FIAT vraća sjaj starim Alfama i Lanciama (FOTO)

Kompanija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) pokrenula je program restauracije klasičnih modela marki Alfa Romeo, Lancia, Abarth i FIAT.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2018.

13:55

FIAT vraća sjaj starim Alfama i Lanciama (FOTO)
Alfa Romeo Spider iz 1991.

FCA je oformila specijalizovani servis koji će obnavljati klasične automobile nekoliko čuvenih italijanskih brendova.

Program je nazvan "Reloaded by Creators", a baviće se nabavkom, restauracijom i prodajom obnovljenih istorijski automobila sa amblemima marki Alfa Romeo, Lancia, Abarth i FIAT, koje su deo FCA grupe.
Alfa Romeo SZ iz 1989.
Kompanija je saopštila da planira da na tržištu kupi brojne "pažljivo odabrane klasične automobile" i vrati im originalni sjaj u svojim radionicama.

Obnovljena vozila zatim će se prodavati, a zarađeni novac će ponovo biti uložen u zanimljive oldtajmere koji se mogu restaurirati, kao i u nabavku vozila za kolekciju klasičnih automobila iz istorije FCA koja će nakon obnove ostati u vlasništvu kompanije.
FIAT 124 Spider Europa Pininfarina iz 1981.
FCA kaže da je reč o svojevrsnom kulturnom projektu, od kojeg će korist imati kako kolekcionari, tako i zaljubljenici u klasične automobila, s obzirom da će mnoge od restauriranih primeraka moći da vide u muzejima.

Prvih pet obnovljenih modela izloženo je na salonu klasičnih automobil "Retromobile", koji se 7-11. februara održava u Parizu. Među njima je Alfa Romeo Spider iz 1991. koji je u vlasništvu proizvođača otkako je napravljen i korišćen je za fabrička testiranja.
Lancia Fulvia Coupé Monte Carlo iz 1973.
Tu je i Alfa Romeo SZ iz 1989, a izloženi primerak je jedan od prvih izrađenih u seriji i takođe je prošao kroz razne testove na stazi Balocco.

Olakšanu karoseriju ovog modela potpisuje Zagato, a za pogon je upotrebljen 3.0 V6 motor.
Lancia Appia Coupé iz 1959.
Ljubitelji klasičnih kabrioleta uživaće u pogledu na FIAT 124 Spider, u verziji Spider Europa Pininfarina iz 1981.

Ovaj automobil ispod haube ima 2.0 litarski motor sa 105 ks, a izloženo vozilo prešlo je svega 10-ak hiljada km.
Boje nekada čuvenog brenda Lancia (koji je danas spao na samo jedan serijski model – Ypsilon) brane Lancia Fulvia Coupé Monte Carlo iz 1973. i Lancia Appia Coupé iz 1959.

Prva od dve Lancie potpuno je restaurisan primerak specijalne verzije napravljene kako bi se obeležio trijumf na Reliju Monte Karlo iz 1972. Automobil pogon dobija od 1.3 litarskog motora sa 90 ks.

Drugo vozilo, Lancia Appia Coupé iz 1959, delo je Pininfarine, ima konfiguraciju 2+2 sedišta i elegantnu dvobojnu karoseriju.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: