Svetska premijera: Ford Focus za 2019. (FOTO)

Ford je objavio fotografije i tehničke detalje nove generacije modela Focus.

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2018.

14:16

Svetska premijera: Ford Focus za 2019. (FOTO)
Ford Focus Vignale

Proizvođač je predstavio novi Focus u luksuznoj verziji Vignale, kao i sa sportskim ST-line paketom, a po prvi put ovaj automobil imaće i "kros" varijantu pod oznakom Active.

Osim hečbeka sa 5 vrata, Ford je otkrio i izgled novog Focusa karavana.

Pored novog dizajna spoljašnjosti i unutrašnjosti, Focus četvrte generacije dobio je i nove, moderne tehnologije.
Ford Focus Vignale
Automobil je postavljen na Fordovu novu, C2 mehaničku platformu, zahvaljujući čemu je povećan koristan prostor u kabini, ali i unapređena bezbednost putnika, dok su aerodinamičke karakteristike poboljšane, što je uticalo i na smanjenje potrošnje.

Međuosovinsko rastojanje je poraslo za 53 mm u odnosu na aktuelnu, 3. generaciju, a sa druge strane, smanjeni su prepusti karoserije preko prednje i zadnje osovine.
Ford Focus Vignale
U Fordu tvrde da je torziona krutost (otpornost na uvijanje karoserije) novog Focusa unapređena za 20% u poređenju sa prethodnim modelom.

Kompanija se pohvalila i da je otpor vazduha hečbek verzije smanjen na 0,273. Pored toga, postignute su uštede u masi vozila - u nekim varijantama i za 88 kg - što je uz poboljšanje aerodinamike doprinelo smanjenju potoršnje goriva i CO2 emisije za 10%.
Ford Focus ST-Line
Ford Focus za 2019. opremljen je brojnim najsavremenijim tehnologijama i sistemima asistencije koji unapređuju bezbednost u vožnji.

Među njima su adaptivni tempomat sa "stop&go” funkcijom, sistem za prepoznavanje znakova ograničenja brzine i tehnologija koja pomaže vozaču da održi auto u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće.
Ford Focus ST-Line
Takođe, novi Focus opremljen je poboljšanim Fordovim sistemom adaptivnih farova.

Ovaj sistem u stanju je da podesi i prilagodi svetlosni snop pre nailaska automobila na krivinu, raskrsnicu ili kružni tok. U tome mu pomaže i prednja kamera koja pokriva prostor od 65 metara ispred vozila.

Tu su još i “head-up” displej, unapređeni sistem pomoći prilikom parkiranja, upozorenje na pešake i bicikliste na putu...
Ford Focus Active
Spisak tehnologija i sistema koji su dostupni u novom Focusu obuhvata još i detekciju automobila u mrtvom uglu, upozorenje na nailazak vozila sa strane u raskrsnici, zadnju kameru, sistem automatskog kočenja nakon udesa kako bi se predupredili sekundarni sudari i upozorenje na vožnju jednosmernom ulicom u nedozvoljenom smeru.
Ford Focus Active
U kabini novog Focusa centralno i dominantno mesto zauzima osmoinčni ekran multimedijalnog uređaja, koji se nalazi na vrhu središnje konzole.

Opremljen je Fordovim Sync 3 sistemom, kao i funkcijama Android Auto i Apple CarPlay koje omogućuju povezivanje sa vozačevim smartfon uređajem.

Pored toga, novi Focus ima ugrađen bežični punjač za smartfon.
Ford Focus - karavan
Vozaču su na raspolaganju i glasovne komande koje može da koristi za kontrolisanje brojnih funkcija i sadržaja, uključujući audio sistem, klima uređaj i navigaciju.

Među opcijama koje nudi Focus 4. generacije je i premijum B&O Play zvučni sistem od 675 vati, sa 10 zvučnika i sabvuferom.
Ford Focus - karavan
Motorizacija

Kada je reč o benzinskoj ponudi, na raspolaganju je 1.0 EcoBoost, u varijantama sa 85 ks, 100 ks i 125 ks, kao i 1.5 litarski EcoBoost u verzijama sa 150 ks i 182 ks, koji su pre svega namenjeni za luksuzne Vignale i ST-Line modele.

Što se tiče dizelaša, u ponudi će biti jedinice od 1.5 i 2.0 litra. Manji motor biće na raspolaganju u opcijama sa 95 ks i 120 ks (u oba slučaja maksimalni obrtni moment je 300 Nm).

Dvolitraš isporučuje 150 ks i 370 Nm.
Motori mogu biti upareni sa šestobrzinskim manuelnim ili novim, osmostepenim automatskim menjačem.

U pojedinim verzijama novog Focusa dostupna je tehnologija deaktiviranja jednog cilindra u vožnji radi uštede goriva.
Početak prodaje na evropskom tržištu zakazan je za jesen, a prema prvim podacima, početna cena u Velikoj Britaniji iznosiće 17.930 funti (oko 20.500 evra), što je za 2.000 funti skuplje aktuelnog Focusa u toj zemlji.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: