Vreme i mesto policijske kontrole od 2019. određivaće aplikacija

Izmene zakona o bezbednosti saobraćaja stupile su na snagu pre pola godine. Iako podaci policije kažu da nova pravila daju rezultate i da je smanjen broj saobraćajnih nesreća sa poginulima, svakodnevno smo svedoci tragedija na srpskim putevima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2018.

11:40

Vreme i mesto policijske kontrole od 2019. određivaće aplikacija
Foto: Thinkstock

Načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov istakao je gostujući na Javnom servisi da su policijaci na putevima i danju i noću, ali da je neophodno da kontrola bude bolje organizovana.

"Od sledeće godine, brzinu ćemo meriti samo na onim mestima gde je prekoračenje brzine bilo najčešći uzrok nesreća. Zbog toga smo u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja izradili aplikaciju koja će služiti za vremensko i prostorno usmeravanje rada policije", rekao je Arsov u Dnevniku RTS-a.

To znači da od sledeće godina saobraćajna policija neće meriti brzinu na bilo kojoj deonici, već samo na onim deonicama i u onom vremenskom periodu kada su se dešavale saobraćajne nezgodne gde je prekoračenje brzine bilo uzrok, a slično će važiti i za kontrolu nepropisnog preticanja.
Foto: Thinkstock
"Nesreće se ne mogu sprečiti samo reperesivnim merama. Kazne za vožnju u alkoholisanjom stanju su veoma visoke, ali je i pored toga svakog meseca se dogodi 180 nesreća u kojima su učestvovali vozači sa više od 1,2 promila alkohola u krvi. Više od 60 nesreća mesečno izazovu vozači sa preko dva promila alkohola u krvi", upozorava Arsov.

Kontrola vožnje u alkoholisanom stanju i vezivanja pojaseva neće biti prostorno ni vremenski ograničena. Veliki problem i predstavljaju vozači koji koriste mobilne telefone u toku vožnji, u prvih decet meseci 2018. registrovano je čak 36.000 prekršaja, što su samo "uhvaćeni" počinioci dok se lako primeti da mnogo više njih krši ovaj zakon.

Iako statistika pokazuje da se sve više koriste i sigurnosni pojasevi, Arsov napominje da se i dalje dešavaju nesreće u kojima su vozači stradali zato što nisu bili vezani. Zbgo toga policija insistira da se pojasevi vezuju i na zadnjem sedištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: