Mercedesov prvi električni kamion FOTO

Nemački proizvođač predstavio je prototip kamiona koji se kreće isključivo uz pomoć električne energije.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

10:54

Mercedesov prvi električni kamion FOTO
Mercedes Urban eTruck prototip

Urban eTruck zasnovan je na klasičnom Mercedesovom teškom teretnom vozilu sa tri osovine, ali umesto konvencionalnog pogonskog sistema sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, kamion pokreću dva elektromotora.
Električni motori pogone zadnju osovinu, a svaki od njih proizvodi po 125 kW. Ukupna kombinovana snaga dostiže 340 ks (250 kW) a maksimalni obrtni moment iznosi 1.000 Nm.
Litijum-jonske baterije raspoređene su duž šasije kamiona. Njihov kapacitet je 212 kWh, pa Urban eTruck sa jednim punjenjem može da pređe i do 200 km.

U Mercedesu kažu da je to dovoljno za prelazak tipične dnevne rute za ovu vrstu kamiona.
Set baterija sastoji se iz više module, a konstruktori su predvideli mogućnost izbacivanja/ubacivanja dodatnih baterija, u zavisnosti od zahtevane autonomije kretanja.

Kada se pune na standardizovanom punjaču od 100 kW, prazne baterije se u potpunosti napune za 2-3 sata.
Mercedes planira da do početka sledeće dekade ponudi tržištu serijski model električnog ovog kamiona, nosivosti do 26 tona.
Fuso Canter E-Cell
Istovremeno, vlasnik Mercedesa, kompanija Daimler, koja u saradnji sa Mitsubishijem poseduje brend Fuso, najavila je početak proizvodnje električnog kamiona manje nosiivosti.

Prototip ovog vozila, Fuso Canter E-Cell, prošao je sve testove u Portugalu i Nemačkoj i spreman je za serijsku proizvodnju, a biće komercijalizovan po oznakom Fuso eCanter.
Ovo teretno vozilo opremljeno je baterijama kapaciteta 48 kWh, što je su dovoljno za autonomiju od 100 km.

Kamion je pogonjen elektromotorom koji proizvodi 150 ks (110 kW) i razvija 650 Nm.
Kada se za dopunu baterija koristi isti standardizovani punjač kao kod Mercedesovog Urban eTruck prototipa, 80% kapaciteta postiže se za jedan sat punjenja.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: