Počinje novo doba: Opel zvanično postao deo PSA!

Posle gotovo devet decenija, koliko je bio u vlasništvu General Motorsa (GM), ovaj nemački automobilski brend prelazi u ruke grupacije PSA Peugeot Citroen.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2017.

09:59

Počinje novo doba: Opel zvanično postao deo PSA!
Opelov direktor Michael Lohscheller (levo) i prvi èovek PSA grupe, Carlos Tavares, pored nove Insignije

Ugovor koji je između GM-a i PSA potpisan u martu sada je finalizovan, pa se Opel, uz sestrinsku britansku auto-marku Vauxhall, i zvanično prodružio brendovima Peugeot, Citroen I DS.

"Ovo je istorijski dan za Opel – posle 88 godina tokom kojih smo bili vezani za General Motors, ponosni smo što smo postali deo PSA grupacije", izjavio je izvršni direktor kompanije, Michael Lohscheller.

On je naglasio da će Opel nastaviti da razvija tehologije sa pečatom "made in Germany" i da se u tom pogledu situacija neće promeniti nakon dolaska novog vlasnika. Lohscheller je najavio da je cilj da do 2020. godine Opel i Vauxhall ponovo postanu profitabilne kompanije.
Opel Crossland X
"Danas smo svedoci rađanja istinskog evropskog automobilskog šampiona", izjavio je predsednik PSA grupe, Carlos Tavares, i dodao da će francuski auto-gigant pomoći svojim novim brendovima da se finansijski stabilizuju.

Prema njegovim rečima, Opel će ostati nemački, a Vauxhall britanski auto-brend, jer se na taj način savršeno uklapaju u portfolio francuskih auto-marki Peugeot, Citroen i DS.

Preuzimanjem pomenuta dva automobilska brenda, grupacija PSA imaće oko 17% učešća na evropskom tržištu i postaće drugi po veličini proizvođač automobila na Starom kontinentu, posle Volkswagena.
Opel Grandland X
PSA i Opel/Vauxhall tesno su sarađivali još od 2012. godine i do sada su zajednički razvili 4 modela sa Opelovom značkom. Prvi zajednički produkt, krosover Opel Crossland X, od juna je prisutan na evropskom tržištu.

Novi SUV, Opel Grandland X, u prodajne salone stiže na jesen, a posle njega, tokom 2018, u prodaji će se pojaviti još jedan model koji je nastao u saradnji sa PSA - naslednik lakog komercijalnog vozila Combo.

Kao četvrti zajednički proizvod sa PSA, 2019. stiže nova generacija Opel Corse.

Iako je Opel/Vauxhall sada deo PSA grupe, saradnja sa General Motorsom biće nastavljena i u budućnosti, pre svega na polju razvoja električnog pogona. Pored toga, u Opelovim fabrikama i dalje će se proizvoditi automobili brendova Buick i Holden, koji su u vlasništvu GM-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: