Duh Saaba danas živi u kineskom električnom automobilu

Iako Saab kao auto-brend praktično više ne postoji, kompanija NEVS koja je preuzela tehnologiju nekadašnjeg švedskog proizvođača automobila počela je u Kini da izrađuje električni model baziran na poslednjem originalnom Saabu 9-3.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

09:45

Duh Saaba danas živi u kineskom električnom automobilu
Foto: NEVS

Saga o Saabu i njegovoj propasti traje već godinama, a zaostavština ove nekada vrlo respektabilne automobilske marke (ali ne i logo), pripala je kompaniji NEVS koja se opredelila da postojeću tehnologiju iskoristi za razvoj i proizvodnju vozila na struju.

Prvi električni model koji je upravo počeo da se izrađuje na kineskom tržištu, nosi oznaku NEVS 9-3 EV i zasnovan je na starom Saabu 9-3, što je sasvim jasno već na prvi pogled.
Foto: NEVS
Iskorišćeni su dizajn i konstrukcija Saab limuzine, ali je umesto konvencionalnih pogonskih sistema u automobil ugrađen elektromotor i paket baterija.

NEVS nije objavio mnogo detalja o ovom vozilu, ali je kompanija prethodno najavila da će sa punim baterijama 9-3 EV moći da pređe i do 300 km.

Predviđeno je da automobil bude opremljen najsavremenijim tehologijama, kao što su softverski apdejt putem interneta, WiFi hotspot, ali i sistem za filtriranje vazduha, zbog smoga i velikog zagađenja vazduha u kineskim gradovima.
Foto: NEVS
NEVS ima ambiciozne planove kada je reč o ovom modelu i očekuje i očekuje da će godišnja proizvodnja u početku iznositi oko 50.000 vozila, dok bi se kasnije kapaciteti povećali na 220.000 jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: