Norveška – obećana zemlja za električne automobile

Električni automobili se polako ali sigurno probijaju na svetska tržišta, ali nigde nisu ni približno dominantni kao u Norveškoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2018.

08:45

Norveška – obećana zemlja za električne automobile
Foto: Getty images

Ova skandinavska zemlja je bukvalno postala Meka za proizvođače vozila na električni ili hibridni pogon (kombinacija baterije i dizel ili benzinskog motora), jer su bukvalno najprodavaniji.

Za razliku od 2016. godine tokom koje je udeo eletričnih i hibridnih vozila na automobilskom tržištu u Norveškoj bio 40 odsto, protekle godine je on iznosio čak 52%.

Niko nije ni blizu. Prvi put u istoriji su vozila na fosilna goriva ispod 50 odsto. Samo je prodaja čisto električnih automobila porasla za 39%, naspram 29% tokom 2016, dok je na drugom mestu Norveška sa rastom od "samo" 6,4%. Razlog je jednostava – poreske olakšice i državne subvencije.

Norveška je vrlo darežljiva prema kupcima ekološki prihvatljivijih automobila, a za vozila na električni pogon su skoro potpuno ukinute sve poreske obaveze, a uz povoljnije parkinge, besplatno punjenje automobila, jeftinije putarine, trajekte, tunele sve može da ušteti I nekoliko hiljada evra na godišnjem nivou.

Nedavno je kompanija Tesla u jednom norveškom selu, ne gradu, nego selu, napravila najveću stanicu za punjenje sa čak 42 superčardžera.
Foto: Getty images
Omiljeni ekološki automobili Norvežana su Volkswagen e-Golf, BMW i3, Toyota Rav4 i Tesla Model X. Jedino Tesla ima isključivo električni automobil, dok ostali imaju i hibridne verzije.

Tako na primer, Volkswagen e-Golf u Norveškoj košta oko 32.300 evra, tačnije 262.000 norveških kruna, što je za samo 2.000 kruna više od uvozne cene automobile.

S druge strane, Golf sa benzinskim motorom košta 298.000 kruna posle svih poreza i taksi, dok je uvozna cena 180.000.

U drugim zemljama kupci ovakvih automobila su i dalje uglavnom obeshrabreni zbog visoke cene vozila, limitirane kilometraže i suviše velikog vremena punjenja automobile.

Cilj Norveške je sa do 2025. godine 100% prodatih automobila u zemlji budu oni sa nula emisijom zračenja štetnih čestica. To im je cilj iako zemlja ima poreski gubitak od 370 miliona dolara na godišnjem nivou zbog električnih automobile.

Za razliku od Skandinavaca, Francuska i Velika Britanija planiraju da zabrane dizel i benzinske motore do 2040.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: