U eri krosovera, i dalje veruju u opstanak limuzina

Peugeot i Toyota pokazali su spremnost da investiraju u limuzine srednje klase iako kupci u Evropi sve više preferiraju SUV i krosover modele.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

09:14

U eri krosovera, i dalje veruju u opstanak limuzina
Novi Peugeot 508

Statistički gledano, stvari ne izgledaju sjajno za automobilski "D" segment, kome pripadaju limuzine kao što su VW Passat, Opel Insignia ili Ford Mondeo.

LMC Automotive procenjuje da će godišnja prodaja automobila ove klase na evropskom tržištu do 2021. opasti na 400.000, sa 540.000 koliko je isporučeno kupcima u 2017. godini. A do pre samo 20-ak godina, situacija je izgledala potpuno drugačije – svaki peti prodati automobil u Evropi bio je limuzina srednje klase, piše Automotive News.

Dve decenije kasnije, u prvih pet meseci 2018. limuzine "D" segmanta činile su samo 3,2% ukupne prodaje automobila na Starom kontinentu, pokazuju podaci koje je objavio JATO Dynamics.

Ovakav rezultat svrstava segment limuzina srednje klase tek na 9. mesto po prodaji u odnosu sa sve ostale kategorije automobila.

U prvih pet meseci tekuće godine najuspešniji model u ovoj klasi vozila bio je VW Passat, sa 74.791 isporučenim primerkom u Evropi, što je dvostruko više od druge najtraženije limuzine u segmentu – Škode Superb. Treći je Opel/Vauxhall Insignia, a četvrti po prodaji je Ford Mondeo.
Toyota Camry Hybrid
Peugeot i Toyota nisu ni blizu vrha, ali zato najavljuju ofanzivu u "D" segmentu. Francuski proizvođač počeće u septembru da prodaje potpuno novi 508, čiji je najjači tržišni adut atraktivan, sportski dizajn.

Sa druge strane, Toyota, koja je obustavila prodaju svoje limuzine Avensis na evropskom tržištu, odlučila je da kupcima umesto tog modela ponudi provereni Camry, koji je godinama veoma tražen na nekim svetskim tržištima, poput SAD i Rusije.

Camry koji u prodajne salone u Evropi stiže 2019. ima hibridni pogon i izrađuje se u Japanu. Toyota računa da će Camry hibrid privući klijentelu svojom ekonomičnošću u vožnji i niskom CO2 emisijom.

U prilog im idu i statistički podaci koji pokazuju da se značajan broj kupaca u Evropi odlučuje upravo za hibridne varijante Toyotinih modela.

Ostaje da se vidi da li će ova dva različita pristupa evropskom kupcu od strane francuskog i japanskog proizvođača dati rezultate i produžiti život limuzinama srednje klase u Evropi, ili će SUV/krosover vozila, posle desetkovanja malih mini-vanova, “uništiti” i “D” automobilski segment.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: