Svetska premijera – Mercedes EQC FOTO

Nemački premijum gigant Mercedes-Benz predstavio je svoj prvi potpuno električni model, SUV EQC.

Izvor: B92

Utorak, 04.09.2018.

18:55

Svetska premijera – Mercedes EQC FOTO
Foto: Daimler

"Siguran, tih i uglađen, ali pre svega – istinski Mercedes", ukratko je opisan EQC na svetskoj premijeri u Stokholmu.

EQC je prvi Mercedesov automobil lansiran pod EQ brendom koji predstavlja EV diviziju Daimlera.
Foto: Daimler
Mercedesov električni SUV je malo veći od GLC-a, uz veći međuosovinski razmak skoro kao u E-klasi.

Baterijsko pakovanje kapaciteta 80 kWh smešteno u podu omogućava da EQC pređe preko 450 kilometara između dva punjenja, mereno prema NEDC standardu.
Foto: Daimler
Za pogon su zadužena dva elektromotora, po jedan za obe osovine, s tim da je onaj na zadnjoj snažniji, a prednji zadužen za efikasnije korišćene energije.

Zajedno raspolažu sa 407 KS (300 kW) i 765 Nm, a ubrzanje 0-100 km/h sa pogonom na sva četiri točka traje 5,1 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.
Foto: Daimler
U unutrašnjosti se ističe MBUX multimedijalni sistem koji je premijerno predstavljen u novoj A-klasi i očekuje se da nudi brojne EV funkcije.

Mercedes će da proizvodi EQC u pogonu u Bremenu gde se pravi i njegov najprodavaniji model C-klasa sedan, a krenuće u prvoj polovini sledeće godine.
Foto: Daimler
U Mercedesu tvrde da će EQC biti profitabilan i da će nuditi najbolji "paket" u poređenju sa rivalima, ali nisu želeli da otkriju koliko će da košta.

Daimler će da investira deset milijardi evra u svoju električnu postavu i uz Porsche sa Taycanom, Audi sa E-tronom i Jaguarom sa I-Paceom izvršiti dodatni pritisak na lidera ovog segmenta Teslu.
Foto: Daimler
Mercedes će potrošiti milijardu dolara na globalnu mrežu proizvodnje baterija, a u planu je deset potpuno električnih modela do 2022.

"Nema alternative za klađenje na električne automobile, pa ulažemo sve. Ovo je samo početak", rekao je izvršni director Daimlera Diter Cetče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: