Stigao je - Tesla Model 3!

Treći Teslin model, koji bi trebalo da označi početak masovne proizvodnje električnih automobila ovog proizvođača, predstavljen je na svečanosti u Los Anđelesu.

Izvor: B92

Petak, 01.04.2016.

08:47

Stigao je - Tesla Model 3!

Za 35.000 dolara, koliko košta osnovna verzija (bez uračunatih državnih subvencija na električna vozila u SAD), nećete moći da kupite bolji automobil, rekao je na premijeri Modela 3 prvi čovek Tesla Motorsa, Ilon Mask.

Dugo očekivana luksuzna električna limuzina predstavljena je javnosti u kalifornijskom dizajnerskom studiju ove kompanije u četvrtak uveče po lokalnom vremenu.
YouTube Screenshot
I dok je trajala prezentacija, hiljade ljudi tiskalo se u redovima ispred Teslinih prodajnih objekata širom sveta, kako bi uz depozit od 1.000 dolara (u Evropi 1.000 evra) na vreme rezervisali svoj primerak i tako osigurali da budu među prvim kupcima kojima će automobil biti isporučen kada krajem 2017. počne serijska proizvodnja.

Mnogi od njih čekali su i duže od 24 sata pre nego što je knjiga narudžbina otvorena 31. marta u jutarnjim satima. U međuvremenu, Tesla Motors počeo je da prima i onlajn rezervacije na svom sajtu.
Ali, vratimo se vozilu koje je ovih dana privuklo veliku pažnju automobilskih, ali i drugih medija širom sveta. U odnosu na druga dva modela, krosover X, a naročito limuzinu S, primetno je da je dizajn Tesle 3 savremeniji.

Iako donekle liči na umanjenu varijantu Modela S, "trojka" ima svoje specifičnosti po kojima se jasno razlikuje od većeg brata.
Prednja maska je iste boje kao i karoserija i bez ikakvih ukrasnih detalja, pa će onima koji su navikli na klasične maske hladnjaka "običnih" automobila, Model 3 u početku izgledati pomalo čudno.

Teslin amblem, stilizovano slovo "T", premešten je sa maske, na kojoj se nalazi na ostalim modelima kalifornijskog proizvođača, na vrh haube. Hauba, ili u ovom slučaju poklopac prednjeg prtljažnika (da i Tesla 3 ima dva prtljažnika - jedan napred, a drugi, standardni pozadi), takođe je oblikovana drugačije nego što je to slučaj kod Modela S i X.

Ona je uža i kraća, kako bi se oslobodio prostor za farove koji zauzimaju dobar deo prednjih krila automobila.
Silueta Modela 3 podseća na na veću limuzinu S, ali zbog svojih manjih dimenzija (u klasi BMW-a Serije 3 ili Audija A4) automobil ima manje prepuste karoserije ispred prednjih i iza zadnjih točkova.

Zadnji deo završava se malim spojlerom koji je sastavni deo vrata prtljažnika, dok su stop svetla opremljena LED tehnologijom.
YouTube Screenshot
Unutrašnjost je potpuno minimalistički dizajnirana, pa je Model 3 u tome nadmašio svoje prethodnike, a utisak je da enterijer izgleda modernije nego na druga dva Teslina automobila.

Koncept klasičnih instrumenata potpuno je odbačen, pa su, osim tradicionalnih ručica na volanu, sve ostale komande smeštene na veliki, 15 inčni ekran multimedijalnog sistema (nalik tabletu) koji se nalazi na vrhu centralne konzole. Za razliku od Modela S i X, displej je umesto vertikalno, orijentisan horizontalno.
YouTube Screenshot
Ilon Mask nije izneo sve tehničke detalje, ali je najavio da će u osnovnoj verziji Model 3 od 0 do 100 km/h stizati za manje od 6 sekundi, a da će u ponudi biti i brže varijante. "Mi ne pravimo spore automobile", našalio se Mask na prezentaciji.

Kada je reč o autonomiji u vožnji, koja je veoma važna stavka svakog električnog automobila, on je izjavio da će bazni model moći da pređe i do 350 km pre nego što se baterije istroše.
Mask je saopštio i da će do kraja 2017, kada Model 3 uđe u serijsku proizvodnju, broj superpunjača u svetu (brzih punjača na kojima se baterije mogu dopuniti za 20-30 minuta), biti udvostručen i da će iznositi oko 7.200.

Novi model biće dostupan u verzijama sa zadnjim i pogonom na sva 4 točka, dok će vozilo biti standardno opremljeno auto-pilotom i brojnim bezbednosnim sistemima za koje prvi čovek Tesla Motorsa tvrdi da će garantovati maksimalnih 5 zvezdica na svakom testu bezbednosti u svetu.
Prema njegovim rečima, kabina je dovoljno velika da u automobil komforno može sa se smesti pet odraslih osoba, a zahvaljujući položaju prednjih sedišta, putnici koji sede pozadi imaće komotan prostor za noge.

Luksuznom spoljašnjem izgledu vozila doprinosi i stakleni panoramski krov (Mask je želeo da se smanji osećaj klaustrofobije kod putnika tokom dužih vožnji) koji je standardni deo opreme Modela 3.
Uoči prezentacije novog automobila, Ilon Mask je najavio da će 31. marta otkriti "prvu fazu" Modela 3, a da će "druga faza" biti predstavljena kako se bude bližio datum početka proizvodnje.

S obzirom da vozilo koje je imalo premijeru u Los Anđelesu izgleda potpuno dovršeno, vreme će pokazati na šta je prvi čovek Tesla Motorsa tačno mislio.

Pogledajte video sa prezentacije Modela 3:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: