Prva vožnja: Toyota Prius Plug-in Hybrid

Toyota nam je u Španiji predstavila naredni korak u evoluciji automobila, novu "plug-in" verziju popularnog Priusa. Sa autonomijom od 55 kilometara i maksimalnom brzinom od 135 km/h u vožnji na struju, uklopiće se u dnevnu rutinu mnogih vozača, kada, po tvrdnji fabrike, troši samo jedan litar benzina na 100 kilometara. Međutim, računica nije baš tako jednostavna.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.05.2017.

14:28

Prva vožnja: Toyota Prius Plug-in Hybrid

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Ako želite da saznate kako će se razvijati automobili u narednih nekoliko decenija, nemojte da posežete za "kristalnom kuglom". Pogledajte samo istoriju proizvodnje i poslovne planove Toyote. Sve će vam biti jasno.

Toyota je prva, praktično bez ičije pomoći i podrške, konstruisala i progurala na tržištu hibridni automobil, Prius. Ovaj model je najpoznatiji, najprepoznatljiviji i najprodavaniji "elektrifikovani" automobil u istoriji.
Rado smo se odazvali pozivu kompanije Toyota Srbija na promociju "plug-in" verzije aktuelne, četvrte generacije Priusa, jer smo znali da je to mesto gde ćemo da naučimo nešto novo, nesvakidašnje, ali i da zavirimo u budućnost, kako smo već naglasili.

I već na samom početku treninga, Toyota iznosi svoje planove i predviđanja. Pre dvadeset godina osetili su da je došlo vreme da se SUS motorima pomogne električnim agregatima kako bi se smanjila potrošnja, ali i (možda pre svega) emisija štenih gasova.
Četiri generacije Priusa usavršavaju jednu, trenutno verovatno najuspešniju liniju hibrida. Sledeći korak, kaže Toyota, je hibrid sa produženom autonomijom kretanja na struju – takozvani "plug-in".

Nakon toga, automobili će postati potpuno električni, a nakon toga vladaće vozila pokretana vodonikom, odnosno električna vozila koja poseduju sopstveni generator električne struje. Eto slučajnosti, Toyota trenutno poseduje i jedan takav serijski automobil, Mirai.

No, vratimo se iz budućnosti u Barselonu i okolinu gde smo imali prilike da se upoznamo sa "evolucionim korakom", novim Priusom PHV (plug-in hybrid vehicle).
Dizajnerske razlike u odnosu na strandardni Prius četvrte generacije su suptilne, ali lako primetne.

Napred su potpuno novi LED farovi, maska hladnjaka i branik. Pozadi su izmenjena vrata prtljažnika, napravljena u potpunosti od ugljeničnih vlakana, verovatno kao pokušaj da se ujednači raspodela mase po osovinama zbog novih baterija koje se nalaze u prtljažniku i koje su stotinak kilograma teže.

Drugačija je i zadnja svetlosna grupa sa horizontalnim osvetljenjem, kao i spojler koji je talasast. Sve u svemu, "plug-in" izgleda kao restilizovana verzija klasičnog Priusa i zbog svojih nežnijih linija, vašem reporteru se učinila prijatnijom.
Pre nego što krenemo u vožnju, evo par tehničkih detalja koje odvajaju PHV od standardnog Priusa. Pre svega, tu je velika baterija kapaciteta 8,8 kWh, ovaj put u Li-ion tehnologiji.

Smeštena je u donji deo prtljažnog prostora i čak je toliko velika da je dno gepeka više od donje ivice petih vrata. Zato je prtljažnik smanjen na samo 360 litara i zbog toga što je plitak, prilično je teško upotrebiti svu njegovu zapreminu.
Malo nas je začudio ovakav dizajn. Toyotini inženjeri su imali prilike da osmisle drugačiji prostor za ovu vrstu baterije prilikom dizajniranja četvrte generacije Priusa, posebno ako imamo u vidu da je "plug-in" verzija predtstavljena još u prethodnoj generaciji ovog modela.

Međutim, Toyota očigledno ne žuri i evoluciju elektrifikovanih modela shvata vrlo temeljno, tako da je i ova generacija PHV modela tek "zagrevanje" za ono što nas čeka u budučnosti, pa joj je ovakav kompromis sa prtljažnikom podnošljiv.
Kao što smo rekli, osnovni zadatak "plug-in" hibrida je da automobil napunite električnom energijom na nekom od punjača, bilo da je to klasična "šuko" utičnica u vašoj garaži/dvorištu, ili neki brzi punjač (koji još uvek nije javno dostupan u Srbiji 2017. godine!).

Nakon toga imate oko 55 kilometara da obavite vaše dnevne poslove po gradu. Teoretski, benzinski motor bi se aktivirao samo malo, da digne temperaturu, eventualno dopuni neku od baterija (ne zaboravite, tu je još uvek i klasični akumulator od 12V).

U takvim uslovima korišćenja, fabrika navodi da prosečna potrošnja iznosi samo jedan litar benzina na 100 kilometara pređenog puta.
Međutim, Prius PHV očigledno nećete korisititi samo za odlazak na posao, već ćete ga kao limuzinu upotrebiti i za duža putovanja, bilo poslovno, ili sa porodocom.

Da bi nam pokazali kako se "plug-in" snalazi u takvim situacijalama, organizatori promocije su za nas odabrali nekoliko ruta.
Prvi dan smo se vozili kroz gust saobraćaj Barselone, pun agresivnih ljudi koji su spremi da gestikuliraju i "pominju rodbinu" na mnogo neprijatniji i nepristojniji način nego što to čine, recimo Italijani.

Nakon što smo se izvukli iz grada, ruta nas je vodila autoputem i lokalnom magistralom do Đirone. Sve zajedno oko 250 kilometara, taman dovoljno da potrošimo celu bateriju po gradu i stavimo klasični hibridni sistem na probu.

Na kraju dana, uz pomoć telemetrije, saznali smo da je svih petnaestak posada sa po dva novinara uspelo da postigne prosečnu potrošnju ispod 3 litra, što je svakako izuzetan rezultat.
Narednog dana, ruta nas je vodila preko planinaskog prevoja punog oštrih, ali tečnih krivina. Namerno smo ostavili auto da radi u hibridnom režimu, kako bismo utvrdili kako se ponaša kada električna utičnica nije na dohvat ruke.

I ovde je rezultat bio zadovoljavajući, jednak kao kod klasičnog hidrida, oko 4,6 litara benzina na 100 pređenih kilometara.

Prius u "plug-in" varijanti očigledno ima svojih prednosi u odnosu na standardnu verziju, a detaljnu analizu troškova vožnje ostavićemo za detaljni test automobila u Srbiji.

Matriks farovi

U sve verzije Priusa PHV standardno se ugrađuju LED farovi. Po dva klastera zadužena su za oborena i duga svetla.

Farovi pomoću kamere mogu da prepoznaju saobraćaj ispred vozila i da na osnovu toga mogifikuju snop kako bi izbegli zaslepljivanje, a istovremeno zadržali maksimalno osvetljenje po širini i dubini.

Sam se dopunjuje

Toyota je predstavila i opcioni izvor energije u vidu solarnih panela smeštenih na krov automobila. Ovaj izvor energije do sada se koristio samo za pokretanje ventilacionog sistema kabine, a sada se prvi put koristi za napajanje glavne baterije.

Ceo sistem je težak 17 kilograma, a fabrika kaže da je u stanju da dopuni baterije za oko 5 kilometara vožnje dnevno, odnosno za oko 650 do 1000 besplatnih kilometara godišnje, u zavisnosti od insolacije.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: