Svetska premijera: Subaru Forester za 2019. (VIDEO)

Novi Forester imao je premijeru na njujorškom salonu automobila. Među novitetima su sistem asistencije koji upozorava na umor i dekocentraciju vozača i osnaženi 2.5 "bokser" motor.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

11:30

Svetska premijera: Subaru Forester za 2019. (VIDEO)

Iako je koncept VIZIV Future iz 2015. nagovestio da bi novi Forester mogao da ima nekonvencionalniji i znatno moderniji dizajn eksterijera u odnosu na aktuelni model, upravo predstavljena serijska verzija pokazuje da je Subaru ipak odlučio da ne eksperimentiše previše sa spoljašnjim izgledom.

Pogledajte video: Linije i porporcije karoserije slične su kao kod prethodnika, a razlike su najuočljivije u detaljima, kao što su farovi, stop svetla i nove 17 i 18 inčne alu felne.

Forester za 2019. postavljen je na novu, SGP (Subaru Global Platform) mehaničku platformu, pa je automobil i nešto veći od aktuelnog modela.

Međuosovinsko rastojanje je poraslo za oko 3 cm i sada iznosi 2.669 mm, a povećan je i prtljažni prostor koji sa oborenim sedištima dostiže čak 2.154 litra.
Budućim vlasnicima ovog automobila olakšan je i utovar kabastih stvari u gepek, zahvaljujući većem otvoru vrata prtljažnika i poravnatom podu.

Kao i kod svih Subaru modela, pogon na sva 4 točka je standardni deo opreme, a u terenskoj vožnji do izražaja naročito dolazi "klirens" koji iznosi 22 cm.

Proizvođač navodi i da je uloženo dosta truda da se smanje spoljašnja buka i vibracije u kabini, kako bi putnicima vožnja bila prijatnija.
S obzirom da je novi Forester debitovao na sajmu koji se održava u Njujorku, predstavljena verzija je namenjena severnoameričkom tržištu.

Američki Forester, za sada, za pogon koristi unapređeni atmosferski 2.5 litarski "bokser" motor sa 182 ks i 238 Nm (prethodno je ovaj agregat razvijao 170 ks i 236 Nm).

Fabrika tvrdi da je prosečna potrošnja na autoputu 7,1 l/100 km.
Motor je standardno povezan sa CVT menjačem, a u Nujorku nije bilo reči o manuelnom menjaču, ali ni o turbo motorima koji bi se eventualno mogli naći u jačim varijantama Forestera.

Nova generacija dobila je i elektronsku parkirnu (ručnu) kočnicu, automatska klima je takođe standardni deo opreme, dok su prednja sedišta udobnija, kažu u japanskom proizvođaču.

Osim toga, putnicima je na raspolaganju Wi-Fi “hotspot”, a zadnja sedišta imaju funkciju grejanja.
Unapređen je i osnovni paket bezbednosne opreme. Svaki novi Forester ima poslednju generaciju EyeSight sistema koji obuhvata adaptivni tempomat, automatsko preventivno kočenje u slučaju opasnosti od sudara i sistem asistencije koji pomaže da vozilo ostane u granicama saobraćajne trake kojom se kreće.

Među opcijama je i upozorenje na drugo vozilo u mrtvom uglu.

Novi Forester može se naručiti i sa DriverFocus sistemom koji nadzire ponašanje vozača za volanom i upozorava na pospanost, umor ili dekocentraciju u vožnji.
U osnovnoj verziji, automobil je opremljen 6,5 inčnim ekranom multimedijalnog sistema, dok je u višim paketima na raspolaganju 8 inčni displej i, kao opcija, navigacija.

U svim varijantama, multimedijalni sistem sadrži Apple CarPlay i Android Auto funckije za povezivanje smartfon uređaja sa automobilom.
Subaru Forester Sport
U SAD, Forester će osim u bazičnom paketu biti dostupan i u verzijama Premium, Sport, Limited i Touring.

Vizuelno se posebno izdvaja Sport paket, sa sjajno-crnom maskom, jedinstvenim 18 inčnim alu felnama, krovnim spojlerom, krovnim šinama...

Osim toga, ova verzija nudi mogućnost manuelne promene “brzine” na CVT menjaču, sa polugicama na volanu.

Novi Subaru Forester na severnoameričko tržište stiže kasnije tokom godine, a datum evropske premijere za sada nije poznat.
Subaru Forester Sport
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: