Pogledajte širu sliku, i elektroautomobili zagađuju

Mazda je jedan od retkih proizvođača automobila koji u ovom trenutku prednost daje usavršavanju postojećih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a ne nužno elektrifikaciji pogona.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

13:32

Pogledajte širu sliku, i elektroautomobili zagađuju

Japanski proizvođač nedavno je najavio sledeću generaciju benzinskih motora sa inovativom tehnologijom, pod nazivom SkyActiv-X, koje će ugrađivati u svoje buduće modele.

Reč je o prvom komercijalnom benzinskom motoru na svetu sa kompresionim paljenjem, koji je početkom 2018. dobio dve prestižne nagrade za tehničku inovaciju.

Mazda ide korak dalje i tvrdi da su vozila opremljena SkyActiv-X motorom zahvaljujući svojoj tehnologiji, šire gledano, ekološki prihvatljivija od današnjih električnih automobila.

Vozila na elektro pogon važe za vozila sa “nultom emisijom”, ali samo ako se u jednačinu ne uključi tehnologija koja se koristi za dobijanje struje, a ona često podrazumeva sagorevanje fosilnih goriva.

Mazda zato smatra da trenutni način dobijanja električne energije koja se koristi za pogon elektroautomobila nije zadovoljavajući sa aspekta želje čovečanstva za smanjenjem emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte, pre svega ugljen-dioksida.

Upravo zbog toga, japanski proizvođač se fokusirao na usavršavanje postojećih benzinskih motora kako bi oni bili što efikasniji i kako bi manje zagađivali atmosferu.
U svojoj analizi, Mazda podseća da se dve trećine svetske proizvodnje električne energije oslanja na fosilnih goriva.

"Ne možemo reći da su električni automobili vozila sa 'nultom emisijom', jer nije uračunato zagađenje nastalo dobijanjem te električne energije”, kažu u japanskom proizvođaču.

Mazda je pokušala da izvede realističnije kalkulacije kada je reč o emisiji ugljen-dioksida raznih tipova vozila, u zavisnosti od pogonskog sistema.

Ta kompanija je pritom koristila metod kojim se prati zagađenje vazduha od samog izvorišta pogonske energije, a ne samo “od rezervoara do točka automobila”.

Tako je za benzinske motor ukalkulisana emisija koja obuhvata vađenje i preradu nafte i transport do krajnjih korisnika, a za elektromotore način dobijanja struje.
SkyActiv-X benzinski motor
Mazdini rezultati pokazali su da električni automobil srednje veličine na 100 km troši 20 kWh.

U slučaju da je za dobijanje električne energije korišćen ugalj (esktremni slučaj), izračunato je da bi stvarna emisija CO2 kod elektroautomobila iznosila 200 g/km.

Sa druge strane, prosečan benzinac slične veličine prema Mazdinoj kalkulaciji ima emisiju od 156 g/km, a ako bi koristio tečni naftni gas, emisija bi iznosila svega 100 g/km.

Mazda navodi i da bi, ako se ukalkulišu različiti izvori iz kojih se danas dobija struja u svetu, emisija električnog automobila u proseku iznosila 128 g/km. P

rema njihovoj računici, modeli sa Mazdinim benzinskim SkyActiv-G motorom (snage slične pomenutim električnim vozilima) emitovali bi prosečno 142 g CO2/km, ako se uračuna emisija od naftnog izvor do izduvne cevi vozila.

Kompanija veruje da će se, kada se u upotrebi nađu novi, SkyActiv-X benzinski motori te kompanije, odnos emisija CO2 prema ovoj računici (od samog izvorišta energenta) čak promeniti u korist benzinaca.

Iako je trenutno posvećena usavršavanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem Mazda ipak ne odustaje ni od elektrifikacije, ali je odlaže za blisku budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: