Test: Ford Focus 1.5 TDCi Business

Na testu se našla hečbek varijanta Focusa sa osnovnim turbo dizel motorom snage 95 ks i srednjim od pet paketa opreme.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

12:49

Test: Ford Focus 1.5 TDCi Business

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Ford pravi automobile mejnstrim karakteristika. Za razliku od mnogih proizvođača koji su rešili da podignu ulog u igri i koketiraju sa takozvanim premijum segmentom, Ford stoji čvrsto na zemlji i prodaje kvalitetne automobile bez preterane pompe.

Jednostavno, reputacija im to dozvoljava, kao na primer Volkswagenu sa Golfom. Međutim, iako ova dva automobila imaju mnogo toga zajedničkog, pre svega kod filozofije kreiranja automobila, dovoljno se i razlikuju da bez problema mogu da nađu svojeg kupca.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4358/1823/1484 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2648 mm
Šta je zajedničko za Focus i, recimo, Golf i slične automobile? To je predvidivost.

Ako ste vozili automobil neke od tih marki, možete sesti u model generaciju, dve noviji i stariji i tačno ćete znati šta da očekujete od njega.

Naravno, vozila će se tehnološki razlikovati, ali geni su geni. Paradoksalno je da je upravo ovo odlika automobila za koje smatramo da pripadaju premijum segmentu...
Ford Focus 1.5 TDCi : zapremina 1495 ccm; snaga 70 kW (95 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 250 Nm pri 1750-2500 o/min
Restilizujući Focus treće generacije, Ford se odlučio za prilično radikalne poteze. Kada se pojavila, "trojka" je dobila kritike da je bezlična, generički zamišljena, gotovo nedostojna imena koje nosi. Zbog toga su dizajneri ovog puta stvari doveli na nivo koji Focus zaslužuje.

Promene na karoseriji su lako vidljive. Pre svega ističe se nova maska hladnjaka koja umesto bezlične "face" izgleda kao mlađi brat Aston Martina. Ford je ovim zaokružio nastup game svojih vozila, a to je nešto za čime svi ozbiljni proizvođači automobila teže.

Promena maske uslovila je i izmene u farovima, haubi, pa i prednjim krilima. Neobično, ali dosta promena doživeo je i zadnji deo automobila. Drugačija su zadnja svetla, poklopac prtljažnika, ali i branik.
Ford je jedan od retkih proizvođača u poslednje vreme koji proizvodi limuzinu i karavan paralelno sa osnovnim hečbek modelom. To je razumljivo, pošto je limuzina veoma popularna na tržištu Amerike, ali i Bliskog istoka.

Pred nama je sada automobil koji je dobro definisan i usmeren ka klijenteli koja ne želi da se izdvaja po tome što će im automobil biti neobičan nekoliko meseci, eventualno godinu, pa onda otići u zaborav. Ovaj Focus, kao i većina prethodnih, ostaće lepog izgleda (mada je to uvek lična odrednica) i prepoznatljiv desetinu godina koje mu slede u eksploataciji.

Pored ostalog, zbog toga će dobro držati i cenu. Mana, a to mnogi očekuju da čuju je upravo nedostatak pozitivnog "šamara" kada ga prvi put vidite. To je Ford, i on, bez obzira kojoj klasi da pripada, baš ovako izgleda. Za dizajnerske senzacije, pogledajte neki Hyundai, mada se i ta firma poslednjih godina "primirila" i lišila eksperimenata (vođena rukom Petera Šrejera).
I kabina je pretrpela dosta izmena. Pre svega, uređena je centralna konzola, koja je imala previše konfuznih tastera. Sada je mnogo lakše koristiti multimedijalni sistem zahvaljujući velikom kolor ekranu.

Ipak, moramo da primetimo da je interfejs, odnosno način na koji komunicirate sa uređajem nešto komplikovaniji u odnosnu na slične sisteme kod automobila konkurentskih marki.

Kvalitet izrade i materijala u kabini je vrlo dobar, u gornjem proseku klase. Dočekaće vas mekani materijal na gornjem delu komandne table i otporna plastika na centralnoj konzoli koja neće početi da krcka kada se oslonite na nju kolenom u brzim krivinama.

Inače, gornji deo obloge vrata napravljen je od tvrde plastike. Neki konkurenti su taj deo zamenili mekom plastikom.
Pored očiglednog poboljšanja ergonomije, fabrika je izmenila i osećaj u kabini. Prethodna verzija je očigledno bila namenjena kupcima Severne Amerike, sa instrumentima i prekidačima osvetljenim svetlo zelenom bojom, dok je enterijer mogao biti obogaćen (u skupljim paketima opreme) pozadinskim svetlom u pet boja. Sada je situacija dosta svedenija i "evropskija".

Zapremina prtljažnika hečbeka od 363 litra je u proseku klase i odnosi se na verziju koja ima set za reparaciju pneumatika. Ukoliko se odlučite za pomoćni rezervni točak, on smanjuje zapreminu za skoro 50 litara, dok sa rezervnim točkom punih dimenzija ona iznosi samo 277 litara. Dakle, ako vam je potreban veći prtljažni prostor, preporučujemo sedan ili karavan verziju.

Kabina puna manjih i većih pregrada za smeštanje stvari.
Prednja sedišta pružaju dobru potporu telu, međutim dizajnirana su pomalo neobično, tako da vozač, bez obzira na svoju građu, uvek misli da je ono za jedan broj manje nego što bi mu prijalo. Identičnu primedbu imali smo i pre desetak godina, kada smo prvi put testirali Focus druge generacije, pa zaključujemo da Ford samo uporno prati svoj stil.

Sedi se relativno nisko tako da sedište ne "seče" butine u tom zavaljenom položaju, a volan ima veliki hod po dubini - može da se izvuče dovoljno, što omogućava poziciju vozača kao u većim limuzinama.

Zadnja klupa je dovoljno prostrana i nudi smeštaj dovoljan za dve odrasle osobe. Prostor za glavu je u proseku klase.

Prostor za kolena je takođe vrlo dobar, između ostalog, zahvaljujući profilisanim pozadinama naslona prednjih sedišta, koja obezbeđuju još koji centimetar. Komforno je i za stopala, a iz automobila se lako izlazi, bez akrobacija.
Testirani auto je imao slabiju od dve ponuđene verzije snage 95 ks i maksimalnog obrtnog momenta 250 Nm. Slabiji 1.5 TDCi motor neće razočarati. Naprotiv, slobodno možemo da kažemo da je dovoljno snažan i elastičan za porodičnu vožnju bez prevelikih sportskih ambicija.

Turbo rupa je mala, motor je elastičan, a šestostepeni menjač je tako stepenovan da pruži pristojna ubrzanja i malu potrošnju na otvorenom putu.

Prosek testa je iznosio 6,9 litara, što je dobar rezultat imajući u vidu da smo auto vozili po hladnom vremenu. Prosek po gradu kreće se između 6,2 i 7,9 litara, a pri konstantnih 120 km/h potrošnja iznosi oko 5,5 litara.

Na otvorenoj magistrali potrošnja može da padne ispod četiri litra ako vozite tečno i uzdržano.
Prtljažnik: 363/1148 l
Testirani automobil ima srednji od pet ponuđenih nivoa opreme, "biznis".

Na spisku se nalaze automatski klima uređaj za dve zone, audio uređaj ICE 2 sa 6 zvučnika, centralna brava sa daljinskom komandom, putni računar, električno podešavanje retrovizora, imobilajzer, šest vazdušnih jastuka, ABS, EBA, EBL, ESP, tonirana stakla, tempomat, aluminijumski naplaci prečnika 16 inča, senzori za farove i kišu, sva četiri prozora električno pokretana sa automatikom.
Kao i uvek, preporučujemo vam da nabavite automobil koji se uklapa u vaš budžet, a koji je maksimalno dobro opremljen.

Ford Focus 1.5 TDCi "biznis" košta 16.800 evra. Inače, osnovna verzija sa benzinskim motorom od 1.0 litra sa 100 KS i "trend" nivoom opreme može da se nabavi za 11.990 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Ford Focus 1.5 TDCi Business
zapremina motora 1495 ccm
snaga 70 kW (95 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 250 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4358/1823/1484 mm
međuos. rastojanje 2648 mm
masa 1344 kg
rezervoar 53 l
prtljažnik 363/1148 l
maks. brzina 182 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,1 s
potrošnja (fabrička) 3,4/3,8/4,2 l/100 km
emisija CO2 98 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: