Test: Seat Ateca 1.6 TDI Style

Prvi SUV model u gami Seata odmah je postao i jedan od najprivlačnijih, pre svega zbog dobrog odnosa cene, prostora i opreme.

Izvor: B92

Subota, 27.01.2018.

07:50

Test: Seat Ateca 1.6 TDI Style
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4363/1841/1601 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2638 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Krosover/SUV modeli postaju sve dominantniji na tržištu automobila. Većina proizvođača ima ih po nekoliko u ponudi, raspoređenih po različitim klasama. Neki se tek sad priključuju SUV trendu, kao što je Seat.

Doduše, za VW grupaciju ova klasa vozila nikako nije nova. Sada je samo napravljena optimizovana kombinacija u pogledu cene i onoga što auto nudi.

U prevodu, Ateca je automobil koji je pozicioniran ispod VW Tiguana.
Seat Ateca 1.6 TDI: zapremina 1598 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 3250-4000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1500-3250 o/min
Po svojim dimenzijama Ateca je negde između starog i novog „tiguana“. Konstruisana je tako da ponudi natprosečno prostranu kabinu i prtljažnik, uz sve prednosti inženjeringa VW grupacije.

Na žalost, nije povoljna kao što je bila kada se pojavila na našem tržištu pre godinu dana, kada je mogla da se nabavi već od 18.990 evra sa PDV-om, i to sa vrlo pristojnim paketom opreme.

Osnovna cena je sada za hiljadu evra veća, ali su zato povoljnije srednje opremljene verzije koje su ranije bile skuplje.
Tako, na primer, Ateca sa 1.4 TSI motorom od 150 „konja“ trenutno može da se nabavi za 20.490 evra, umesto 23.182, što je inače redovna cena. U pitanju je Style paket opreme kao na testiranom primerku.

Standard su, recimo, sistem za automatsko kočenje, vazdušni jastuk za kolena vozača, kontrola pritiska u pneumaticima, pomoć pri kretanju na uzbrdici, poluautomatska „klima“, elektronska ručna kočnica, ekran audio sistema osetljiv na dodir, USB priključak, start-stop sistem…

S obzirom da je u pitanju akcijska cena, Ateca sa navedenim 1.4 TSI motorom je tek 300 evra skuplja od verzije sa trocilindričnim 1.0 TSI motorom od 115 KS.
Sticajem okolnosti, na našem testu našao se auto sa 1.6 TDI motorom i pomenutim, drugim po redu, paketom opreme Style.

Dizelaši u trenutku pisanja teksta nisu bili na akciji, tako da se testirani primerak može nabaviti po ceni od 23.831 evra sa PDV-om.

Od opreme standardno ima sva četiri automatska podizača prozora, alu-felne prečnika 17 inča, elektro-preklopive retrovizore, ambijentalno osvetljenje u predelu nogu, kožu na volanu i ručici menjača, tempomat, automatsku „klimu“ sa dve zone, Bluetooth konekciju, zadnje parking senzore, zadnja LED svetla…

Dizajn nećemo komentarisati jer je to stvar ukusa. Ipak, lepo je što su standard LED dnevna zadnja svetla koja na prvi pogled imaju malu površinu ali su apsolutno funkcionalna.

Polako postaje trend da su uz dnevna svetla sada uključena i zadnja, tako da nema potrebe da „palite“ farove u cilju osvetljavanja puta sve do poslednjeg trenutka dnevne svetlosti jer vas ostali učesnici u saobraćaju više nego jasno vide.
Tradicionalno dobar kvalitet završne obrade postaje očigledan već prilikom zatvaranja vrata. Zvuk odaje utisak kvaliteta koji se može naći još na vrlo skupim modelima.

Jednostavnost i svedenost dizajna komandne table nekima može da deluje jeftino, ali solidni materijali ulivaju poverenje. Vrata su lepo tapacirana, što sunđerastom tkaninom, što eko-kožom u predelu naslona za lakat.

Komandna tabla je izlivena iz jednog komada plastike meke na dodir. Testirani primerak je uz doplatu opremljen velikim multimedijalnim displejem osetljivim na dodir dijagonale osam inča, preko koga možete da upravljate vašim mobilnim telefonom i svim aplikacijama uključujući i navigaciju.

Inače, kao standard se isporučuje petoinčni displej, takođe osetljiv na dodir. Kada smo već kod multimedije, moramo da pohvalimo ozvučenje, koje je natprosečno kvalitetno za jedan fabrički uređaj u ovoj klasi.
Na red dolazi ono zbog čega se većina ljudi odlučuje sa SUV segment - sedi se visoko a tradicija VW koncerna je da omogućava dosta nisko spuštanje sedišta.

Čak i u najnižem položaju sedi se visoko u odnosu na asfalt, ali prilično nisko u odnosu na bočne stranice, tako da i vozači prosečne visine izviruju.

I u tom položaju noge su savijene a nožne komande udaljene. To znači da sedište mora da se pomeri unapred. Tada dolazite u retku situaciju da volan ne izvlačite do maksimuma (što nam se najčešće dešava), već ga vraćate što bliže instrumentima.

Ovakva pozicija sedenja je, iako na prvi pogled neobična, zapravo vrlo prirodna i opuštajuća. Ne zamara ni na dugim relacijama, s obzirom da je telo u blago zavaljenom položaju.

Jedino na šta je potrebno navići se u tom slučaju je položaj ručice menjača, koja je nešto bliža vozaču nego što smo navikli.
Prtljažnik: 510 l
Čak ni vrlo visoki vozači ne pomeraju sedište previše unazad, što ostavlja natprosečan prostor za putnike na zadnjim sedištima. Iznenadilo nas je da ni dvometraši pozadi neće imati problem sa mestom za kolena a ni za glavu.

Prtljažnik je još jedan plus Atece. Sa zapreminom od 510 litara jedan je od najvećih ne samo u klasi već i šire. Kao i većina novijih modela VW grupe, i Seat Ateca ima specifično ogibljenje.

Prelazak preko sitnih neravnina je mek, gotovo da ih i ne primećujete. Kaldrma mu ne smeta, vrlo je efikasno neutrališe. Preko ležećih policajaca dolazimo do zaključka da ogibljenje ima veliki hod i tada auto hoće da zapliva.

Sa druge strane, prelazak preko klasičnih rupa na putu ume da bude dosta tvrd, tako da je ovo neka kombinacija mekog i tvrdog ogibljenja. Na svu sreću, brzi prolasci kroz krivine nisu nikakav problem jer se auto ne naginje previše i ima dosta visoko postavljen limit proklizavanja.
Seat ima zanimljiv koncept strategije formiranja cenovnika i paketa opreme, odnosno motora.

Podela je takva da uz niži paket opreme idu slabiji motori (1.0 TSI), uz srednju opremu motori srednje snage (1.4 TSI sa 150 KS i 1.6 TDI sa 115 KS) a uz najviše pakete se isporučuju najsnažniji motori (2.0 TDI sa 150 i 190 KS) i 4x4 pogon.

Može se reći da je primerak sa testa optimalan izbor za prosečnu porodicu. Ovo je najnovija serija 1.6 TDI motora koja je donedavno raspolagala sa maksimalno 110 KS a sada ima 115.

Uvedena je još jedna novina a to je šestostepeni menjač.
Ljudima je bilo teško da razumeju šta su to prenosni odnosi i da petostepeni menjač ne znači prastaru tehnologiju. Naime, peta brzina je imala duži prenosni odnos nego šesta na 2.0 TDI motoru, odnosno motor se „vrteo“ na manjem broju obrtaja u petoj kod 1.6 TDI motora nego što je to bio slučaj pri istoj brzini u šestom stepenu prenosa kod 2.0 TDI.

Zahvaljujući dobroj elastičnosti 1.6 TDI motora i velikom obrtnom momentu koji je dostupan pri niskim obrtajima, vozaču je bilo omogućeno da se što manje bavi menjanjem brzina.

Očigledno, pet brzina nije imalo najbolji marketinški odziv. Rezultat je to da šesta sada ima isti prenosni odnos kao nekada peta, a kompletan opseg je sada podeljen na više delova pa je potrebno i više rada ručicom menjača.
U svakom slučaju, pri 130 km/h motor se „vrti“ na oko 2150 obrtaja i tada troši između 6,5 i 7,0 litara. U gradu troši nešto manje, oko 6,0 litara. Dovoljno je snažan za svakodnevnu vožnju po gradu ili na magistralnim putevima.

Nedostatak snage se oseća preko 100 km/h kada posustaje sa ubrzanjima, tako da ko auto često koristi za duža putovanja autoputem za preporuku je 2.0 TDI motor.

Iako je SUV, Ateca je dobro projektovana u pogledu aerodinamike, pa nema povećanja buke od strujanja vazduha ni pri vrlo visokim brzinama.

Ukoliko ste ljubitelj benzinaca, 1.4 TSI motor je prava mera za ovaj auto. U srednjem paketu opreme kakav ima auto sa testa, uštedećete skoro tri i po hiljade evra u odnosu na 1.6 TDI motor.

Seat Ateca je vrlo prostran i praktičan porodičan auto, koji bez problema može da zameni tipičnu limuzinu D segmenta.

Povoljna dodatna oprema

Paketi standardne opreme su optimizovani tako da se dobije najviše komfora i bezbednosti za uloženi novac. Međutim, cene dodatne opreme su primamljive, tako da treba uzeti u obzir i nešto od opreme koju lično preferirate.

Na primer, bežično punjenje telefona košta 191 evro, električno otvaranje prtljažnika je 333 evra (u trećem paketu je standard), a ako želite otvaranje „gestikulacijom“ nogom ispod zadnjeg branika, treba dodati još toliko para.

Alkantara na sedištima je takođe povoljna, košta 429 evra, poseban audio uređaj sa 10 zvučnika i sabvuferom ima cenu od 275 evra, dok je beskontaktno otključavanje i startovanje motora 362 evra (standard u trećem paketu).

Doplata za radarski tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred iznosi svega 172 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Seat Ateca 1.6 TDI Style
zapremina motora 1598 ccm,
snaga 85 kW (115 KS) pri 3250-4000 o/min
maks. o. moment 250 Nm pri 1500-3250 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4363/1841/1601 mm
međuos. rastojanje 2638 mm
prtljažnik 510 l
rezervoar 50 l
pneumatici 215/55 R 17
masa 1375 kg
maks. brzina 184 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,5 s
potrošnja (fabrička) 4,1/4,3/4,7 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: