Škoda Scala – prve fotografije i tehnički detalji "češkog Golfa"

Češki proizvođač objavio je nove detalje i prve zvanične fotografije novog kompaktnog hečbeka koji će debitovati do kraja godine.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2018.

10:19

Škoda Scala – prve fotografije i tehnički detalji

Scala je novi Škodin model u takozvanom "C" segmentu kompaktnih hečbek automobila, u kome je u Evropi neprikosnoven Golf, uz jaku koknurenciju nekoliko veoma popuranih automobila, kao što su Ford Focus, Opel Astra, Renault Megane, Peugeot 308...

Na prvim zvaničnim fotografijama češkog proizvođača novi model je i dalje prekriven "kamuflažnom" folijom – pa su detalji spoljašnjosti sakriveni, ali se vide proporcije i oblik vozila.

Škoda je takođe objavila i prve tehničke detalje moela Scala. Kako kažu, ovaj automobil ponudiće visok stepen aktivne i pasivne bezbednosti, full-LED farove i zadnja svetla, dosta prostora za putnike i njihov prtljag, kao i mnogobrojna Simply Clever rešenja u putničkoj kabini.

Motorizacija obuhvata pet pogonskih jedinica, i to od 66 kW (90 KS) do 110 kW (150 KS).
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4362/1793/1471 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2649 mm
U češkom proizvođaču tvrde da, uprkos kompaktnim demezijama, Škoda Scala pruža dosta prostora u unutrašnjosti automobila s obzirom na to da pripada "C" segmentu vozila.

Novi model ima dužinu 4.362 mm, širinu 1.793 mm i visinu 1.471 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.649 mm.

Što se tiče unutrašnjih dimenzija, Scala se približila modelu Octavia. Prostor za noge iznosi 73 mm (73 mm u Octaviji), dužina zadnje klupe je 1.425 mm (1.449 mm u Octaviji), a prostor za glavu na zadnjem sedištu iznosi 982 mm (980 mm u modelu Škoda Octavia).

U Škodi najavljuju i da će Scala imati jedan od najvećih prtljažnika u svom segmentu kapaciteta 467 litara, a prtljažni prostor raste do 1.410 litara kada se spuste zadnja sedišta.
Motori: Od 66 kW (90 KS) do 110 kW (150 KS)
Ostale karakteristike uključuju inovativnu opciju full-LED farova i zadnjih svetala, a Scala će biti prvi Škodin model koji dolazi sa zadnjim dinamičkim pokazivačem pravca.

Sakriveno iza zadnjeg branika je opciono Simply Clever rešenje: elektrio-sklopiva kuka za vuču koja se može osloboditi pritiskom na dugme u prtljažniku.

Ostala zanimljiva Simply Clever rešenja koja su u ponudi su pregrada za kišobran (sa kišobranom) u vratima vozača i strugač leda u poklopcu rezervoara za gorivo, kao i opciona karakteristika otvaranja i zatvaranja prtljažnika sa "tip-to-close"“ funkcijom.

Nova generacija online usluga i multimedijalnih sistema

Prtljažnik: 467/1.410 litara
Škoda Scala isporučivaće se sa najnovijom digitalnom tehnologijom - kao opcija, u ponudi je Virtual Cockpit koji je dostupan sa ekranom od 10,25 inča, najvećim u segmentu kompaktnih vozila.

Zahvaljujući novoj generaciji Škoda Connect mobilnih usluga, vlasnici imaju mogućnost da otključaju i zaključaju automobil koristeći svoj mobilni telefon.

Ugrađena eSIM kartica pruža mogućnost da auto može uvek biti online. Zahvaljujući eSIM kartici biće podržan rad funkcija "Emergency Call" i "Proactive Service".

Opcije funkcionisanja ovog sistema zavise od uslova na određenim tržištima.

Pet pogonskih agregata

Scala će u ponudi imati pet različitih motora a svi su u skladu sa evropskim standardom o emisiji izduvnih gasova Euro 6d-TEMP.

U pitanju su tri benzinska i jedan dizel motor, a kasnije u 2019. godini, biće dostupan i ekološki prihvatljiv motor na prirodni gas (CNG).

Svi motori imaju direktno ubrizgavanje i turbo punjač, kao i Stop/Start tehnologiju i sistem za regeneraciju energije kočenja.

Unapređeni sistemi pomoći vozaču

Jedan od poboljšanih sistema asistencije je "Side Assist". To je sistem koji obaveštava vozača kada se vozilo približava od pozadi ili se vozilo nalazi u mrtvom uglu.

Dok poznati sistem za detektovanje vozila u mrtvom uglu ima opseg od 20 m, "Side Assist"“ može da detektuje vozilo i na udaljenosti do 70 m i samim tim efikasniji je kada je u pitanju obaveštenje vozaču u slučaju vožnje autoputem ili putem sa dve vozne trake.

"Rear Traffic Alert“ (upozorenje o saobraćaju iza vozila) je deo "Side Assist" funkcije.

Adaptivni tempomat osmišljen je za duža putovanja na autoputu i radi pri brzini do 210 km/h, a "Lane Assist" i "Front Assist" čine sastavni deo opreme.

"Front Assist" uključuje funkciju "City Emergency Brake" korišćenjem radara koji nadzire predeo ispred vozila pri vožnji u gradu i tako sprečava sudar.

Opciono "Park Assist" navodi vozača prilikom parkiranja – automatski navodi automobil da se uparkira ili isparkira kada je u pitanju paralelno ili bočno parkiranje.
Za bezbedniju vožnju i bolju vidljivost noću ili kada je loše vreme, Scala će imati u ponudi full-LED farove i zadnja svetla, dok će za prijatnu atmosferu u unutrašnjosti automobila biti zaduženo LED ambijentalno osvetljenje.

U slučaju neočekivanog sudara, opcioni sistem za zaštitu putnika "Crew Protect Assist" automatski zatvara prozore u prvoj fazi, zatim zateže pojaseve na prednjim sedištima.

Ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, automobil štiti putnike sa – u zavisnosti od paketa opreme – do devet vazdušnih jastuka.

Pored dva prednja vazdušna jastuka za vozača i suvozača, novi kompaktni model takođe ima i vazdušni jastuk za kolena ispod volana, dok su bočni vazdušni jastuci na prednjim vratima, kao i vazdušne zavese i bočni vazdušni jastuci na zadnjim vratima dostupni kao opciona oprema.

U slučaju saobraćajne nezgode, sistem "Multi-Collision Brake" sprečava da se vozilo dalje kreće nekontrolisano, dok će "Emergency Call" automatski pozvati pomoć kada se aktiviraju vazdušni jastuci ili kada se zategnu pojasevi potnicima na prednjim sedištima.

Škoda Scala imaće svetsku premijeru do kraja 2018, a u prodaji će se pojaviti 2019. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: