Uber gasi program samovozećih automobila u Arizoni

Kompanija je odlučila da definitivno okonča program testiranja autonomnih vozila u ovoj američkoj saveznoj državi nakon nesreće iz marta u kojoj je Uberov testni Volvo XC90 usmrtio jednu ženu.

Izvor: B92

Subota, 26.05.2018.

16:30

Uber gasi program samovozećih automobila u Arizoni
Uberov testni Volvo XC90

Uber je nesposredno posle udesa privremeno povukao sva autonomna test vozila sa ulica Arizone, ali i drugih velikih gradova u SAD i Kanadi u kojima vrši ova testiranja, uključujući San Francisko, Pitsburg i Toronto.

Nakon nesreće, oglasio se i guverner Arizone, Dag Dusi, koji je naložio da se Uberu suspenduje dozvola za testiranje samovozećih automobila na javnim saobraćajnicama u Arizoni.

Dusi je, praktično, time doveo u pitanje budućnost testiranja autonomnih vozila na putevima u toj saveznoj državi, nakon što je 2015. upravo on omogućio kompanijama koje se bave razvojem tehnologije samovozećih automobila da testiraju svoja vozila na ulicama gradova i drugim javnim saobraćajnicama.

Sada je Uber potvrdio da se njegova test vozila definitivno više neće kretati ulicama i putevima Arizone.

Ova odluka ostaviće bez posla oko 300 ljudi koji su radili na projektu samovozećih automobila u toj američkoj državi.

Iako se povlači iz Arizone, Uber neće potpuno ugasiti program testiranja "automobila bez vozača". Ova kompanija će tokom leta nastaviti test vožnje u Pitsburgu, Pensilvanija, koje su prekinute posle udesa u Arizoni. Nesreća koja je pokrenula oštru polemiku o bezbednosti samovozećih automobila dogodila se u noći između 18. i 19. marta 2018. Nastradala Ilejn Hercberg prelazila je ulicu po mraku, van pešačkog prelaza, kada ju je udario SUV Volvo XC90 koji Uber koristi za testiranje tehnologija "automobila bez vozača".

Hercberg je preminula u bolnici od zadobijenih povreda, a u vreme nesreće vozilo je bilo u samovozećem modu, ali se za volanom nalazila osoba koja je nadgedala test vožnju.

Iako je u prvim izveštajima nakon udesa lokalna policija tvrdila da je žrtva kriva za incident i da nesreća nije mogla da bude izbegnuta, video snimak nezgode koji je kasnije objavljen donekle demantuje te navode.

Snimak pokazuje da operater u vozilu, indentifikovana kao 44-godišnja Rafaela Vaskes, nije gledala na put tokom vožnje. Video pobija tvrdnje policije u lokalnom gradu Tempi da je žrtva iznenada iskoračila ispred vozila i da je bilo teško izbeći udes u bilo kom režimu vožnje.

Na snimku se jasno vidi da je žena već prešla jednu od dve trake na putu i do koračajući uz bicikl, kada je na nju naletelo vozilo, ali ju je bilo teško opaziti sve dok je nisu obasjali farovi automobila.

Policija u Tempi, Arizona, i lokalne vlasti, uz pomoć američke Nacionalne agencije za bezbednost na putevima (NHTSA) i Nacionalnog saveta za bezbednost saobraćaja (NTSB) istražuju incident kako bi utvrdili ko snosi krivicu za ovu tragediju.

Upozoravamo da je video uznemirujućeg sadržaja:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: