Oslobođena zver: Mercedesova Formula 1 na putu

Mercedes je uradio domaći zadatak na temu hiperautomobila. Rezultat: Project One razvija preko 1.000 konjskih snaga, a od 0 do 200 km/h ubrzava za manje od 6 s!

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2017.

08:58

Oslobođena zver: Mercedesova Formula 1 na putu

Dan uoči početka frankfurtskog auto-salona 2017, nemački proizvođač otkrio je dugo očekivani supersportski automobil nastao u okviru AMG odeljenja.

Mercedes-AMG Project One predstavlja sam vrh savremene automobilske tehnologije, donoseći performanse bolida Formule 1 sa trkačke staze na puteve.
Kao što smo već naveli, ovaj automobil iz stanja mirovanja do brzine 200 na sat stiže za manje od 6 sekundi, što je vreme za koje mnogi “obični” sportski automobili ubrzavaju jedva do stotke, dok tačna maksimalna brzina nije saopštena, ali Mercedes tvrdi da ona iznosi iznad 350 km/h.

Da bi ostvario pomenute performanse, Project One koristi hibridni, benzinsko-električni pogon čija ukupna kombinovana snaga prevazilazi 1.000 “konja”, a zanimljivo je da se automobil može voziti i samo uz pomoć struje, ali maksimalno 25 km.
Mercedesov “civilni” trkački bolid ima izvajanu karoseriju koja je u potpunosti izrađena od ugljeničkih vlakana, sa specijalnim aerodinamičkim "perajem" na zadnjem delu krova i velikim spojlerom pozadi.

Srce pogonskog sistema izvedeno je iz motora koji Mercedes koristi u Formuli 1, a u pitanju je 1.6 litarski V6 turbo benzinac koji može da se “vrti” na čak 11.000 o/min i koji šalje snagu na zadnju osovinu vozila.
Ovaj motor ima električni turbo punjač radi veće efikasnosti, a tu je još jedan, direktno povezan elektromotor, koji pomaže da benzinski motor na zadnje točkove prenese čak 680 ks (500 kW).

Priča o pogonskom sistemu ovde se ne završava, jer je Project One opremljen sa još dva elektromotora – svaki je smešten na po jednom prednjem točku – koji proizvode po 163 ks (120 kW) i omogućavaju da automobil ima pogon na sva 4 točka.
Električna energija potrebna za njihovo napajanje skladišti se u litijum-jonskim baterijama, a u Mercedesu kažu da se i do 80% energije kočenja rekuperira sa prednjih točkova i ponovo šalje u baterije, čime se postiže izuzetna efikasnost u vožnji.

Ukupna masa ovih baterija iznosi oko 100 kg, a broj ćelija u njima 4 puta je veći u odnosu na one u Mercedesovom F1 bolidu sa hibridnim pogonom.

Automobil inače koristi potpuno novi osmobrzinski automatizovani menjač sa manuelnim komandama za promenu stepena prenosa na volanu, koji je razvijen specijalno za Project One.
Napred su montirani točkovi prečnika 19 inča, dok su pozadi 20-ice.

Pneumatici su Michelin Pilot Sport Cup 2, a automobil se standardno isporučuje sa karbon-keramičkim kočnicama.
Kabina je dizajnirana u minimalističkom, trkačkom stilu, sa volanom čiji je oblik inspirisan upravljačem bolida Formule 1.

Tu su i dva 10 inčna digitalna ekrana, jedan koji služi kao instrumenat tabla, i drugi, centralno postavljeni na kome su dostupne sve ostale informacije i funkcije.
Mercedes planira da proizvode svega 275 primeraka ovog izuzetnog automobila, a početna cena jednog vozila iznosi 2,27 miliona evra. Nezvanično, svi primerci su unapred rasprodati.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: