Audi na struju imaće kamere umesto retrovizora

Među opcijama koje će biti ponuđene kupcima električnog krosovera E-Tron su i kamere u spoljnim retrovizorima umesto klasičnih ogledala, čime se poboljšava aerodinamika ovog vozila.

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2018.

16:15

Audi na struju imaće kamere umesto retrovizora

Audi je uoči premijere modela E-Tron otkrio neke detalje o ovom automobilu. Tako se navodi da će električni krosover sa smanjenim kućištima spoljnih retrovizora imati koeficijent otpora vazduha 0,28, što je odličan rezultat za jedno vozilo sa povišenom karoserijom.

U nemačkom proizvođaču ističu da su prilikom razvoja Audija E-Tron tehničari i inženjeri proveli preko 1.000 sati u vazdušnom tunelu kako bi maksimalno unapredili aerodinamičke kjarakteristike vozila i time omogućili što veću autonomiju u vožnji.

Kako kažu, ključna uloga u smanjenju otpora vazduha pripada upravo ovim “virtuelnim retorovizorima”, kako ih Audi naziva, koji će biti dostupni kao doplatna opcija u zemljama u kojima je zakonom dozvoljeno da se umesto spoljnih ogledala koriste male kamere.
Osim smanjenja otpora vazduha i buke izazvane vazdušnim strujanjem, ove kamere doprineće i redukciji maksimalne širine vozila za čak 15 cm.

Slika sa spoljnih kamera prikazivaće se na OLED ekranima koji se nalaze između komandne table i levih i desnih vrata.

Audi objašnjava da će vozač moći da bira između tri tipa prikaza slike, u zavisnosti od toga da li se, na primer, kreće autoputem ili skreće kroz krivinu/na raskrsnici, a jedan mod biće rezervisan za parkiranje u rikverc.
Nemački proizvođač otkrio je još neke detalja o ovom vozilu. Kupcima će biti na raspolaganju standardno podesivo vazdušno ogibljenje zahvaljujući čemu će Audi E-Tron moći da se spusti za 26 mm pri brzinama od preko 120 km/h, čime se takođe smanjuje otpor vazduha.

Unapređenju aerodinamičkih osobina doprinose i elektropodesivi prednji usmerivači vazduha, kao i specijalni 19 inčni točkovi. E-Tron će biti opremljen i posebnim pneumaticima dimenzija 255/55 sa niskim otporom kotrljanja.

U Audiju tvrde da sve ove mere zajedno doprinose da električni krosover ima maksimalnu autonomiju u vožnji sa punim baterijama od preko 400 km, prema znatno rigoroznijem, novom WLTP standardu.
Energija potrebna za vožnju skladišti se u velikim litijum-jonskim baterijama kapaciteta 95 kWh koje se nalaze ispod poda.

Za njihovu dopunu na brzom punjaču od 150 kW biće potrebno oko 30 minuta.

Audi će predstaviti E-Tron 30. avgusta u Briselu, a za 2019. najavljen je jođ jedan model na struju, E-Tron Sportback.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: