Pogled u novu A klasu: Iskorak ka luksuznim Mercedesima

Mercedes je iznenadio automobilsku javnost pošto je nekoliko meseci pre svetske premijere nove generacije A klase otkrio unutrašnjost ovog modela. Iznenađanje predstavlja i dizajn enterijera kojim se ovaj kompaktni nečebek približio znatno skupljim i luksuznijim modelima iz Štutgarta.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

09:10

Pogled u novu A klasu: Iskorak ka luksuznim Mercedesima

Proizvođači automobila uglavnom se trude da sakriju od javnosti konačan izgled svojih novih modela gotovo do same premijere vozila. Zbog toga se pretprodukcijski primerci prilikom testiranja na javnim saobraćajnicama obično "kriju" iza maskirne folije.

Kompanije čak koriste i kamuflažu za unutrašnjost vozila, kako bi sprečili "špjunske" fotografe da prerano otkriju dizajn enterijera novog modela. Međutim, u poslednje vreme, neke auto-kompanije počele su da predstavljaju svoje buduće modele tako što najpre prikažu izgled kabine vozila.

Mercedes je upravo to uradio sa novom, četvrtom generacijom A klase (ili drugom otkako je ovaj model postao kompaktni hečbek) i to nekoliko meseci pre očekivane svetske premijere, koja bi po najavama trebalo da se održi u martu 2018, na sajmu automobila u Ženevi.
Već na prvi pogled, vidi se da je Mercedes želeo da svoj najjeftiniji model stilski približi skupljim, luksuznim limuzinama. Na to ukazuju detalji koji su preuzeti iz E, pa čak i S klase, kao što su dva velika digitalna displeja na komandnoj tabli, spojena u jednu celinu, zatim dizajn ventilacionih otvora ili volan.

Konkretno, upravo je multifunkcionalni upravljač pozajmljen iz najluksuznijeg Mercedsa – S klase.

Najupečatljivija novina na automobilu svakako je panel sa ekranima koji po širini zauzima polovinu kokpita. Panel se nalazi na vrhu komandne table i sastoji se od dva displeja – levog, sa vurtuelnim instrumentima, i desnog koji opslužuje multimedijalni sistem automobila.
Kupcima će biti ponuđene tri verzije ovog dualnog ekrana, u zavisnosti od paketa opreme. U bazičnoj varijanti vozilo ima dva sedmoinčna displeja, dok je u skupljim paketima jedan ekran 7, a drugi 10,25 inča, a u najbogatijoj opremi oba displeja su dijagonale 10,25 inča.

Inače, novo rešenje instrument table biće primenjeno na sve buduće modele iz Mercedesove kompaktne klase, u koje spadaju i sledeće generacije CLA, GLA, kao i nova kompaktna limuzina – A klasa Sedan.

Još jedna novina na komandnoj tabli, koja je sada gotovo u potpunosti "očišćena" od dugmića i prekidača, je izostanak klasičnog klastera sa displejom i komandama klima uređaja. Vizuelne informacije o klimatizaciji/ventilaciji biće prikazane na ekranu multimedije.
Približavanju A klase luksuznim Mercedesima doprinose još neke opcije koje su uglavnom rezervisane za modele iz viših automobilskih segmenata. Među njima su klimatizacija sedišta, sa masažnom funkcijom, kao i 64 LED svetlosna izvora koji služe za ambijentalno osvetljenje kabine.

Osim kokpita, unapređen je u koristan prostor, kako za smeštaj putnika, tako i za odlaganje sitnica i prtljaga. Mercedes je saopštio da će vozač i suvozač imati ukupno 9 mm više prostora u nivou ramena u odnosu na aktuelnu A klasu, dok će komfor putnika na zadnjim sedištima u tom pogledu biti veći za 22 mm.

U predelu laktova putnika napred je dobijeno 35, a pozadi 36 dodatnih mm. Povećan je i prostor za glavu, za 7 mm napred, odnosno za 8 mm pozadi.
Zapremina prtljažnika veća je za 29 litara nego ranije i sada iznosi 370 l. Poboljšana je i funkcionalnost gepeka, pa je otvor prtljažnog prostora širi za 200 mm, a dubina za 115 mm.

Zadnja sedišta su standardno podeljena u odnosu 60/40, ali se opciono mogu naručiti i u varijanti 40/20/40.

Mercedes se potrudio da vlasnicima nove A klase obezbedi i više prostora za odlaganje sitnica, pa u odeljak u vratima može da se smesti flaša od 1,5 l, ili magazini formata A4.
Nemački proizvođač najavio je da će A klasa pružati vozaču bolju preglednost u poređenju sa aktuelnom verzijom, s obzirom da su stubovi krova tanji za 10%.

Planirano je da nova generacija Mercedesa A klase debituje na ženevskom auto-salonu, koji se održava u prvoj polovini marta 2018, dok će automobil u evropske prodajne salone stići tokom leta.

Nakon toga, sledeći model je pomenuta A klasa Sedan, čija će se premijera takođe održati u 2018, dok u 2019. stižu naslednici aktuelnog krosovera GLA i kupe-limuzine CLA.

Da li vam se dopada novi izgled enterijera A klase, ili mislite da je prethodni dizajn bio bolji?

Više fotografija unutrašnjosti Mercedesa A klase za 2018. možete pogledati u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: