Opel Crossland X - novi mali urbani krosover

Opel je objavio fotografije i tehničke detalje novog potkompaktnog krosovera, koji će u gami ovog proizvođača zameniti MPV Merivu.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

10:23

Opel Crossland X - novi mali urbani krosover

Kako navode u kompaniji Opel, ovaj urbani CUV model (Crossover Utility Vehicle) drugi je član Opel X porodice. Prema njihovim rečima, Crossland X nudi "porodično orijentisane karakteristike" u B segmentu vozila, u kome se pridružuje modelu Mokka X.

U poređenju sa pomenutom Mokkom X, koja je dostupna sa opcionim pogonom na sva 4 točka za povremene off-road avanture, Opel Crossland X namenjen je pre svega urbanim sredinama.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4212/1764/1588 mm
Automobil donosi sopstvenu interpretaciju Opelove dizajnerske filozofije “skulpturalna umetnost, kombinovana sa nemačkom preciznošću”, što ga istovremeno čini sofisticiranim i robustnim.

Ako se posmatra sa prednje strane, Crossland X ističe naglašenu masku hladnjaka i sada već prepoznatljiva Opel LED dnevna svetla, sa takozvanim dvostrukim krilima. Horizontalne linije u vidu hromiranih lajsni, koje se protežu od logoa do LED svetala naglašavaju širinu vozila.
Oštre bočne linije sa efektom “lebdećeg krova”, koji vizuelno razdvaja gornji od donjeg dela automobila, takođe doprinose tome da automobil izgleda izduženije i elegantnije. Sličan vizuelni trik optičkog produženja karoserije primenjen je i kod manjeg modela Adam.

Baš kao i kod Adama, i kod modela Crossland X moguće je poručiti automobil sa krovom u drugoj boji.

Zadnji deo karoserije naglašava SUV karakter automobila, prvenstveno zahvaljujući ojačanjima u donjem delu. Visoko pozicionirane zadnje svetlosne grupe takođe sadrže motiv dvostrukih krila.
Skulpturalan dizajn odlika je i unutrašnjosti. Tabla sa instrumentima i centralna konzola jasno su orijentisane prema vozaču.

Diskretan hrom finiš oko otvora za ventilaciju treba da naglasi kvalitet izrade u enterijeru.
Dimenzije Crosslanda X predstavljaju kompromis prilagođen gradskoj vožnji, ali je prostranost enterijera pogodna i za duža putovanja. Sa dužinom od 4,21 metar, Crossland X je 16 centimetara kraći od Astre, ali je istovremeno i 10 centimetara viši.

Zahvaljujući tome putnici uživaju u izdignutijoj poziciji sedenja, što donosi bolju preglednost, slično kao i kod klasičnih SUV modela. Kupci koji osećaj prostranosti žele da nadograde, mogu da se opredele za verzije sa panoramskim krovom.
Osim toga, putnici na zadnjim sedištima mogu da, pomicanjem zadnje klupe po dužini, povećavaju prostor za noge za 15 centimetara. Na taj način ovaj automobil postaje ili prostraniji na zadnjoj klupi, ili raspolaže većom zapreminom prtljažnika, što značajno doprinosi njegovoj fleksibilnosti.

Crossland X donosi i neke inovacije koje svakodnevnu vožnju čine bezbednijom, komfornijom i lakšom. Na spisku opreme nalaze se Head up displej, kamera od 180 stepeni za vožnju unazad, uz Advanced Park Assist, zatim Forward Collision Alert i Autonomus Emergency Braking1, Lane Keep Assist, Speed Sign Recognition i Side Blind Spot Alert.
Novi krosover nudi mogućnost povezivanja mobilnih uređaja zahvaljujući Opel OnStar, kao i AppleCarPlay i Android Auto kompatibilnom IntelliLink tehnologijom multimedijalnog sistema, koja uključuje i ekran osetljiv na dodir dijagonale osam inča.

Putnici na prednja dva sedišta mogu da uživaju u prednostima Opelovih ergonomskih sedišta sa AGR (Aktion Gesunder Rücken) sertifikatom.
Zapremina prtljažnog prostora je 410 litara, bez obaranja zadnje klupe. Pomeranjem sedišta u krajnji prednji položaj, prtljažnik se uvećava na 520 litara. Ako se zadnja klupa obori u potpunosti, zapremina korisnog prostora je 1.255 litara.

Očekivano, putnicima je na raspolaganju veliki broj praktičnih pretinaca za odlaganje sitnica.
Opel za sada nije objavio podatke o motorizaciji, ali treba očekivati da će pogonska paleta biti preuzeta od modela Astra i Mokka X.

Crossland X imaće sajamsku premijeru na auto-salonu u Ženevi, početkom marta, kada se očekuje više detalja o ovom automobilu, kao i informacija o datumu početka prodaje i cenama.

Pogledajte promotivni video modela Opel Crossland X:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: