Test: Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine

Citroen je sa novom generacijom gradskog modela C3 ponovo dokazao da je avangardna marka koja se ne obazire na standarde industrije. Koliko je to dobro ili loše, pokazaće test najskuplje verzije sa najjačim dizel motorom.

Izvor: B92

Subota, 08.04.2017.

10:13

Test: Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3996/1749/1490 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2539 mm

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Nakon decenije i po Citroen je raskrstio sa "slatkim" dizajnom svojim malih automobila koji je svojom zakrivljenom linijom krova i trougaonim staklom kod zadnjeg nosača krova donekle podećao na legendarni "spaček" (2CV).

Hrabra promena dogodila se pre nekoliko godina, najpre prototipom na Salonu automobila u Ženevi, a nakon toga i nesvakidašnjim modelom C4 Cactus.

Nije tajna da novi C3 ulazi verovatno u najkonkuretniju klasu na tržištu. Tu je najviše kupaca, a margine za grešku, ali i za korekciju cena su minimalne, pa svaki automobil mora da bude gotovo remek delo.
Citroen C3 BlueHDi 100: zapremina 1560 ccm; snaga 74 kW (100 KS) pri 3750 o/min; maks. o. mom. 254 Nm pri 1750 o/min
O dizajnu ne treba raspravljati, jer je on refleksija svačije duše, a one su svakolike. Međutim, nećemo pogrešiti ako konstatujemo da je novi C3 vrlo prijatan, neobičan, trenutno i napredan. Sa uskim dnevnim svetlima tik ispod linije haube deluje elegantno i agresivno, dok veliki gotovo ovalni farovi izgledaju kao da su deo "smajlija".

Imajte u vidu da ovde govorimo o automobilu sa najskupljim paketom opreme Shine koji pored ostalog ima i dvobojnu karoseriju i "erbamp" lajsne na vratima. Ovi zaštitni elementi na vratima mogu se doplatiti i u srednjem paketu opreme.

Inače, lajsne na vratima su očigledno korisnije prilikom laganog bočnog sudara, nego na parkingu. Proverili smo, većina vrata drugih automobila, paralelno parkiranih, udara nešto iznad "erbampa".
Kabina je dizajnirama možda još avangardnije u odnosu na karoseriju. Pogledajte samo ručke na prednjim vratima koje podsećaju na drške starih kofera, ovalne profile na oplatama vrata i slične detalje.

Doduše, nešto od toga nas podeća na kabinu aktuelne FIAT Pande iz 2011. godine, ali daleko je od toga da je kopirana kompletna koncepcija.

Prostora na prednjim sedištima ima u izobilju. Vozačevo sedište i volan se podešavaju obilno u svim pravcima, pa je lako pronaći kvalitetan položaj bilo da imate metar i po, ili čitava dva metra. Na zadnjoj klupi je nešto drugačija priča. Prostor za kolena je tek prosečan.
Citroen trenutno nudi novi C3 u tri nivoa opreme. Kao što smo već rekli, prikazujemo vam najbolje opremljeni automobil.

Prilikom kupovine dobro obratite pažnju i uskladite svoje želje sa mogućnostima, jer recimo, osnovni model (prema spisku opreme na sajtu uvoznika) ne poseduje klima uređaj.

Za oko hiljadu evra više dobijate mnogo bolje opremljeni srednji paket opreme i to je po našem mišljenju automobil koji bi trebalo ozbiljno uzeti u razmatranje. Uz poneku stavku dodatne opreme, ovo je već pravi mali luksuzni gradski šarmer.
Najbogatiji paket opreme, kao što vidite na slikama, nudi prilično ekskluzivnu kombinaciju boja i materijala na sedištima, poput eko kože, tvida i alkantare.

Nama se baš sviđaju kvadratno oblikovana sedišta koja podsećaju na neka prošla vremena i modele kao što je Peugeot 205 GTI.

Još jedna stvar koja je potpuno drugačija nego kod ostalih automobila B segmenta je komfor. Za početak, tu su sedišta u koja sedate kao u fotelju, a ne u anatomsko pomagalo. Propašćete duboko i osećaćete se kao u udobnoj stolici za plažu. Ovde možete provesti sate i sate a da vam butine i leđa ne zabride.
Naravno, ne pomišljajte na iole ozbiljniju bočnu potporu u krivinama, u ovom automobilu za nju nema mesta, pa ni potrebe. Naime, ogibljenje je takođe podešeno potpuno drugačije u odnosu na sve ostale male automobile, koji kao da se nadmeću u sportskoj agresivnosti.

Ne, ovde ste potpuno opušteni, ogibljenje je naglašeno mekano, a svaki točak kao da vodi "svoju politiku". Karoserija se ljuljuška preko neravnina koje odlično upija, a u krivinama se prilično naginje.

Naravno, uprvljanje nije ni izbliza brzo i precizno kao kod konkurenata, ali, zašto bi i bilo kada vam C3 služi da opušteno skrenete na parking, a ne kroz oštru krivinu na reliju Monte Karlo. Posmatrajući iz tog ugla, Citroen C3 je gotovo idealan gradski, a što ne i putni automobil u kojem ćete sa lakoćom provesti i ceo radni dan.
Dakle, složili smo se da je ovo opušten i idealan auto za svakodnevnu vožnju, ali svakako nije namenjen ljudima koji vole da zamišljaju svaki gradski ćošak kao krivinu na pisti.

Volan ima možda previše jaku servo asistenciju, pa nema praktično nikakvu komunikaciju sa podlogom.

Menjač nije ništa bolji nego što je bio pre nekoliko decenija - neprecizan je, spor i sa dugačkim hodovima.
Testni automobil ima ugrađen jači od dva ponuđena turbo dizela zapremine 1.6 litara. Dakle ravno sto "konja", ali i 254 Nm dovoljni su za opuštenu vožnju.

Maksimalna snaga i obrtni moment dostupni su na vrlo niskim obrtajima, tako da preticanja na magistralnim putevima nisu problematična i opasna.

Zbog opuštenog karaktera motora, fabrika je ugradila manuelni menjač sa samo pet brzina. I, ne, nije štedela, već vam je učinila uslugu. Zbog izdašnog obrtnog momenta i odlične elastičnosti, proračunali su brzine tako da prvu koristite za polazak, drugu i treću za vožnju po gradu, a četvrtu i petu za magistralu i autoput.
Ako tako vozite auto, postižete najbolju prosečnu potrošnju i komfor će biti nabolji. Jednstavno, opušteno i nimalo zamarajuće. Već smo kazali da C3 nije auto sa sportskim ambicijama i dobro je što je takav.

Fabrika deklariše najveću brzinu na 185 km/h, a za ubrzanje iz mirovavanja do "stotke" potrebno je 10,9 sekundi. Prosek našeg testa iznosio je 5,7 litara dizela. U gradu (a vozili smo auto na niskim temperaturama vazduha) potrošnja se kretala između šest i sedam litara i zavisnosti od rute i stila vožnje.

Na magistralnom putu potrošnja se kretala oko četiri litra, a na autoputu pri konstantnih 120 km/h potrošnja je oko 5,3 litara.
Da rezimiramo, novi C3 je po mnogim karakteristikama u potpunosti drugačiji od konkurenata.

Hvala Citroenu na hrabrosti da ponovo ponudi nešto što izlazi iz šablona. Sigurni smo da će imati puno mušterija koji cene ono što im ovaj C3 nudi.

Osnovna cena automobila u Srbiji trenutno iznosi 9.890 evra. U istoj, osnovnoj opremi dizelaš od 75 ks košta dve hiljade evra više. Najjači dizelaš sa najbogatijim paketom opreme, koji smo vam ovde prikazali, košta 15.090 evra.

"Kul" elektronika sa zadrškom

Glavni dizajnerski i tehnički detalj u kabini najskuplje verzije (u srednjem paketu opreme se dobija uz doplatu) je elektronska kontrola svih sistema i funkcija, objedinjena u centralnoj jedinici koja izgleda kao tablet računar nalepljen na centralnu konzolu.

Ništa neobično za današnje vreme, ali sa malim obrtom. Naime, Sitroenovi inženjeri su sve funkcije "zakopali" duboko u meni. Na primer, ni temperaturu jednozonskog automatskog klima uređaja ne možete na podesite dok prvo ne zađete jedan, ili čak dva nivoa u meni.

Kada imate u vidu da sam elektronski sistem nije baš hitar kao vaš (iole pristojan smartfon), dobijate potencijalno opasnu situaciju u saobraćaju.

Tačno je da ne koristimo ove funkcije svaki čas, ali opet, rešenje je daleko od ergonomskog.

Prtljag je dobrodošao

Prtljažnik: 300/922 l
Prtljažnik zapremine 300 litara (isti kao u prethodnoj generaciji) je u vrhu klase, ali nam je zasmetala povišena ivica vrata koja malo otežava utovar kabastog prtljaga.

Takođe, ako baš želite da od svog C3 napravite teretni auto, te oborite klupu, primetićete da se ona ne poravnava sa podom prtljažnika kao kod nekih konkurenata.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Citroen C3 BlueHDi 100 S&S BVM Shine
zapremina motora 1560 ccm
snaga 74 kW (100 KS) pri 3750 o/min
obrtni moment 254 Nm pri 1750 o/min
menjač 5 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 3996/1749/1490 mm
međuos. rastojanje 2539 mm
prtljažnik 300-922 l
rezervoar 42 l
pneumatici 205/50 R 17
masa 1090 kg
maksimalna brzina 185 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,9 s
potrošnja (fabrička) 3,2/3,7/4,4 l/100 km
emisija CO2 95 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: