McLaren Senna je novi britanski hiperautomobil sa 800ks

Britanski proizvođač supersportskih automobila predstavio je novi model koji je dobio ime po Ajratonu Seni čime je na pravi način odao počast ovom legendarnom brazilskom vozaču.

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

10:07

McLaren Senna je novi britanski hiperautomobil sa 800ks

McLaren je tokom razvoja uspešno skrivao novi model od očiju javnosti, sve do pred samu premijeru, pa je specifičan dizajn automobila otkriven tek na promotivnim fotografijama i kratkom video-snimku: Nema sumnje da je britanski proizvođač nekim stilskim rešenjima koja daju poseban pečat iznenadio zaljubljenike u sportske automobile i da će McLaren Senna biti prepoznatljiv među drugim srodnim modelima gde god da se pojavi.

A svakako će biti retka pojava na putu, s obzirom da je planirana ograničena serija od samo 500 vozila. Stoga i nije iznenađenje da je celokupna proizvodnja unapred rasprodata (početna cena ovog automobila iznosi 750.000 funti).

Poslednji primerak je svog vlasnika dobio nakon dobrotvorne aukcije na kojoj je automobil prodat za 2 miliona funti, a sav prihod uplaćen je na račun Fondacije Sena.
U McLarenu kažu da je novi model dizajniran prema principu da "forma sledi funkciju", pa je sve podređeno tome da Senna ima vrhunske vozne karakteristike, jer, na kraju krajeva, ipak je to auto projektovan za stazu, iako može legalno da se vozi po javnim putevima.

Da je aerodinamika bila najvažniji faktor prilikom oblikovanja spoljašnjosti vozila, pokazuje letimičan pogled na karoseriju – od velikog prednjeg splitera na braniku i brojnih otvora i usmerivača protoka vazduha, do masivnog "krila" pozadi i ništa manje upečatljivog difuzora koji zauzima čitavu površinu zadnjeg branika.
U McLarenu navode da su do konačnog oblika automobila došli nakon bezbronijh sati testiranaj u vazdušnom tunelu, a posebno zanimljiv stilski detalj su providna vrata sa staklenim panelom na donjem delu.

Unutrašnjost je minimalistička i pomalo spartanska, sa obiljem materijala od ugljeničnih vlakana, pojednostavljenom digitalnom instrument tablom i ipak neizbežnim centralno postavljenim ekranom multimedijalnog sistema, dok se dugme za startovanje motora, uz još nekoliko komandi, nalazi na panelu smeštenom iznad retrovizora.

Sedišta su tanke trkačke "kadice" takođe izrađene od ugljeničnih valkana, a svako će biti jedinstveno jer će se praviti prema merama vlasnika/vozača.
Kao što je i najavljivano, za pogon je upotrebljen 4.0 twin-turbo V8 iz McLarena 720S, ali u ovom izdanju motor raspolaže sa 80 ks više. Dakle, maksimalna snaga pogonske jedinice je 800 ks, a najveći obrtni moment iznosi 800 Nm.

McLaren Senna ima snažniji motor od modela 720S, a uz to je i znatno lakši, s obzirom da je masa novog modela tek 1.198 kg (prazno vozilo, bez fluida i tečnosti). Sve će to rezultovati još ubedljivijim performansama u odnosu na pomenuti McLaren 720S, ali ih u britanskom proizvođaču za sada nisu otkrili.

Očekuje se da će automobil iz mesta do stotke stizati za nešto više od 2,5 s, uz maksimalnu brzinu od preko 320 km/h.
McLaren je početak proizvodnje modela Senna najavio za treći kvartal 2018, a pre toga ovaj model imaće svoj debi pred publikom ženevskog sajma automobila u martu.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: