O automobilima maštamo na Internetu, do novog – teško

Novi automobili na našem tržištu i dalje se kupuju u znatno manjem broju nego polovni. Tokom 2016. godine u Srbiju je uvezeno 115.000 polovnih automobila a prodato 26.576 novih, navodi u svom istraživanju sajt www.polovniautomobili.com.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.10.2017.

11:20

O automobilima maštamo na Internetu, do novog – teško
Foto: B92 (ilustracija)

Izvor: Polovni automobili

Ovaj sajt sproveo je istraživanje o potrebama kupaca u Srbiji koji žele da nabave nova vozila, a kojim je obuhvaćeno je preko 8.000 ispitanika. Na taj način, opipan je puls tržišta novih vozila sa svim potrebama vozača koji uskoro planiraju kupovinu novog automobila.

Anketa je pokazala da 31% ispitanika planira kupovinu novog vozila u narednih pet godina. Podatak da 60% ispitanika ne planira kupovinu novog vozila jer nema dovoljno novca, jasno govori o ekonomskom stanju i platežnoj moći građana Srbije.

Skoro 80% vlasnika automobila nikada nisu kupili novo vozilo

Navike kupaca automobila na našem tržištu možda najbolje oslikava podatak da čak 77% ispitanika nikada nisu kupili nov automobil.

Skoro 70% učesnika u ovom istraživanju ni ne planira da kupi nov automobil. U većini slučajeva ispitanici jednostavno nemaju dovoljno novca da priušte sebi ovakvu kupovinu.

Ne treba zanemariti ni 37% ispitanika koji radije kupuju nešto jeftinije polovne automobile mlađeg godišta nego nova vozila. Oni koji se ipak odlučuju na kupovinu novog automobila, najčešće to rade jer su sigurniji u tehničku ispravnost novog nego polovnog automobila.

Donekle zabrinjava činjenica da je samo 28% potencijalnih kupaca novog automobila pridalo važnost bezbednosti koju im nova vozila pružaju.

Najviše se kupuju novi automobili od 10 do 15 hiljada evra

Uprkos sve bogatijoj ponudi na našem tržištu, ipak se samo 33% kupaca opredeljuje za kupovinu novog vozila na kredit.

Keš plaćanje i dalje prednjači na srpskom tržištu sa 44% udela u kupovinama. Svega 9% novih automobila će se kupiti na lizing, dok 14% kupaca preferira da svoje staro vozilo u salonu zameni za novo uz doplatu.

Novi automobili u cenovnom rangu od 10.000-15.000 evra su i dalje najtraženiji (36% kupaca), a odmah za njima i najjeftiniji modeli sa osnovnim paketima opreme čija cena ne prelazi 10.000 evra (31% kupaca).

Skuplji automobili se daleko manje traže i kupuju, tako vozila vrednosti preko 20.000 evra kupuje samo 17% kupaca.

O automobilima se mašta preko interneta

U doba opšte digitalizacije uopšte ne čudi činjenica da čak 78% ispitanika koristi Internet za pretragu novih vozila u Srbiji.

Dve trećine ispitanika u istraživanju koje su sproveli polovniautomobili.com ponudu novih vozila gleda na tom sajtu, dok njih 30% i dalje ima naviku da automobile gleda na zvaničnim sajtovima uvoznika za srpsko tržište.

Koji su auto-brendovi u Srbiji najpopularniji?

Foto: B92 (ilustracija)
Kao što je i uvek bilo po nekoj ustaljenoj tradiciji, u Srbiji se najviše "vole" nemački automobili. Ubedljivo najpopularnija marka u istraživanju je BMW, a odmah za njim slede Audi i Volkswagen. Nešto niže su kotirani Opel i Mercedes-Benz.

Situacija sa modelima koji se najviše pretražuju takođe reflektuje naklonost naših kupaca ka nemačkim proizvođačima.

BMW Serije 3 je vozilo koje najveći broj ispitanika želi, a odmah za njim dolaze Volkswagen Golf i Opel Astra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: