Dizel je zakon!

Uprkos jakom lobiju u svetu protiv dizel motora u autoindustriji, sve manjem zaostatku dizela po pitanju potrošnje i snage, ova vrsta pogonskog goriva i dalje ima jako uporište u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

16:15

Dizel je zakon!
Foto: Getty images/Sean Gallup

Od afere "Dizelgejt" u SAD 2015. godine dizelu konstantno opada popularnost u svetu, sve je manje tražen i sve se manje kupuje, cena polovnjaka je sve manje održiva, ali se na našim prostorima takav trend i dalje ne oseti.

U anketi koju je sproveo B92.net, vozači u Srbiji (i regionu) i dalje u svom vozilu najradije žele dizel motor. Od oko 3.700 učesnika ankete oko 46% ili 1.700 anketiranih je između pet opcija glasala upravo za dizel.

Na drugom mestu je pogon na benzin sa 37,8%, treći je gas (TNG) sa 11,2%, a na nivou statističke greške su hibridni pogon (3,7%) i metan (1,2%).

Videćemo kako će se ovakav stav naših vozača menjati u budućnosti, pre svega zbog slabije isplativosti dizela, što zbog skupljih troškova održavanja vozila, što zbog sve manje razlike u potrošnji i snazi benzinaca, pre svega sve zastupljenijih turbobenzinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: