Vodič za sajam automobila u Frankfurtu 2017. / FOTO

U utorak, 12. septembra, počinje 67. međunarodni salon automobila u Frankfurtu. Kao i obično, prva dva dana rezervisana su za predstavnike medija, sledeća dva za sklapanje poslova, dok će se kapije sajma za posetioce otvoriti u subotu 16. septembra. Ovogodišnji salon trajaće do nedelje 24. septembra.

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2017.

10:41

Vodič za sajam automobila u Frankfurtu 2017. / FOTO
BMW Z4 Concept

Najveća svetska smotra najnovijih dostignuća iz oblasti automobilske industrije u drugoj polovini godine održava se naizmenično u Frankfurtu i Parizu, a 2017. domaćin je nemački grad.

Ovogodišnji frankfurtski auto-salon po nečemu će se ipak razlikovati od prethodnih, s obzirom da je čak devet poznatih svetskih automobilskih brendova najavilo da će preskočiti ovu manifestaciju.
Mercedes-AMG Project One
Na salonu 2017. neće učestvovati Peugeot, DS, Infiniti, Jeep, FIAT, Alfa Romeo, Mitsubishi, Volvo i Nissan. Zbirno, ovi proizvođači sa svojim modelima pokrivaju čak 20% evropskog automobilskog tržišta.

Auto-salon u Frankfurtu po svom značaju i veličini spada u sam vrh svetskih sajmova automobila, a uz onaj ženevski najvažnija je manifestacija tog tipa na evropskom tlu, pa se postavlja pitanje kakva je računica pomenutih brendova koji ove godine neće imati svoje izložbene štandove?
Audi A8
Jedan od razloga izostanka su svakako visoki troškovi učešća, s obzirom da je za izlagače frankfurtski salon izuzetno skup. Osim toga, nekada su veliki sajmovi automobila bili mesto gde su se kupci po prvi put sretali sa novim modelima i gde su bili u prilici da se upozanju sa svim detaljima o vozilu koje ih interesuje.

Danas su ovakve izložbe izgubile prvobitan značaj, jer proizvođači sada brže, jeftinije i efikasnije mogu da dopru do svoje ciljne grupe koristeći Internet i društvene mreže kroz koje mogu precizno da targetiraju potencijalne kupce.

Zato su se sa pravom zapitali: zašto bismo trošili milione evra na statične prezentacije pod sajamskim kupolama, kada za znatno manju sumu novca možemo da napravimo efikasan promotivni spot i da ga precizno plasiramo našoj publici preko mreža kao što su Facebook, Twitter, YouTube?
BMW X7 Concept
Publika će u Frankfurtu ipak moći da vidi brojne evropske i svetske premijere novih ili restilizovanih modela, kao i mnoge konceptne automobile koji najavljuju buduća kretanja i trendove u auto-industriji.

Većina proizvođača već je najavila svoje premijere, dok se neki od noviteta još uvek drže u tajnosti.
Volkswagen T-Roc
Za nemačke proizvođače frankfurtski auto-salon je domaći sajam na kome žele da se predstave u najboljem svetlu. Tako će BMW izložiti svoje najnovije modele, među kojima je i sportski M5 poslednje generacije, ali posebnu pažnju privlače tri koncepta značajna za budućnost ovog proizvođača.

Najpre, tu je BMW Z4 Concept, koji najavljuje budući produkcijski roudster. Pored njega, značajno mesto na štandu bavarskog proizvođača zauzeće BMW X7 iPerformance Concept na kome će biti zasnovan novi najveći BMW-ov SUV, koji stiže na tržište 2018.

Među novitetima je takođe BMW iVision Dynamics Concept, kao prethodnica trećeg serijskog automobila električne “i” familije, koja će odigrati važnu ulogu u budućnosti kompanije.
Opel Insignia GSi
Svakako najveća zvezda Mercedesovog izložbenog štanda u Frankfurtu je hiperautomobil Project One nastao u radionicama sportskog AMG odeljenja ovog proizvođača.

Reč je o vozilu koje donosi F1 tehnologiju na puteve. Pored toga, Mercedes će pred publiku izaći sa redizajniranim kupeom i kabrioletom prestižne S klase, ali i sa Conceptom EQ A, koji najavljuje budući serijski kompaktni električni model.
Citroen C3 Aircross
Pored luksuzne limuzine A8 najnovije generacije, koja je online premijeru imala ovog leta, Audi će se predstaviti i novim verzijom sportskog modela R8 V10 sa zadnjim pogonom, kao i novim RS4 Avant.

I ovaj nemački proizvođač ima ozbiljne planove za budućnost, kada je reč o automobilima na struju, ali i samovozećim četvorotočkašima, o čemu svedoče i dva električna koncepta – Elaine i Aicon.
Dacia Duster
Volkswagenovi aduti na ovogodišnjem salonu u Frankfurtu su pre svega novi Polo, i kompaktni krosover T-Roc, a tu je i neizbežni električni koncept I.D. Crozz 2.

Porsche će izložiti novu, treću generaciju SUV modela Cayenne, a Opel novu Inisigniju Country Tourer, namenjenu vožnji po svim terenima i putnim podlogama, kao i sportsku Insigniju GSi, u limuzinskoj i karavan verziji.
Škoda Karoq
Boje francuskih auto-brendova brane Citroen, sa modelom C3 Aircross, i Renault sa sportskom RS varijantom najnovijeg Megana.

Dacia predstavlja novu, drugu generaciju SUV vozila Duster, Ford između ostalog izlaže restilizovani mali SUV EcoSport, ali i redizajnirani Mustang.
Honda Jazz
Seat će prikazati novi mali SUV – Aronu, a Škoda SUV Karoq, kao zamenu za Yeti.

Honda evropskoj publici predstavlja osveženu verziju modela Jazz, ali i zanimljiv koncept malog gradskog automobila na struju – Urban EV, Subaru novu Imprezu, Toyota restilizovani Land Cruiser...
Hyundai i30 Fastback
Što se tiče korejskih proizvođača, Hyundai izlaže krosover Kona, sportski hečbek i30N, zatim model i30 fastbek – sa novim karoserijskom oblikom, dok Kia u Frankfurt dolazi sa krosoverom Stonic, restilizovanim SUV modelom Sorento i zanimljivim “shooting brake” konceptom novog Proceeda.
Rolls-Royce Phantom
Od premijum brendova vredi pomenuti novi Bentley Continental GT, Jaguarov novi SUV E-Pace, zatim XF karavan i Rolls-Royce Phantom najnovije generacije.

Boje supersportskih automobila braniće Ferrari Portofino, koji menja odlazeći model California T, i Lamborghini Aventador S Roadster, a tu je i redizajnirana sportska limuzina - Maserati Ghibli.
Ferrari Portofino
Sve važnije vesti i premijere sa frankfurtskog salona automobila možete pratiti narednih dana na našem sajtu, a kao i uvek najinteresantniji četvorotočkaši predstaviće se fotografijama u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: