutku.

Na ravnijim delovima puta pokazali su još jednu važnu osobinu – elastičnost i toleranciju na kašnjenje u menjanju "brzina".

Bez značajnog naginjanja i čvrstim držanjem pravca omogućili su nam udobnu vožnju na dugom putu koji je često bio sličan ovim našim.
Još jedna opcija koju ne treba ispustiti iz razmatranja: CX-3 je dostupna i sa pogonom na sva četiri točka. Te verzije isporučuju se sa jačim (150 KS) benzinskim motorom, ili, opciono, sa dizel motorom.

Svakako, sva tri motora imaju mogućnost izbora manuelnog šestostepenog, ili automatskog menjača sa, takođe, šest stepeni prenosa.

Nemojte ni da pomislite da ovaj model nema sve najnovije, najpouzdanije i najpotrebnije sisteme bezbednosti. Ne sumnjajte da su svi ekološki propisi poštovani do poslednjeg slova.

Ako ima malo primedbi na račun prostora, ukoliko i nema većeg izbora motora, redefinisana Mazda CX-3 je auto u vrhu klase po izgledu, tehničkim i tehnološkim rešenjima, kvalitetu izrade i udobnosti u vožnji.

Ove utiske i pohvale stavićemo pod lupu vrlo brzo, kada ovaj automobil stigne na duži test u našu redakciju.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Mazda CX-3 (redizajn)
Motor G 2.0 G 2.0 D 1.8
Zapremina (ccm) 1998 1998 1759
Snaga (kW/KS) pri o/min 89/121 pri 6000 110/150 pri 6000 85/115 pri 4000
Maks. o. moment (Nm) pri o/min 206 pri 2800 206 pri 2800 270 pri 1600–2600
Dimenzije (mm) 4257/1765/1535
Međuos. rastojanje (mm) 2570
Zapremina prtljažnika (l) 350/1260
Zapremina rezervoara (l) 48 44 48/44
Masa (kg) 1184 1256 1234
Pneumatici 215/60 R16; 215/50 R18
Maks. brzina (km/h) 192 200 184
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 9 8,8 9,9
Potrošnja - fabrička (l/100 km) 7,5/5,4/6,2 8,5/6,1/7 4,8/4,1/4,4
Emisija CO2 (g/km) 141 160 114

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: