2 u 1: Električni terenac može biti pik-ap ako poželite

Američka startap kompanija Bollinger predstavila je višenamensko terensko vozilo na struju čija bi serijska proivzodnja trebalo da počne 2019.

Izvor: B92

Nedelja, 06.08.2017.

11:24

2 u 1: Električni terenac može biti pik-ap ako poželite

Bollinger B1 je nešto novo u auto-industriji. Do sada su proizvođač električnih automobila uglavnom bli fokusirani na putnička vozila na struju, a segment pravih terenaca bio je zapostavljen.

Međutim, ova startap kompanija došla je na ideju da kupcima ponudi robustan i ogoljen "off-road" model na struju, koji ne poseduje luksuzne sadržaje, i čija je osnovna namena da bude upotrebljiv terenac i radna mašina.
Već prvi pogled na B1 i njegov "kockasti" dizajn nagoveštava suštinu ovog vozila, a to je funkcionalnost.

Može se koristiti kao klasičan terenac sa potpuno zatvorenom karoserijom, ali i kao poluotvorni pik-ap, ako mu se uklone zadnji deo krova i zadnja sedišta.
U kompaniji Bollinger kažu da će B1 biti dostupan u dve verzije – sa baterijama kapaciteta 60 kWh ili 100 kWh.

U zavisnosti od toga koji paket baterija se odabere, autonomija u vožnji iznosiće od 190 km do 320 km.
Predviđeno je da vozilo za pogon koristi elektromotor koji isporučuje 360 ks i 640 Nm obrtnog momenta i zahvaljujući kome bi B1 od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) stizao za samo 4,5 s, dok je maksimalna brzina 204 km/h.

Masa praznog vozila iznosi 1770 kg, a može da povuče teret do 2770 kg. Raspored mase praznog vozila po osovinama je idealnih 50:50%.
Vreme dopune baterija za verziju sa 60 kWh iznosi 7 sati na kućnoj utičnici, odnosno 45 minuta na brzom punjaču, dok je za varijantu od 100 kWh potrebno 12 sati na običnoj utičnici, ili 75 minuta na brzom punjaču.

Bollinger planira da serijska proizvodnja modela B1 počne u februaru 2019, a razmatra i mogućnost da se u projekat uključi još jedna kompanija u čijim pogonima bi se ovo vozilo izrađivalo.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: