Tvorac Murcielaga, Diabla, Gallarda novi direktor dizajna Hyundai-Kia

Od 1. novembra južnokorejska grupacija Hyundai-Kia koju čini i premijum brend Genesis dobila je novog direktora dizajna – Luka Donkervolkea.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

20:15

Tvorac Murcielaga, Diabla, Gallarda novi direktor dizajna Hyundai-Kia

Donkervolke je već imao visoku funkciju u kompaniji kao izvršni potpredsednik dizajna za Hyundai i Genesis brendove, a na poziciji prvog čoveka dizajna za kompletnu grupaciju zamenio je Petera Šrejera.

Donkervolke je pre dolaska u redove južnokorejskog giganta imao impresivnu karijeru u Volkswagen Grupi.

Došao je 1992, a u periodu 1994-1996. je radio za Škodu. Tokom tog perioda je doprineo dizajnu prvih modernih generacija Fabie i Octavie.

Potom je prešao u Audi gde je dizajnirao A4 Avant i inovativni A2, a 1998. Belgijanac rođen u Peruu prelazi u Lamborghini. Tu je bio odgovoran za dizajn modela Murcielago, Diablo i Gallardo, a zajedno sa Volterom de Silvom je 2006. dizajnirao Lamburghini Miura concept.

Karijeru je potom nastavio u španskom SEAT-u gde je zamenio upravo De Silvu, koji je prešao u Audi. U Španiji je kreirao prethodnu generaciju Ibize, jednog od najuspešnijih i najprepoznatljivijih modela ovog brenda.

Konačno, krug u okviru VW grupacije je zaokružio u redovima britanskog premijum proizvođača Bentleya 2012, da bi u junu 2015. posle 23 godine napustio VAG i prešao u Hyundai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: