Test: Citroën C-Elysée PureTech 82 Feel

Nema mnogo automobila sa ogromnim gepekom koji mogu da se kupe po skromnim cenama. Među njima je redizajnirani Citroën C-Elysée, koji je dobio nova svetla i druge ulepšane detalje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2018.

08:47

Test: Citroën C-Elysée PureTech 82 Feel
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4445/1748/1466 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2652 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Tržišta u razvoju zahtevala su jeftine automobile u kojima komotno mogu da se prevezu četiri odrasla putnika sa kompletnim prtljagom.

Grupacija PSA je taj zadatak poverila modelu C-Elysée, koga karakterišu veoma povoljni troškovi eksploatacije, prostrana kabina i ogroman prtljažnik.

Naravno, ovaj auto treba posmatrati sa aspekta niskobudžetnog vozila i sa te strane će vas zaista pozitivno iznenaditi
Citroën C-Elysée PureTech 82: zapremina 1199 ccm; snaga 60 kW (82 KS) pri 5750 o/min; maks. o. mom. 118 Nm pri 2750 o/min
Ideja dizajnera je bila da auto podseća na skuplje limuzine.

Sa druge strane, otežavajuća okolnost za konstruktore je bila ta što je vozilo trebalo napraviti na platformi B segmenta, a olakšavajuća je ta što je platforma produžena, sa dužim međuosovinskim rastojanjem u odnosu na C3.

Na kraju je ispalo da je ovo rastojanje duže čak i u odnosu na C4, i to za 40 milimetara. Upravo zbog toga omogućeno je više mesta za kolena putnika na zadnjim sedištima uz zaista veliki prtljažnik od preko 500 litara.
Lepa vest je da redizajnirani C-Elysée nije poskupeo. Osim izmenjene prednje maske, farova, prednjih LED dnevnih svetala i zadnjih koja su dobila 3D grafiku, većih promena nema.

U ponudi su dva paketa opreme, a mi smo vozili jeftiniji od 10.990 evra. Ovo je optimalan izbor u pogledu opreme jer sadrži sve što je neophodno za osnovni komfor.

Naravno, ovo se odnosi na manje zahtevne kupce kojima auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B. Osim "klime" i elektropokretanih retrovizora sa grejačima, tu su još četiri vazdušna jastuka i radio-CD sa dva zvučnika.

Dakle, u pogledu bezbednosti nije bilo većih kompromisa ako izuzmemo nemogućnost poručivanja vazdušnih zavesa.
Na red dolazi mehanika. Ovo je jedan od onih slučajeva kada brojke na papiru ništa ne znače.

Trocilindrični benzinac zapremine 1.2 l je toliko elastičan i prijatan za vožnju da se ponaša bolje nego mnogi 1.6 atmosferci starije generacije sa preko 100 KS.

Kad kažemo da se ponaša bolje, tu pre svega mislimo na opseg obrtaja u kojima isporučuje snagu i obrtni moment. Konkretno, ovo je možda najelastičniji malolitražni trocilindrični motor bez turba.

Već na malom „gasu“ snažno poteže i ubrzava tako da nije neophodno „vrteti“ ga u visoke obrtaje. Preciznije, „budi“ se već od 1.400 obrtaja a ispod toga vibracije su uzraženije.

Reakcija na komandu gasa je trenutna i podjednako snažno vuče do crvenog polja na obrtomeru koje počinje na 5.000 obrtaja u minuti, mada zaista nije potrebno forsirati ga.
Prtljažnik: 506 l
U odnosu na prvobitne verzije kada se pojavio pre četiri godine, ugrađuje se deset „konja“ jača verzija iz modela C3 i to se oseća.

Nešto je drugačija kriva obrtnog momenta koji je povećan i dostupniji je na još nižim obrtajima. Umesto 110, ima maksimalnih 118 njutn-metara koje dostiže već pri 2.750 umesto na nekadašnjih 3.000 obrtaja.

Doduše, u poređenju sa najnovijim trocilindričnim motorima isporučuje nešto više vibracija i onaj karakteristični zvuk je sve vreme prisutan.
Osim što su troškovi održavanja za C-Elysée veoma niski jer nema trubine, osetljivih brizgaljki goriva i plivajućeg zamajca, velika prednost je niska potrošnja benzina. Na niskim temperaturama i kratkim relacijama po gradu nije prelazila sedam litara.

Autoput nije previše zahtevna kategorija za ovaj motor. Pri 130 km/h u petoj brzini se „vrti“ na skoro 4.000 obrtaja, u stilu tradicionalnih atmosferskih benzinaca.

Do te brzine je prilično stabilan a preko toga polako počinje da zahteva blage korekcije upravljačem.

Inače, petostepeni menjač po svom dužem i laganom hodu podseća na tradicionalne menjače PSA grupe ali se mora priznati da je daleko precizniji i sofisticiraniji nego ranije.
Osim motora koji je konstruisan tako da zahteva minimalno održavanje, još jedna velika prednost je ogibljenje koje kao da je napravljeno za naše puteve. Odlično upija sve vrste neravnina pa vas čak ni udarne rupe neće „zaboleti”.

Iz tog razloga nije sofisticirano u smislu redukcije ljuljanja i naginjanja a sportska vožnja svakako i nije bila prioritet prilikom konstruisanja ovog automobila.

Tako je C-Elysée postao jedan od retkih „mekanih“ automobila na našem tržištu.
Ovaj automobil ne spada među najjeftinije predstavnike niskobudžetnog segmenta ali u odnosu na njih nudi lepši dizajn i bolji kvalitet završne obrade.

Komande podizača prozora su i dalje na centralnoj konzoli, a ozvučenje je osnovno – nema čak ni USB priključak.

Bitno je to da ima dosta pregrada za odlaganje sitnica - iznad radija je polica u koju može da stane mobilni telefon. Falila nam je gumena podloga kako se ne bi klizao, ali i to se lako rešava naknadno.
Ergonomija radnog mesta vozača je sasvim pristojna. Sedi se relativno uspravno jer nema mogućnosti za izvlačenjem volana po dibini, već se podešava samo po visini. Ono što iznenađuje je izuzetno niska pozicija sedenja, tako da smo morali malo da podignemo sedište, što inače vrlo retko činimo.

Izbor motora je sasvim solidan za one koji preferiraju jeftinu vožnju, bilo na benzin ili dizel.

Naravno, jedan od najvećih aduta, pored niske potrošnje i troškova održavanja je veliki prtljažnik, zbog koga se većina kupaca i opredeljuje za ovakve modele.

Štedljivi motori

U C-Elysée se ugrađuju tri motora, dva benzinca i jedan dizelaš.

Osim testiranog modernog benzinca koga odlikuju niska potrošnja i mali troškovi održavanja, u ponudi je jači benzinac zapremine 1.6 litara starije generacije. Donekle je modernizovan, ali u suštini to je motor koji je počeo da se ugrađuje početkom veka u modele PSA grupacije.

Tada je imao 109 “konja” a sada je pojačan na 115 KS.

Dizelaš je već poznati 1.6 HDI sa 100 konjskih snaga, koji je u samom vrhu kada su u pitanju ekonomičnost i pouzdanost.

Sajamskih hiljadu evra uštede

Tokom trajanja sajma, sve cene su niže za hiljadu evra.

Tako se testirani automobil može nabaviti već za 9.990 evra, dok je dizel verzija jeftinija 2.500 evra u odnosu na redovan cenovnik pa košta 11.990 evra sa PDV-om.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Citroën C-Elysée PureTech 82 Feel
zapremina motora 1199 ccm
snaga 60 kW (82 KS) pri 5750 o/min
maks. obrtni moment 118 Nm pri 2750 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 4445/1748/1466 mm
međuos. rastojanje 2652 mm
rezervoar 50 l
prtljažnik 506 l
pneumatici 185/65 R15
masa 980 kg
maks. brzina 169 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,9 s
potrošnja (fabrička) 5,8/4,8/4,1 l/100 km
emisija CO2 110 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: