Vozači, oprezno! Špic je letnje sezone

Sezona je godišnjih odmora, kada veliki broj građana Srbije kreće na more, planine ili neko drugo odredište u zemlji ili inostranstvu, a prvi i osnovni cilj je da stignemo bezbedno tamo gde smo krenuli. Manje je bitno da li ćemo putovati sat-dva duže ili kraće.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

13:02

Vozači, oprezno! Špic je letnje sezone

Letnji uslovi za vožnju svakako su bolji od zimskih ili jesenjih, ali sa druge strane opasnost preti od vrućina i gužvi na putevima. Pored toga, vozači često zanemaruju i potcenjuju faktor umora, koji itekako utiče na njihovu koncentraciju za volanom.

Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i "Putevi Srbije" pokrenuli su kampanju "Vozi odmoran", kako bi apelovali na vozače da na put kreću odmorni, ali i da poštuju osnovna pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju.

"To je jedini način da sačuvaju i sebe, i svoje saputnike, ali i ostale učesnike u saobraćaju", rekla je vršilac dužnosti direktora Agencije, Jasmina Milošević.

"Znamo da je ovo period kada je povećan broj putnika, ne samo domaćih, već i onih iz inostranstva. Zato na naplatnoj rampi delimo letke odštampane na četiri jezika, na srpskom, engleskom, nemačkom i turskom", kazala je Milenković.

Prema njenim rečima, dokazano je da pored represije i prevencija daje rezultate u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda.
Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, Vlada Nikolić, ističe da su tokom leta i turističke sezone, uvećani rizici bezbednosti saobraćaja na svim putevima u Republici Srbiji, posebno na tranzitnim putnim pravcima gde je prisutno znatno više vozila iz inostranstva, te da je odmoran vozač preduslov za bezbedno putovanje.

"Na našim putevima tokom 2015. godine poginula su 22 strana državljanina, a više od 400 njih zadobilo je povrede. Uvereni smo da kampanje ovakvog tipa doprinose povećanju nivoa bezbednosti saobraćaja", kaže Nikolić.

Dodaje da policija aktivno radi i da će tako biti do kraja sezone, kada su inostrani državljani u povećanom broju na našim putevima, ali naglašava da je opasnost potpuno jednaka i za naše vozače.
Šef odseka za naplatu putarine u Putevima Srbije, Nikola Milenković, naveo je da će na svim informacionim portalima na deonicama autoputa biti ispisana obaveštenja učesnicima u saobraćaju o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, kao i o uslovima na putu.

Milenković kaže i da će uskoro biti pokrenuta i akcija gde će se na karticama koje služe za ulazak na autoput biti ispisana obaveštenja vozačima, da voze pažljivo, da se odmaraju koliko je to potrebno, da bi nastavili bezbedno svoje putovanje.

Preporučuje se da vozači da na put krenu naspavani, odmorni i zdravi, da na svaka dva sata vožnje odmaraju najmanje 15 minuta, da što ćešće piju vodu, da izbegavaju vožnju noću, da naprave pauzu i odspavaju kada osete prve znake umora, te da klima uređaj koriste tako da razlika izmedju spoljašnje i temperature u vozilu bude najviše do sedam stepeni.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: