Prva vožnja: Ford Fiesta ST i Ford Fiesta Active

Ford je "lansirao" dve nove verzije Fieste. Za ljubitelje brze vožnje predstavljen je ST, dok je za one koje vole SUV aromu ponuđen model Active. Jedan je brz, drugi je praktičan: oba smo vozili i uživali na putevima Azurne obale.

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

08:20

Prva vožnja: Ford Fiesta ST i Ford Fiesta Active
Ford Fiesta Active

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto magazin

Nije prošlo ni godinu dana od kada smo seli za volan tada nove Fieste. I, baš kao što je uobičajeno, posle devet meseci svetlost dana su ugledala još dva nova imena.

Ford je, naime, bogatiji za dva člana porodice, od kojih je jedan pametan i vredan, drugi aktivan i brz: zovu se Active i ST.

Prvi je nešto nalik malom višenamenskom i praktičnom automobilu, sa elementima SUV-a, dok je drugi sportska zujalica i sprinter. To je, međutim, tek gruba razlika i previše jednostavan opis automobila, koji, ispostaviće se, prevazilaze tako jednostavnu klasifikaciju.
Na Azurnoj obali, na krivudavim putevima iznad Kana, Nice i Monte Karla, Ford je pronašao pravu lokaciju za test vožnje novih modela.

Počeli smo aktivno, sa Fiestom Active. Upotrebljivost ili samo flert sa trendom? Teško je reći, iako po nekim detaljima možemo da prihvatimo sugestiju Forda. Dakle, šta reći o toj verziji?

Fiesta Active na sasvim drugačiji način definiše izraz elegantno jer joj je pridodat niz robusnih detalja - tamna plastična obloga koja se proteže duž branika, preko bokova sve do zadnjeg dela, pa mrežasta rešetka sa tamnim detaljima, zatim kućišta prednjih maglenki u obliku slova „C“.

Ipak, zadnji branik je kompaktniji i agresivniji, a na zadnjem delu dominiraju velika LED svetla.
Dostupna je i nova paleta boja koju predvode „luks žuta“, „rubin crvena“ i „talas plava“ (o, kakvih li lepih imena), a po želji kupca one se mogu uklapati sa krovom u crnoj ili crvenoj nijansi.

Krovni nosači su takođe tu, ali, naravno, ne i u verziji sa panoramskim krovom koji se otvara.

Dostupni su i novi aluminijumski naplaci od 17 inča u mat crnoj ili apsolutno crnoj varijanti.
U unutrašnjosti su primetni vosokokvalitetni materijali i logična postavka instrumenata. Volan i ručica menjača su obložene kožom, a prisutni su i detalji od „saten“ aluminijuma.

Sportska sedišta sa atraktivnim šavovima u boji mogu se podešavati u četiri smera i pružaju odličnu lumbalnu podršku. Kako u Fordu tvrde, materijali u unutrašnjosti su otporni na sve vrste habanja i prošli su čak 60 hiljada raznovrsnih ciklusa testiranja kako bi bili otporni na blatnjave čizme, pesak sa plaže i mokre putnike.

Išlo se toliko daleko da je koža upravljača testirana na otpornost na kreme i losione za sunčanje. Dakle, slobodno na sebe sručite svu kozmetiku iz nesesera.
Ford Fiesta ST
Kako bi se i stil vožnje uklopio u ovaj avanturistički dizajn, Active je u odnosu na standardnu verziju povišen za 18 milimetara, dok je raspon točkova veći za 10.

Očekivano, ima i drugačije podešeno ogibljenje, nove opruge i amortizere.

Što se tiče motora, ovoga puta nismo mnogo šarali – hteli smo da osetimo samo lik i delo male trocilindrične mašine od hiljadu kubika, spakovane u varijante sa 85, 100, 125 i 140 konjskih snaga.

Tu je i jedan dizel zapremine 1.5 litara, koji može da ima 85 ili 120 „konja“. I, opet, seli smo za upravljač najsnažnije verzije, i zaputili se u brdovito zaleđe Azurne obale.
Relativno brzi a uski putevi, sa čestim ograničenjima brzine, zahtevali su česte promene režima vožnje.

Od maksimalnih ubrzanja iza znaka za prestanak ograničenja, do gotovo trenutnog usporavanja tamo gde su naseljene zone.

I u svim tim promenama, „Fiesta Active je pouzdan, upravljiv i strogo kontrolisan auto, sa komforom povišene pozicije SUV-a na koji se Ford poziva.

Kao takav (nešto viši od standardne verzije), Active nema problema sa naginjanjem ili plivanjem u krivinama, niti spušta gard prilikom oštrih kočenja.
Od detalja koji su primenjeni samo u verziji Active notirali smo taster za promenu režima vožnje.

Postoje tri režima i služe za: svakodnevnu vožnju (Normal), za uštedu goriva i za manje izražene performanse (Eco), kao i za vožnju pa klizavim terenima, na mokrom putu, snegu ili blatu (Slippery).

Promena režima rada motora je trenutna i moguća kad god vam se prohte, na parkingu ili u vožnji.

Na kraju, ono što upada u oči kod modela Active jesu dizajnerski dodaci, tipa štepa na sedištima, ili boja, a treba napomenuti i da su sve bezbednosne opcije sa klasične Fieste iskorišćene i u ovoj verziji.
Ovaj obogaćeni model nas je zaintrigirao, ali smo nestrpljivo očekivali susret sa najbržim i najjačim od sve dece iz familije – verzijom ST. Jer, Ford je poznat po svojim superbrzim malim automobilima.

Fiesta ima dugu tradiciju i pozamašno razgranato porodično stablo na sportskoj grani. Nova verzija ST takođe ima ekobust motor, istina njegova je zapremina veća i iznosi 1.497 kubika. Iz toga je dobijeno okruglo 200 „konja“, sasvim dovoljno za laki mali auto kakav je Fiesta.

U kabini se, međutim, ponešto i razlikuje. Pre svega, tu su vrhunska „rekaro“ sedišta, koja vam se udvaraju i obaviju oko tela baš kao što biste poželi: sportski, ali ne i neudobno, sa svih strana, ali dovoljno da se ne osećate zarobljeno.
Naravno, karoserija je drugačija, sa 3 vrata, uz (opcionalne) točkove (i) od 18 inča. Spušten i proširen, prošaran ST oznakama spolja i iznutra, na više mesta, deluje zgodno i izazovno.

Tek kad čujete i motor, specijalno štimovan za duboko brundanje, zadovoljni ste što imate ključ i lepe deonice za vožnju. Motor je zaista potentan, ne i neukrotiv, dobar kompromis za brzu sportsku vožnju, ali i za poziranje po gradskim ulicama.

Po brdovitim, vezanim krivinama auto prolazi kao šilo, bez gubljenja idealne putanje i sa neznatnim naginjanjem. Menjač je tu od prave pomoći: ne traži previše pažnje i menjanja brzina, uvek je precizan i tih. Auto jednostavno ide kako mu vi kažete.
Jedna novina krije se ispod zadnjeg dela. Ako vam kažemo da je u pitanju banana neće vam biti jasno, ali to je zapravo oblik novog rešenja, zakrivljenih opruga koje je Ford patentirao i odmah smestio u Fiestu ST.

I ST verzija ima tri režima vožnje, ali u ovom slučaju to su mod za uobičajenu vožnju (Normal), potom Sport mod pri čemu je motor mapiran za brži odziv, tvđe upravljanje, ali i konkretniji zvuk koji se pri tome čuje, i konačno, treći režim je predviđen za vožnju na stazi, pri čemu se isključuje kontrola proklizavanja, odziv motora je najkonkretniji, a brzine najveće – zato se i zove trkački mod (Track mode).
Zanimljivo je da ova trocilindrična mašina ima i mogućnost zaustavljanja jednog cilindra u slučaju da nije potreban za rad u režimu sa malim opterećenjem.

Frapantna je brzina kojom se jedan od cilindara aktivira odnosno isključuje – iznosi samo 14 milisekundi, što je 20 puta brže od treptaja ljudskog oka!

Za ST su predviđene i brojni bezbednosni sistemi, poboljšani materijali, novi softver i dodatna oprema. Sve kako bi ovaj trkač bio dostojan nastavljač davno ustanovljene tradicije.

Brz i stabilan, ne i „prebudžen“, voleće ga pravi ljubitelji brzine, ne i oni koji ne znaju granicu. Ili, kako se to ponekad kaže – za muškarce, ne za decu…

Prvenac

Turbo benzinac zapremine 1.5 litara je potpuno nov. To je prvi trocilindrični motor koji pokreće jedan Fordov visokoperformansni model. Do „stotke“ stiže za samo 6,5 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 232 km/h. Izborom trkačkog (Track) moda menja se ne samo mapa motora u smislu bržeg odziva, već i jačina servo asistencije kao i potpuno drugačiji režim ESP-a sa dozvoljenim proklizavanjem.

Oni koji vole da vikendom izvezu Fiestu ST na neku od staza širom Evrope, mogu da poruče limited-slip diferencijal koji optimizuje ležanje u brzim prolascima kroz krivine, odnosno smanjuje obrtni moment na točku koji ima smanjeno prijanjaje.

Dostupan je čak i Launch Control, što je posebno bitno prilikom maksimalnih ubrzanja iz stanja mirovanja.

Inače, glavni adut novog motora u svakodnevnoj vožnji je uglađenost u radu; maksimalni obrtni moment od 290 Nm je dostupan već pri 1.600 obrtaja, a na raspolaganju je sve do 4.000 o/min.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: