Test: Volkswagen Move Up! 1.0 60 ks (redizajn)

Nedavno je u Srbiji počela prodaja redizajniranog Volkswagena Up!. Osim bogatije opreme i nešto drugačijeg izgleda, stigle su i akcijske cene.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2017.

08:47

Test: Volkswagen Move Up! 1.0 60 ks (redizajn)
Dimenzije (dužina/širina/visina):3600/1641/1504 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2407 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Mali gradski automobili su na neki način ogledalo ekonomske situacije u državi. Iako su najjeftiniji, ne kupuju se zbog niske cene, već obično predstavljaju drugi ili treći auto u porodici.

Zadatak im je da obezbede lako kretanje po gradu, bez stresa prilikom parkiranja. S obzirom da je kod nas finansijska situacija takva kakva jeste, Porše SCG se potrudio da našim kupcima dodatno olakša nabavku najmanjeg modela u Volkswagenovoj gami.
VW Move Up! 1.0: zapremina 999 ccm; snaga 44 kW (60 KS) pri 5000-6000 o/min; maks. o. mom. 95 Nm pri 3000-4300 o/min
Po cenovniku, mali Volkswagen Up! košta 10.247 evra sa PDV-om i to za verziju sa 3 vrata. Akcijska cena za ovaj model je 8.990 evra sa PDV-om za keš, a ukoliko se odlučite za finansiranje putem Porše Mobilitija, cena je niža za dodatnih 800 evra, a tom prilikom se na poklon dobija i mobilni telefon Tesla Smartphone 6.1, čija je cena u trenutku pisanja teksta 187 evra sa PDV-om.

Mi smo testirali verziju koja je zbog još jednog para vrata skuplja 400 evra, tako da je cena prilikom gotovinskog plaćanja ukupno 9.390 evra sa PDV-om, odnosno 8.590 evra preko Porše Mobilitija.
Redizajn je, po običaju, doneo umerene izmene na karoseriji i u unutrašnjosti vozila. Dnevna svetla su sada u LED tehnologiji, a nešto drugačiju „grafiku“ su dobile i zadnje svetlosne grupe.

Klasa malih gradskih automobila, odnosno A segment poznat je po jednostavnosti. Uobičajeno je da se unutra vide delovi limarije, tačnije vrata nisu do kraja tapacirana i to je standard manje-više kod svih proizvođača.

Neki su čak započeli i trend uštede na prekidačima za podizače prozora, tako što je vozač morao da se protegne do suvozačevih vrata da bi spustio ili podigao prozor. Na svu sreću, Volkwagen je odlučio da više ne dozvoljava takve egzibicije, već se u vozačevim vratima nalaze tasteri za oba prozora. Zadnji se otvaraju po principu leptir-stakla, što i nije tako loša ideja – ne koriste se baš često a i štedi se na masi mehanizma.
U automobilu je izmenjena i centralna konzola a jedna od najvećih novina je mogućnost povezivanja smartfon uređaja sa automobilom. Uz doplatu od 112 evra dobijate držač za mobilni telefon, kao i Bluetooth konekciju. Sve što treba da uradite je da skinete Maps+More aplikaciju i da Bluetooth konekcijom povežete Up! sa telefonom.

Držač je konstruisan tako da se savršeno uklapa u centralnu konzolu a da istovremeno sakriva USB priključak.

Dok je telefon u držaču, može i da se puni, a s obzirom da je konektor odmah tu iza, dovoljan vam je i vrlo kratak kabl kakav se najčešće dobija uz eksterne baterije.
Startovanjem aplikacije možete da pratite razne instrumente kao što su obrtomer, merač temperature rashladne tečnosti, kao i podatke o ekonomičnosti vožnje i potrošnji, ali dobijate i ono najvažnije – navigaciju.

Zbog toga je sama aplikacija prilično velika, oko 206 megabajta, i uz nju odmah dobijate osnovne mape Zapadne Evrope. U meniju aplikacije imate mogućnost da skinete po želji i dodatne mape, uključujući i mapu Srbije.

Mapa naše zemlje je vrlo detaljna, sa bogatim izborom tačaka interesa. Mi smo u automobilu koristili Tesla Smartphone 6.1 mobilni telefon koji je stigao uz auto. Reč je o uređaju sa dva gigabajta RAM i 16 gigabajta interne memorije i HD ekranom dijagonale pet inča.

Sve funkcije su radile bez najmanjeg problema, sa trenutnim odzivom na kretanje kroz meni i navigaciju. Zanimljivo je da biranje menija telefona može da se obavi i preko tastera na centralnoj konzoli, što dodatno olakšava preglednost multimedije tokom vožnje, bilo da je reč o navigaciji, ili muzici sa radija ili USB fleš memorije.
Lepa vest je da je Volkswagen automobil standardno opremio ne samo maglenkama koje imaju funkciju osvetljavanja krivine, već i tempomatom, kao i zadnjim parking senzorima. Doduše, podešavanje retrovizora je manuelno, ali to nije nikakav problem ako auto uglavnom vozi jedna osoba.

Što se tiče mehanike, najmanji VW nije imao mnogo izmena. Novina je uvođenje turba u postojeći motor zapremine 999 kubika, uz čiju pomoć razvija 90 ks. Na žalost, ova verzija nije previše zanimljiva u našoj zemlji zbog svoje cene, tako da smo se fokusirali na najjeftiniji u ponudi – od 60 ks.

Ovaj motor poznajemo odranije i u jačoj verziji od 75 konjskih snaga. Iako predstavlja najbolji izbor odnosa cene i snage, verzija od 75 ks na žalost nije obuhvaćen akcijskom ponudom.
Ipak, ni slabiji nas nije ostavio na cedilu. Zahteva više obrtaje kako bi adekvatno povukao, što na kraju ne dovodi do velikog povećanja potrošnje. Mi smo praktikovali snažna ubrzanja i održavanje konstantne brzine.

Zvuk tri cilindra može da vas prevari u pogledu broja obrtaja, ali ako u prvo vreme tokom navikavanja na auto gledate na obrtomer i brzinomer i pravovremeno menjate brzine, lako ćete se navići na gotovo nestvarnu tišinu u kabini u petoj pri 50-60 km/h i bez problema ćete dostići fabrički deklarisanu potrošnju.

Mi smo čak uspeli i da je nešto snizimo, tako da smo test po Beogradu završili sa prosekom od 5,1 l/100 km. Ako ste baš agresivni sa papučicom gasa zbog prilično tromog odziva motora na niskim obrtajima, i često poterate kazaljku obrtomera do crvenog područja jer nemate osećaj da se motor „muči“, čak ni tada nećete uspeti da podignete potrošnju na preko sedam litara.

Mana je što se na leru osećaju vibracije, ali kada izmete u obzir nisku potrošnju i troškove redovnog održavanja, sve mu je oprošteno.
Sa druge strane, u vožnji nema vibracija, naprotiv. U kabini je vrlo tiho čak i pri većim brzinama. Na autoputu je stabilan i nema potrebe da ga „lovite“ na volanu kako bi zadržao pravac.

Osim što je vrlo pregledan, Up! ima mali prečnik okretanja, što smo i očekivali od jednog pripadnika A segmenta. Ogibljenje je relativno meko podešeno, a kao i Polo, voli da „zapliva“ preko dužih neravnina.

Dopada nam se što je VW dosledan u svojoj finoći konstrukcije i završne obrade čak i na ovako malom automobilu, tako da za volanom imate nepogrešiv osećaj da ste u pravom Volkswagenu.

Komande su vrlo meke i precizne, počevši od nožnih komandi, preko ručice menjača pa sve do prekidača pokazivača pravca i drugih tastera. Iznenadila nas je i dvotonska sirena, koja definitvno nije uobičajena u vozilima manjim od C segmenta.
Prtljažnik: 251/951 l
Pregrade za sitnice su zaista brojne, a najviše ih je ispred ručice menjača, gde mogu da stanu i veći telefoni. Kaseta je upotrebljiva, baš kao i pregrade u vratima.

Svaki put kada testiramo ovaj auto, prijatno nas iznenadi činjenica da pozadi ima dovoljno prostora za dve osobe prosečne visine, kao i da je prtljažnik praktično na nivou klase iznad. Polica koja ga deli na dva dela je standard, tako da lako možete da organizujete prevoz stvari iz šopinga.

Iako je sveden i po spoljašnjim dimenzijama kompaktan, Up! je zanimljiv, kompletan i praktičan automobil. Za one malo opuštenije, koji se uglavnom voze po gradu, ovo bi bez problema mogao da bude i jedini auto u porodici.

Na poklon mobilni telefon

Ukoliko se odlučite za finansiranje kupovine putem Porše Mobilitija, osim redovnog akcijskog popusta dobijate dodatni od 800 evra, kao i već pomenuti mobilni telefon Tesla Smartphone 6.1.

Inače, cena ovog telefona u maloprodaji je 187 evra i ima vrlo dobre karakteristike – 2 GB RAM i 16 GB interne memorije, HD displej dijagonale 5 inča i kamere sa 13, odnosno 8 megapiksela.

Besplatna aplikacija sa mapama

Preko Google Play-a možete da skinete Maps+More aplikaciju pomoću koje na mobilnom telefonu možete da pratite parametre rada vozila ali i da skinete željene mape za navigaciju.

Uz doplatu od 120 evra dobijate držač za telefon sa USB priključkom i Bluetooth konekciju kako biste sve ovo mogli da koristite i preko komandi na centralnoj konzoli automobila.

Tempomat i parking senzori su standard

Prijatno iznenađenje predstavlja i sasvim solidna oprema. Standard su tempomat, zadnji parking senzori i maglenke sa funkcijom osvetljavanja krivine.

Ni doplate nisu skupe, na primer, bezbednosni paket koji uključuje automatsko kočenje, automatska svetla i brisače košta 315 evra. Dvozonska automatska „klima“ je 277 evra a dvobojni krov je dostupan već od 130 evra.

Cena testiranog Volkswagena Move Up! 1.0 60 ks je 9.390 evra sa PDV-om, odnosno 8.590 evra preko Porše Mobilitija.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. VW Move Up! 1.0 60 ks
motor 3 cilindra
zapremina 999 ccm
snaga 44 kW (60 KS) pri 5000-6000 o/min
maks. o. mom. 95 Nm pri 3000-4300 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije 3600/1641/1504 mm
međuos. rast. 2407 mm
prtljažnik 251/951 l
rezervoar 35 l
pneumatici 165/70 R 14
masa 926 kg
maks. brzina 162 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 14,4 s
potrošnja (fabrička) 3,8/4,4/5,5 l/100 km
emisija CO2 101 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: