Kako u samo 1 sekundi može da nam se promeni ceo život

Kad vozimo motocikl, da li zaista imamo li sad predstavu koliko traje jedna sekunda i kako u toj jednoj sekundi može da nam se promeni ceo život? Ta jedna sekunda može da nas usreći ali i da nas učini nesretnim. Možemo li ovo da imamo na umu kada "odvalimo gas do daske" i kada adrenalin prostruji kroz naše telo?

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

12:00

Kako u samo 1 sekundi može da nam se promeni ceo život
Foto: Thinkstock

Piše: Tomislav Stojanović; Izvor: Moto klub

Iako je utakmica između SR Jugoslavije i Hrvatske odigrana 30. juna 1997. na Evropskom prvenstvu u košarci, još uvek se živo sećamo trojke koju Saša Đorđević postiže u poslednjoj sekundi i kasnijeg osvajanja zlatne medalje.

Pamtimo i Kecmanovu trojku protiv Cibone u Zagrebu na NLB finalu 2010. godine, postignutu, takođe, u poslednjoj sekundi. Pa, koliko je duga ta jedna sekunda i šta sve može da se dogodi za to vreme?

Nas interesuje koliki put vozilo pređe u jednoj sekundi, odnosno koliko je našem mozgu potrebno da reaguje na iznenadno pojavljivanje prepreke.

Kako oko vidi

Foto: Thinkstock
Proces vida počinje kada zrak svetlosti koji se reflekuje od određenog objekta i putuje kroz optički sistem, bude refraktovan i fokusiran na tačku oštrog fokusa.

Za dobar vid tačka fokusa mora da se nalaziti na mrežnjači. Mrežnjača je unutrašnja ovojnica oka koja je smeštena na zadnjem delu očne jabučice i sadrži fotoreceptore (ćelije osetljive na svetlost) koji primaju spoljne slike.

Te slike, zatim, putuju preko optičkog nerva do mozga, a širenje i skupljanje zenice određuje količinu svetlosti koja će doći do mrežnjače. U mračnim uslovima zenica se širi, dok se u svetlim uslovima skuplja.

Koliko je, onda, potrebno da informacija o neočekivanoj prepreci stigne do našeg mozga, bude obrađena i koliko je nama potrebno da reagujemo?

Kako naš mozak reaguje

Foto: Thinkstock
Eksperimenti u kojima se vozačima u specijalno opremljenim vozilima iznenada pojavljivala prepreka, čime se merilo vreme reakcije na neočekivanu opasnost, dokazuju da prosečno vreme reakcije iznosi 1,6 sekundi.

U ovom slučaju treba imati na umu da je vožnja specijalno opremljenog vozila i prisustvo istraživača u vozilu moglo podići budnost vozača u odnosu na onu koju bismo mi imali u svakodnevnim aktivnostima.

Kod motocikala su uslovi za reakciju mnogo složeniji pa je i vreme reakcije nešto duže. Vreme reakcije može biti i mnogo duže u zavisnosti od iskustva vozača, njegovog psihofizičkog stanja, eventualne alkoholisanosti ili uticaja psihoaktivnih supstanci.

Put kočenja je put koji pređe vozilo od trenutka kada vozač pritisne papučicu kočnice pa do potpunog zaustavljana vozila. U zavisnosti od brzine taj put će biti različit.

Zaustavni put je zbir vremena koje protekne od uočavanja prepreke na putu, naše reakcije i vremena koje je potrebno da se vozilo zaustavi.

Na zaustavni put, osim brzine kojom se vozilo kreće, utiču i kvalitetet i dinamika kolovoza (uzbrdice ili nizbrdice), vremenski uslovi, postojanje ABS sistema kočnica, ispravnost kočionog sistema, masa vozila i sl.

Zanimljivo je i to da na iznenadnu opasnost 80 % vozača reaguje samo kočenjem, 18 % pored kočenje reaguje i na neki drugi način, a 2 % uopšte ne reaguje.

Tabela zaustavnog puta

Foto: Thinkstock
Svedoci smo da mladi ljudi često stradaju u teškim saobraćajnim nesrećama. Nameće se pitanje znaju li oni koliko je potrebno da se zaustave kad malo jače "odvrnu" gas.

Na treninzima bezbedne vožnje koje organizuje moto-klub "Bezbednost", polaznici na poligonu, pod budnim okom licenciranih instruktora, pored ostalih obuka, uvežbavaju i kočenje i mere dužinu zaustavnog puta pri različitim brzinama.

Na taj način učesnici treninga mogu na praktičan način da potvrde ono što su slušali na teoretskom delu nastave. U prilogu je tabela koja na slikoviti način prikazuje vreme reakcije, put kočenja i zaustavni put, po suvom i vlažnom kolovozu:
Pređeni put u metrima po suvom kolovozu
Brzina u km/h Vreme reakcije Vreme kočenja Zaustavni put
30 8 4 12
50 14 12 26
70 17 17 34
90 25 39 64
110 31 58 89
130 36 82 118

Pređeni put u metrima po vlažnom kolovozu
Brzina u km/h Vreme reakcije Vreme kočenja Zaustavni put
30 8 9 17
50 14 24 38
70 17 35 52
90 25 78 103
110 31 117 148
130 36 163 199
Po najnovijim istraživanjima vozaču je za reakciju prosečno potrebno oko 1,6 sekunde. Mi smo ovde primenili metodologiju koja se najčešće koristi a to je 1 sekunda.

Imamo li sada predstavu koliko traje jedna sekunda i kako u toj jednoj sekundi može da nam se promeni ceo život? Ta jedna sekunda može da nas usreći ali i da nas učini nesretnim.

Možemo li ovo da imamo na umu kada "odvalimo gas do daske" i kada adrenalin prostruji kroz naše telo?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: