Šta je FIAT 601 čiji se dolazak najavljuje u Kragujevac?

Srpsku automobilsku javnost zaintrigirala je vest da Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grupacija planira da uvede nov model u proizvodnju u pogonu u Kragujevcu.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2018.

14:00

Šta je FIAT 601 čiji se dolazak najavljuje u Kragujevac?

Kragujevac je već godinama dom jednog od retkih preostalih minivenova (MPV) na tržištu 500L čija je budućnost i dalje neizvesna, iako FCA najavljuje početak proizvodnje električne verzije 550L, takođe u Šumadiji.

Međutim, "Politika" prenosi da FCA planira pokretanje proizvodnje novog modela u Kragujevcu, navodno paralelno sa 500L, a koji ima radnu oznaku "601".

Trenutno nije moguće naći nikakve javne informacije o ovom modelu, ne pod oznakom "601", ali najava da je u pitanju SUV B segmenta nas vraća u ne tako davnu prošlost.

Još pre pet godina italijanski mediji su najavili da bi FIAT trebalo da lansira nov model, upravo krosover B segmenta baziran na odlazećem Puntu.
Kao mesto na kojem bi se pravio najavljen je upravo Kragujevac. Prošle su godine, ali B SUV nije stigao do srpskog pogona.

Međutim, prošle zime iz FCA su potvrdili da će u Italiji, u pogonu u kojem se pravi populadni model Panda, da krene proizvodnja SUV modela B segmenta, ali Jeep brenda.

Paralelno s tim, krenule su i spekulacije o modelu iste klase sa FIAT oznakom na haubi. I opet se povela priča o Kragujevcu.

Pre 11 meseci pojavila se prva konkretna priča o planu FCA da pokrene proizvodnju B-SUV modela, kao naslednika 500L za koji je naglašeno da će se praviti u Srbiji.

Taj SUV, koji na prvim nezvaničnim "renderima" je podsećao na Dacia Duster, navodno bi bio lansiran 2019. godine kao konkurent Opel Crosslandu X, Citroen C3 Aircross i Volkswagen T-Crossu u najpopularnijoj klasi u SUV segment.
Iako nije bilo zvaničnih potvrda, naglašeno je da FIAT planira da krene stopama većine proizvođača i odustane takođe od MPV segmenta u Evropi, te poput Opela koji je takoreći Merivu pretvorio u Crossland X, a Citroen svoj C3 Piccasso u C3 Aircross, isto učini sa 500L.

Tu priču pokrivala je statistika. Dok se MPV segment polako gasi, SUV nastavlja da cveta. Primera radi, model 500L, koji je lansiran 2012, vrhunac proizvodnje imao je 2014. kada je prodato 115.000 jedinica u celom svetu, dok je 2017. taj broj bio 77.000, a za 2018. je predviđeno još manje – 54.000, od čega tri četvrtine otpada na Italiju.

Međutim, postavilo se pitanje zašto bi FIAT pravio još jedan SUV B segmenta kada već ima model baziran upravo na 500L, a to je 500X, koji je imao solidnu prodaju poslednjih godina i uz Jeep Renegade bio jedan od najprodavanijih modela FCA grupacije?

Ali, vrlo brzo su brojevi 500X pali, za razliku od konkurencije poput Opela Mokke, Peugeota 2008, Forda Ecosporta, Toyote C-HR, pa čak i Dustera, adut FCA je tokom 2017. doživeo pad prodaje od 15%, dok je u celom segmentu ista je doživela rast od 15% na globalnom nivou.
Nedavno je usledilo osvežavanje 500X koji je postao predinjeniji, a u FCA su opet pokrenuli plan pravljenja novog, verovatno manjeg modela koji su sve popularniji u svetu, a posebno u Evropi. Taj model bi se fokusirao na nižu klasu, pre svega pristupačniju, dok bi 500X zadržao svoju poziciju.

Da će se to dogoditi najavljeno je 1. jula kada je grupacija predstavila svoj petogodišnji plan do 2022. čiji je deo upravo novi SUV model B segmenta sa značkom FIAT.

Nema sumnje da pokretanje proizvodnje tog modela u Kragujevcu nije daleko od istine, jer model baziran na 500L ne bi zahtevao dodatne troškove FCA za lansiranje, a popunio bi nedovoljno iskorištene kapacitete pogona u Šumadiji što bi omogućilo da ima vrlo konkurentnu cenu na tržištu.

Osim toga, FIAT bi proširio svoju ponudu u najpopularnijem segmentu na tržištu automobila, a njegov eventualni uspeh bi povećao produktivnost kompanije i verovatno vremenom olakšao potencijalno gašenje 500L modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: