VW i Daimler plaćaju prepravku dizela, BMW odbija pre 2020.

Nemački ministar za saobraćaj Andreas Šojer izjavio je da su automobilske kompanije spremne da potroše do 3.000 evra po automobilu za prepravke starijih dizel vozila sa prekomernom emisijom štetnih asova.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

18:20

VW i Daimler plaćaju prepravku dizela, BMW odbija pre 2020.
Foto: Getty images

Nemačka vlada već duže vreme vrši pritisak na automobilske kompanije da izvrše prepravke na starijim dizel vozilima, u nastojanju da smiri vozače koji su besni zbog sve brojnijih zabrana vožnje dizelaša u većini gradova.

"Dizel plan", predstavljen početkom oktobra, predviđa "premije za razmenu" starih automobila i prilagođavanje vozila novim tehničkim standardima, na primer dodavanjem filtera za čestice.

Međutim, vlada se bori s proizvođačima da oni plate za tu tehničku nadogradnju.

Uprkos svojoj nespremnosti, Volkswagen i Dajmler su prihvatili da to podrže s po 3.000 evra po vozilu učešća u ukupnom trošku prepravke, ali samo vozila u malom broju naročito zagađenih gradova, izjavio je Šojer.

BMW i dalje odbija da finansijski doprinese tim prepravkama pre 2020. godine.

Svi proizvođači smatraju da će "premije za razmenu" starih za nova vozila efikasnije očistiti vazduh, dok je ministar Šojer upozorio da su tehnička rešenja za prilagođavanje starih vozila "neće, nažalost, biti brzo dostupna na tržištu".
Foto: Getty images
"To se ne odnosi na skoro 70 odsto tržišta", uključujući i strane proizvođače, rekao je Ferdinand Dudenhofer, ekspert Centra za istraživanje automobila (CAR) u Duisburgu kritikujući "amaterizam" i "neuspeh" vlade Nemačke u rešavanju problema dizela.

Nekoliko dana pre nedavnih regionalnih izbora u Hesenu, vlada se žestoko protivila nepopularnoj "zabrani vožnje" i najavila da će zakonom "svuda sprečiti" uvođenje zabrana uz pomoć suda. Taktika je da se u slučaju "blagog" prekoračenja standarda zagađenja, zabrana opiše kao "nesrazmerna".

Ali, ta inicijativa koju su kritikovali opozicija, udruženja za zaštitu životne sredine i pravnici, u sredu je odložena "do daljeg", dok se koalicija vladajućih konzervativaca i socijaldemokrata bori da se dogovori o toj temi.

Evropske standarde ograničenja emisije azotnih dioksida, ili 40 mikrograma NO2 po kubnom metru, prošle godine je premašilo 65 nemačkih gradova.

Taj gas je povezan s respiratornim i kardiovaskularnim bolestima, kaže Agencija Nemačke za životnu sredinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: