Nova era i SUV su "sahranili" brojne modele u 2017.

Nova era, savremena tehnologija i drugačije potrebe ljudi iz godine u godinu menjaju automobilsku industriju, što često rezultuje gašenjem određenih modela.

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2018.

16:45

Nova era i SUV su
Foto: Getty images

Ni godina na izmaku nije izuzetak, pa smo se tako pozdravili sa nekim vrlo popularnim automobilima, nekima jer im je isteklo vreme, dok su neki od starta bili osuđeni na propast.

Audi A3 sa troja vrata – predstavljen 1996.

Audi je ove godine prestao sa proizvodnjom modela A3 sa troja vrata, koja su izgubila svoju "funkciju" u modernom društvu. Retko koji kupac te klase automobila traži vozilo sa manje od pet vrata, pa je to i zapečatilo sudbinu ovog modela.

BMW Serije 6 – predstavljen 1976. i 2004.

Luksuzni kupe iz Bavarske je doživeo debakl u prodaji ove godine, primera radi u SAD je prodato manje od 3.000 jedinica. BMW Seriju 6 šalje u prošlost, a zameniće je indirektni naslednik Serija 8. Ime "šestica" će opstati zahvaljujući "skoku" Serije 5 GT jednu klasu više, pa će sada biti Serija 6 GT.

Citroen C3 Picasso – predstavljen 2009.

Nije potrajao ni deceniju, a odlazi u prošlost. C3 Picasso "ubio" je nagli rast SUV segmenta koji je bukvalno uništio MPV klasu.

Nissan Juke – predstavljen 2010.

Dolazak Nissan Kicksa uz Rogue bi napravio veliku gužvu u grupi malih krosovera, pa je Nissan odlučio da se oprosti sa najstarijim modelom. Tako posle sedam godina proizvodnje u istoriju odlazi ovaj neobični "zen" model.
Citroen C4 – predstavljen 2005.

Citroenov adut u kompaktnoj klasi kao glavni rival Fordu Fokusu i Reno Meganu ustupio je mesto C4 Cactusu, koji je od "lažnog" SUV prerastao u konvencionalni hečbek. Međutim, jedan od razloga "gašenja" C4 je i preuzimanje Opela od strane PSA grupe, jer će perjanica u C segmentu biti Astra, uz Peugeot 308.

Dodge Viper – predstavljen 1992.

Posle 25 godina u istoriju odlazi automobil koji je krasio zidove miliona ljubitelja brzine. "Otrovnica" sa motorom kamiona, karoserijom od fiberglasa, pravi rasni trkač, više se ne će proizvoditi. Jednostavno je "omatorio".

Ford B-Max – predstavljen 2012.

Još jedan mali MPV koji je poklekao pod naletom SUV talasa. Kupci koji su tražili Ford slične veličine su mahom birali Ecosport umesto njega. Protekle jeseni je prodato poslednjih nekoliko stotina proizvedenih jedinica. Videćemo koliko će potrajati veći brat C-Max.
Foto: Getty images
Honda Civic Tourer – predstavljen 2014.

Rast novog Sivika za 22 centimetra u dužinu i tri u širinu je bukvalno ubio Tourer. Postao je jednostavno suvišan.

Škoda Yeti – predstavljena 2009.

Stigla je kao alternativa za uobičajene SUV automobile, razbivši konvencionalni oblik svojim fanki stilom. Međutim, rast SUV tržišta je ušao u fokus i kod proizvođača iz Mlade Boleslavi, a iako nije direktan naslednik, Karoq nije ostavio mnogo prostora za Yeti. Česi nisu želeli da mali SUV ponese isto ime, što zbog prizvuka velikog Kodiaqa, što zbog Kineza koji su vrlo osetljivi na ime "jeti".

Volkswagen Sirocco – predstavljen 1974, pa 2008.

SUV segment ne "jede" samo MPV i slične klase, već i neke sportske modele. Jedan od njih koji je podlegao tome je Sirocco. Naspram skoro 60.000 prodatih Golfova, Sirocco je otišao u manje od 4.500 jedinica u prvih 11 meseci ove godine. Stara platforma ga je poslala u istoriju, a VW je kao indirektno naslednika najavio T-Roc. SUV, naravno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: