VW revolucija: Električni automobil po ceni Golfa TDI

Volkswagen je pred početak pariskog auto-salona predstavio I.D. koncept koji će poslužiti kao osnova za pristupačni serijski model na struju.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

09:02

VW revolucija: Električni automobil po ceni Golfa TDI
Foto: Newspress

Nemački proizvođač se priprema za električnu automobilsku eru, a prvi korak ka lansiranju masovnog serijskog modela je I.D. koncept.

Ovaj automobil dizajniran je tako da se već na prvi pogled razlikuje od konvencionalnih Volkswagena pogonjenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a novi "dizajnerski jezik" krasiće sve buduće električne modele.
Prvi među njima biće produkcijska verzija I.D. koncepta, koju VW najavljuje za 2020. godinu. Taj model trebalo bi, kako kažu u kompaniji, da na automobilskom tržištu napravi revoluciju sličnu onoj koju je svojom pojavom proizvela najpre VW "buba", a zatim i Golf u drugoj polovini 20. veka.

Da bi se tako nešto zaista i dogodilo, elektroautomobil će morati da bude cenovno pristupačan (VW tvrdi da će koštati koliko i Golf sa dizel motorom), ali i da ima vozne karakteristike kojima može da parira savremenim benzincima i dizelašima.
VW I.D. dobija pogon od elektromotora snage 170 ks (125 kW), a u stanju je da sa punim baterijama pređe između 400 i 600 km, što je zavidan rezultat za jedan automobil na struju. Proizvođač nije otkrio druge tehničke detalje, ali očekujemo da o ovom konceptu saznamo nešto više nakon predstojeće pariske premijere.
Automobil je baziran na MEB platformi namenjenoj električnim modelima a po spoljnim dimenzijama spada u kompaktna putnička vozila, poput Golfa, dok je, prema rečima ljudi iz Volkswagena, unutra prostran koliko i Passat.

Dugmići i prekidači postaju prošlost - svim komandama i funkcijama pristupaće se putem ekrana osetljivih na dodir, a automobil će neprekidno biti povezan na Internet kako bi, poput kompjutera, bio uvek spreman za najnoviji apdejt sistema.
Ovaj koncept najavljuje i uvođenje tehnologije auto-pilota, koja bi trebalo da se nađe u serijskom modelu od 2025. godine.

Pogledajte detalje sa pretpremijere koncepta I.D.:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: