Lamborghini se seća prvog SUV-a, uoči premijere novog

Terenski model sa amblemom bika, LM002, proizvodio se od 1986. do 1993, a u tom periodu napravljeno je svega 328 ovih vozila.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

09:29

Lamborghini se seća prvog SUV-a, uoči premijere novog

Mnogi proizvođači automobila koji u svojoj istoriji nikada nisu imali SUV ili terenska vozila, poslednjih godina ubrzano rade na njihovom razvoju i proizvodnji.

Čak je i Ferrari popustio pred diktatom profita i najavio sopstveni krosover/SUV automobil za 2019.

Za razliku od svog najvećeg rivala koji tek treba da počne da razvija jedno takvo vozilo, Lamborghini već nekoliko godina priprema SUV Urus, čija je premijera zakazana za 4. decembar.
Lamborghini se od Ferrarija razlikuje u još nečemu – on je u svojoj istoriji već proizvodio luksuzni terenski automobil.

Model LM002, koji je imao nadimak “Rambo Lambo”, počeo je da se izrađuje 1986. godine, a nastao je na razvalinama neuspelog projekta vojnog terenskog vozila Cheetah.
Lamborghini je u LM002 ugrađivao 5.2 litarski V12 iz čuvenog supersportskog modela Countach, a to je ujedno bio i prvi Lambo sa pogonom na sva 4 točka.

LM002 mogao je na putu da razvije 200 km/h, a za potrebe vožnje izvan asfalta ima je specijalne pneumatike Pirelli Scorpion. Automobil je prosto “gutao” gorivo, pa je zato imao ogroman rezervoar od 170 litara.
LM002 nije doživeo veći uspeh s obzirom da je za sedam godina napravljeno nešto više od 300 jedinica.

Jedan primerak koji je u vlasništvu kompanije u potpunosti je rastauriran u Lamborghinijevom odeljenju za klasične automobile, Polo Storico, i nalazi se u muzeju italijanskog proizvođača.

Uoči premijere savremenog SUV modela Urus, Lamborghini je izvezao ovaj LM002 radi promotivnog snimanja, a te fotografije vam prenosimo na našem sajtu.
.
.
.
Lamborghini Countach i LM002
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: