Zbogom ogledalima? Kako izgleda virtuelni retrovizor

Audi će krajem avgusta održati premijeru svog električnog krosovera E-Tron, koji među brojnim inovativnim tehnološkim rešenjima ima i kamere umesto ogledala u retrovizorima.

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

11:10

Zbogom ogledalima? Kako izgleda virtuelni retrovizor
Screenshot YouTube

Verovatno najkontroverznija novina na Audijevom automobilu na struju jesu spoljni retrovizori sa ugrađenim kamerama.

Ova tehnologija korišćena je i ranije, ali na konceptima i prototipovima, a nemački proizvođač planira da je ponudi kupcima na serijskom modelu kao doplatnu opciju.
Ipak, virtuelni retrovizori neće biti dostupni na svim tržištima, s obzirom da većina zemalja još nije donela zakonske regulative o njihovoj upotrebi.

Jedna od retkih država koja je pravno regulisala korišćenje kamera umesto ogledala na retrovizorima je Japan. Audi, međutim, tvrdi da je već počeo da lobira da se ovo tehnološko rešenje ozakoni u mnogim zemljama.
Iako je zvanična premijera modela E-Tron zakazana za 30. avgust, Audi je već omogućio predstavnicima medija da zavire u kokpit automobila i uvere se kako funkcioniše virtuelni retrovizor.

Sistem se sastoji od dve kamere u kućištima retrovizora i dva manja digitalna ekrana koja se nalaze u vozilu, u uglovima vozačevih i suvozačevih vrata.

U pitanju su sedmoinčni tačskrin displeji postavljeni neposredno ispod prozora - otprilike u pravcu pogleda vozača ka konvencionalnom retrovizoru sa ogledalom - na kojima je prikazana slika sa spoljnih kamera.
Vozač je u mogućnosti da zumira/odzumira sliku na ekranu, menja usmerenje kamere, a na raspolaganju su i 3 predefinisana prikaza kamere namenjena različitim uslovima vožnje.

Jedan se koristi u vožnji na autoputu, drugi pri promeni pravca vozila, a treći prilikom kretanja unazad, odnosno parkiranja.

Pogledajte video: Audi je na Fejsbuku objavio i kratki promo klip na kome je prikazan E-Tron u vožnji Kopenhagenom, gde na trenutak takođe možete videti virtuelne retrovizore: Šta vi mislite, da li će ova tehnologija pomoći vozaču i poboljšati bezbednost na putu ili će samo dodatno zakomplikovati vožnju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: