Bezbedno na dva točka: Kako se pravilno vozi u grupi

Mnogo je zabavnije kada motocikl vozite u grupi sa nekoliko prijatelja.

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2018.

12:00

Bezbedno na dva točka: Kako se pravilno vozi u grupi
Foto: Thinkstock

Piše: Petar Subotić; Izvor: Moto klub

Vožnja u grupi je veoma zahtevna i zato bi grupa morala da bude uigrana i da poštuje određena pravila. Ukoliko se u grupi ne odrede pravila vožnja će biti nebezbedna.

Pre nego se odlučimo da vozimo u grupi svako ponaosob bi morao da se izjasni da li će da poštuje sva dogovorena pravila i da li postoji međusobno poverenje i poverenje u vođu grupe. Individualna odstupanja od dogovorenih pravila nisu dozvoljena.

Grupa mora da ima vođu a to ne mora da bude motociklista koji najbolje vozi, niti onaj koji se najbolje razume u motore već najiskusniji i najrazumniji vozač koji zna da prilagodi ritam vožnje saobraćaju.

Iza vođe po pravilu vozi najneiskusniji vozač a na začelju kolone nalazi se dobar i pouzdan vozač.

Pratite ritam grupe

Foto: Thinkstock
Unutar grupe nije dozvoljeno preticanje. Svi motociklisti u grupi treba da prate ritam grupe i da vode računa o bezbednom rastojanju u grupi.

Svako ko je vozio u grupi zna da je otežana međusobna komunikacija, pa je dobro unapred ugovoriti određenu signalizaciju sa drugim vozačima dok vozite. Idealno bi bilo da postoji bežična komunikacija u grupi ili bar između vodećeg vozača i vozača na začelju kolone.

Jedan od problem dok vozite u relativno velikoj grupi (6 ili više vozača) je i kako održati grupu zajedno. Gustina saobraćaja, svetlosna signalizacija, prolazak kroz raskrsnice i drugi faktori utiču na kompaktnost grupe. Zbog toga je, ukoliko je grupa velika, potrebno da se podeli na manje grupe do 6 vozača.

Postoji nekoliko stvari koje vođa grupe može da učinin da održi svoju grupu zajedno i da se bezbedno vozi. Kada se vođa grupe približava semaforu i kada se očekuje promena svetla, on ima nekoliko opcija:

Ako ima dovoljno prostora i vremena, usporiće i dozvoliti da se na semaforu uključi crveno svetlo pre nego što grupa stigne. Kada se uključi zeleno potrebno je da grupa ubrza tako da ostatak grupe može da prođe pre nego se svetlosni signal ponovo promeni.

Preticanje vozila

Foto: Thinkstock
Prilikom preticanja sporijeg vozila, svaki vozač treba da proveri da li može bezbedno da obavi preticanje. Grupa ne bi trebalo da pokušava da prođe zajedno, jer se tako stvara mogućnost da neko ne uspe da bezbedno završi preticanje.

Nakon što preteknete vozilo, napravite dovoljno prostora za motoristu iza sebe. Da bi vožnju u grupi bila prijatnija i sigurnija potrebno je da se organizuje i isplanira kompletna trasa puta.

Cela grupa bi trebalo da zna cilj vožnje, kao i putanju kojom će se voziti, naznačena mesta za dopunu goriva, za odmor, kao i mesta za sastanak u slučaju da se grupa razdvoji.

Ovo je posebno važno za neiskusne vozače. Potrebno je da svi razmene brojeve mobilnih telefona kako bi mogli da međusobno komuniciraju ako dođe do nekih nepredviđenih okolnosti.
Slika br. 1
Formacija vožnje u grupi je kao na slici br. 1. Vođa je prvi levo, vozač iza vođe vozi desnom stranom 1 sekundu iza vođe, treći vozač je u levom delu trake, 2 sekunde iza vođe i 1 sekundu iza vozača ispred sebe I tako dalje. Najlakši način da se proceni daljina je korišćenje vremena.

Dok pratite vozilo, izaberite stacionarni objekat napred (drvo, znak, stub javne rasvete itd.). Kako vozilo ispred vas prolazi objekat, počnite da brojite dok ne prođete isti objekat. Idealno je da bude dve sekunde između vas i vozača neposredno ispred vas (2 sekunde je kada, na primer, brojite: 21, 22).

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: