Novi Suzuki Jimny razočarao na testu bezbednosti VIDEO

EuroNCAP ispitivao je bezbednosne karakteristike četiri nova modela na evropskom tržištu, a jedino je mali japanski terenac ocenjen sa nezadovoljavajuće 3 zvezdice.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

08:51

Novi Suzuki Jimny razočarao na testu bezbednosti VIDEO
Suzuki Jimny (EuroNCAP)

Testovi koje sprovodi ova nezavisna organizacija sa sedištem u Briselu iz godine u godinu sve su rigorozniji, a dodatno su pooštreni u 2018.

Sada se prilikom testiranja još više pažnje posvećuje učinkovitosti elektronskih sistema asistencije, a osim bezbednosti pešaka, ocenjuje se i bezbednost ostalih ranjivih grupa učesnika u saobraćaju, poput biciklista.

Ovog puta EuroNCAP je ispitivao koliko su prema novim, strožim kriterijumima bezbedni Audi A6, Volkswagen Touareg, Ford Tourneo Connect i Suzuki Jimny.
Audi A6 (EuroNCAP)
Najbolje su ocenjena dva modela iz VW grupacije, novi Audi A6 i poslednja generacija SUV-a Touareg – oba vozila dobila su 5 EuroNCAP zvezdica, odnosno najvišu ocenu.

Testirani A6 bio je dizelaš sa oznakom 40 TDI Sportline. Ovaj automobil zabeležio je skor 93% u oblasti bezbednosti odraslih putnika, 85% za bezbednosti dece putnika, 81% na polju zaštite ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju (pešaka, biciklista...) i 76% za bezbednosne sisteme asistencije vozaču.

Na EuroNCAP testu bio je i VW Touareg 3.0 TDI Elegance, a ocenjen je sa 89% za bezbednost odraslih, 86% za zaštitu dece putnika u vozilu i 72% za oblast bezbednosti pešaka i biciklista, dok su mu elektronski sistemi asistencije doneli 81%.
VW Touareg (EuroNCAP)
Ford Tourneo Connect koji se našao na najnovijem testu je unapređena varijanta modela koji je lansiran 2014. Ovog puta testiran je model sa 1.5 dizel motorom u Titanium verziji i sa produženim međuosovinskim rastojanjem.

Tourneo Connect je zabeležio sledeći rezultat: bezbednost odraslih 92%, bezbednost dece 79%, zaštita pešaka i biciklista 65% i sistemi asistencije 75%. To je bilo dovoljno za 4 EuroNCAP zvezdice.

Najslabiji rezultat na ispitivanju imao je novi Suzuki Jimny – samo 3 zvezdice, zbog nedostataka u pogledu zaštite odraslih putnika uočenih na "kreš" testu, ali i usled nezadovoljavajućih elektronskih sistema asistencije vozaču.

Testirana verzija je 1.5 GLX a rezultati su: bezbednost odraslih 73%, bezbednost dece 84%, zaštita pešaka i biciklista 52% i sistemi asistencije 50%.
Ford Tourneo Connect (EuroNCAP)
EuroNCAP navodi da je prilikom testa frontalnog sudara sa delimičnim preklapanjem površina vozila i prepreke (pri brzini od 64 km/h) putnička kabina pretrpela značajne deformacije, naročito oko okvira vozačevih vrata. Istovremeno, na test-lutki na poziciji vozača zabeležene su "povrede" u predelu grudi.

Kao "slaba" ocenjena je zaštita putnika na zadnjem sedištu u predelu glave, prilikom testa direktnog čeonog sudara sa čvrstom nepomičnom preprekom.

Takođe, utvrđen je nedovoljan pritisak gasa u vozačevom vazdušnom jastuku prilikom aktiviranja, što može dovesti do toga da vozač udari u volan prilikom sudara i povredi glavu.

EuroNCAP imao je primedbu i na sistem automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara (AEB), koji je standardan deo opreme na novoj generaciji modela Jimny.

Navodi se da je ovaj sistem pokazao slabosti u testovima kada se ispred vozila nađu pešaci, dok uopšte nije reagovao na prisustvo bržih pokretnih objekata, poput biciklista.

Pogledajte "kreš" test Suzukija Jimny: Video snimke "kreš" testova ostalih modela pogledajte na YT kanalu EuroNCAP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: