Auto test: Renault Mégane GrandTour Intens Blue dCi 115

Krosoveri su toliko postali dominantni da ponekad zaboravimo na tradicionalne oblike karoserije, kakav je karavan. Sve ima svoje prednosti i mane, a Renault je projektovao Megane GrandTour tako da se dobro zapitate ima li krosover smisla, osim što je trendi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2018.

09:00

Auto test: Renault Mégane GrandTour Intens Blue dCi 115
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4626/1814/1457 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2712 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Sa modelom Renault Megane imali smo mnogo puta priliku da se družimo, u praktično svim kombinacijama paketa opreme, motora pa i oblika karoserije.

Posle "berline" (hečbeka) i sedana, na red stiže karavan, komercijalno nazvan Mégane GrandTour.
Renault Mégane Grandtour Blue dCi 115: zapremina 1461 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 260 Nm pri 2000 o/min
Ovo je auto koji vas zaista natera da se zapitate koja je prednost krosovera u odnosu na klasičan karavan, koji nudi više nego obilje prostora za prosečnu porodicu.

U odnosu na hečbek ima značajno veći prtljažnik zapremine 521 spram 384 litra. Gepek je veći i od sedan verzije GrandCoupe, koja je nešto duža ali raspolaže sa 505 litara tovarnog prostora.

Da ne spominjemo praktičnost karavana, u koji mogu da se smeste i kabastije stvari.
Renault se potrudio da, u skladu sa modernim normama, olakša korišćenje automobila, odnosno gepeka.

Ukoliko je potrebno da oborite naslone zadnjih sedišta, to možete učiniti jednim potezom, povlačenjem ručica u zidu prtljažnika; nasloni će se automatski oboriti.

Konstruktori su bili vrlo pedantno u vezi organizacije zadnjih pojaseva, tako da za dva bočna sedišta postoji usek u plastici između sedišta i vrata u koje se postavlja pojas tako da ne smeta kada se ne koristi.

Srednji se vezuje u tri tačke ali nema dodira sa krovom, već je sve ugrađeno u sedište. Time je omogućeno obaranje naslona zaista jednim potezom, bez potrebe da nešto pomerite u stranu.
Zadnja polica je takođe konstruisana da bude efikasna. Ne donosi nikakve specijalne inovacije u odnosu na ono što smo već imali prilike da vidimo, ali možemo da kažemo da se njeno povlačenje i zabravljivanje obavlja vrlo efikasno.

Iz iskustva znamo da tu uvek nešto zapinje i da ne radi kako treba, međutim, kod ovog automobila to nije slučaj.

Dovoljno je da je povučete prema sebi do kraja i da ne razmišljate da li je nešto ušlo u žljeb i da li je sve zabravljeno kako treba.

Iako je polica zapravo roletna, moramo da priznamo da je dosta čvrsta i da po potrebi na nju možete da nabacite neke ne previše teške stvari, kao što je jakna i slično.
Nekada su Megane karavani imali duže međuosovinsko rastojanje u odnosu na hečbek, ali danas to nije tako.

Pre svega zato što je Renault želeo da i "berlina" ima dovoljno prostora za noge putnika pozadi, baš kao i karavan i limuzina.

U tom smislu ovde nema posebnih benefita zbog toga što je u pitanju karavan.

Megane "četvorka" inače vrlo komforno može da ugosti dve odrasle osobe pozadi, čak i natprosečne visine. Po prirodi klase i koncepta, za treću će već biti tesno u pogledu mesta za ramena.
Dakle, koja je razlika u odnosu na ekvivalentnog krosovera? Na primer, Renault Kadjara?

Velika. Za početak, u Megane karavanu sedi se zavaljenije, i napred i pozadi.

Kadjar obezbeđuje višu poziciju sedenja i bolju preglednost puta, ali su noge vozača savijenije a pedale nešto bliže.

Pozadi, kao što smo već rekli, takođe se sedi zavaljenije, pa je duži put podnošljiviji u karavanu.
Prtljažnik je takođe veći kod karavana i to za ne baš malih 49 litara.

Treba reći i da drugi red sedišta u modelu Megane GrandTour ima svoje ventilacione otvore a Kadjar ih nema.

Stekli smo i utisak da je Megane nešto kvalitetnije napravljen; tu ne mislimo samo na završnu obradu, koja je, kako vreme odmiče, sve bolja i bolja, već i na kvalitet materijala.
Dalje, Kadjar može da se poruči sa 4x4 pogonom, dok Megane ima dosta mekše podešeno ogibljenje; voli da zapliva preko dužih neravnina a čak i sa opcionim "sedamnaesticama" je prilično mekan.

Iako je oslanjanje nešto dužeg hoda nego što smo navikli u C segmentu (Francuzi su želeli da povrate epitet udobnih vozila), nismo uspeli da nateramo auto da neki od točkova izgubi kontakt sa podlogom, osim prilikom prelaska preko češljeva na mostovima u krivini.

Tu bi se slično ponašao i bilo koji drugi auto. Ali same krivine, bez obzira na brzinu, ne predstavljaju nikakav problem, što je bilo pravo iznenađenje. Morali biste da budete vrlo agresivni i nepromišljeni pa da naterate Megane da iskliza.

U svakom slučaju, upravljanje je definitivno preciznije a stabilnost bolja na karavanu nego na krosoveru.
Osim prijatnog ljuljuškanja u vožnji, Megane GrandTour nas je veoma obradovao potrošnjom. Doduše, to smo i očekivali od čuvenog 1.5 dizelaša, koji je u testiranom automobilu imao maksimalnih 115 "konja".

Pokazalo se da je novi standardi merenja potrošnje daju rezultate, pa smo po Beogradu uspeli da ostvarimo prosek niži od deklarisanog - 4,6 l/100 km. I to bez problema i bez ustezanja.

Sa sve "klimom" i težom nogom na gasu, prosek je rastao na 5,0 litara po gradu.
Od kako je Renault uspostavio poslovnu saradnju sa Mercedesom, pozitivne posledice su se odmah osetile na menjaču i motoru. Menjač je vrlo precizan, nešto dužih hodova, a motor je apsolutno među najboljima u svojoj kategoriji.

Manja turbo-rupa u ovom trenutku ne postoji među dizelašima. Izuzetno je elastičan i prijatan za vožnju i nema ništa protiv vožnje na hiljadu obrtaja, na primer. Već pri 70 km/h "traži" šestu.

Jedino što može da mu se zameri je nešto grublji i bučniji rad.
Dizajn je stvar ukusa, ali ono što je sigurno da je Renault dosta popravio kvalitet kompletnog vozila.

Konstrukciono zaista nema šta da se zameri osim što se nekome možda neće dopasti previše meko ogibljenje i ljuljanje karoserije. Ali, to je stvar ukusa i ličnog afiniteta.

Oprema je takođe nešto sa čime Renault može da se ponosi. Izbor je ogroman a najvažnije je to da Megane ne zaostaje u pogledu najnovijih bezbednosnih sistema.

GrandTour je tačno 800 evra skuplji u odnosu na ekvivalentno opremljenu i motorizovanu "berlinu", što će reći da cena počinje od 15.490 evra za osnovni "lajf" paket opreme i novi turbo-benzinski motor od 100 KS.

Cena dizelaša startuje od 17.190 evra, sa 1.5 dCi motorom od 95 "konja". Testirani Megane karavan sa pretposlednjim "intens" paketom košta 19.790 evra.

Duplo dno

Moramo da pohvalimo kvalitet materijala za oblaganje prtljažnika, odnosno itison koji je dosta čupav i koji priliči premijum segmentu.

Duplo dno ima i poklopac iz dva dela, tako da jednostavno i efikasno možete da organizujete svoje stvari. Ispod svega je rezervni točak punih dimenzija, a to se danas ne viđa baš često.

Podeljen prtljažnik

Renault je uveo još jednu novinu, a koja se odnosi na organizaciju stvari u prtljažniku.

Zbog svoje veličine, nije isključeno da će se stvari "vozati" u njemu po krivinama. Zato je zadnji poklopac duplog dna, odnosno poda konstruisan tako da se iz njega otvara neka vrsta zida, kao "vazdušne kočnice" na krilima aviona.

Time je gepek podeljen na dva dela, sa manjom mogućnošću za tumbanjem stvari u njemu.

Jedinstvena praktičnost

Samo karavani mogu da prevezu izuzetno duge predmete u kabini i to uz zatvorena vrata prtljažnika. Da bi to bilo moguće, Renault je posebno dizajnirao naslon suvozačevog sedišta u Megane karavanu.

Specijalnom ručicom na uglu sedišta naslon se obara, tako da bez problema mogu da se prevezu dugački nemontirani komadi nameštaja.

Takođe, u zidu prtljažnika su postavljene posebne ručice koje jednim potezom obaraju naslon zadnjih sedišta.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Renault Mégane GrandTour Intens Blue dCi 115
zapremina motora 1461 ccm
snaga 85 kW (115 KS) pri 3750 o/min
maks. o. moment 260 Nm pri 2000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4626/1814/1457 mm
međuos. rastojanje 2712 mm
prtljažnik 521/1504 l
rezervoar 45 l
masa 1325 kg
pneumatici 205/50 R 17
maks. brzina 187 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,6 s
potrošnja (fabrička) 4,7/5,5/4,2 l/100 km
emisija CO2 110 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: