Svetska premijera: Volkswagen Tiguan za 2016.

Posle prvih dizajnerskih skica, Volkswagen je objavio fotografije i tehničke detalje druge generacije SUV modela Tiguan.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2015.

09:10

Default images

Volkswagen Tiguan za 2016. duži je od prethodnika za 60 mm, širina vozila povećana je za 30 mm, dok je visina smanjena za 33 mm.

Ono što je još važnije za osobe koje će se voziti u njemu, međuosovinsko rastojanje poraslo je za 77 mm, pa razmak između prednje i zadnje osovine sada iznosi 2.681 mm.
Proizvođač tvrdi da je prostor za kolena putnika na zadnjim sedištima duži za 29 mm nego ranije.

Istovremeno, zapremina prtljažnika povećana je maksimalno za 145 litara, na 615 l, koliko je na raspolaganju sa uspravljenim naslonima i delimično pomerenim sedištima unapred, do 1.665 l, kada se nasloni obore.

U Volkswagenu kažu da je zahvaljujući novoj mehaničkoj platformi masa vozila smanjena za preko 50 kg u odnosu na odlazeći model.
Novi Tiguan biće dostupan sa osam turbo-punjenih benzinskih i dizel motora koji zadovoljavaju Euro 6 norme a koji su i do 24% ekonomičniji od prethodnika.

Paleta benzinaca sastoji se od TSI jedinica snage 125 ks (92 kW), 150 ks (110 kW), 180 ks (132 kW) i 220 ks (162 kW).
Oni koji se odluče za dizelaša, imaće na raspolaganju četiri TDI motora. Najslabiji proizvodi 115 ks (85 kW), a slede jedinice od 150 ks (110 kW), 190 ks (140 kW) i 240 ks (176 kW).

Modeli sa baznim benzinskim i dizel motorom nude se isključivo u verziji sa pogonom na prednje točkove, dok je kod ostalih varijanti pogon na sva 4 točka (4Motion) dostupan kao standard ili kao opcija.
VW Tiguan R-Line
Vozila koja su opremljena sistemom 4Motion imaju petu generaciju Haldex kvačila i za 11 mm veće odstojanje od zemlje (ukupno 200 mm).

Uz opcioni "off-road" paket, Tiguan 4Motion u stanju je da pri nailasku na uspon savlada ugao od 25,6 stepeni, umesto 18,3, koliko je deklarisano kod regularnog modela.

Osim toga, nova generacija Volkswagenovog kompaktnog SUV vozila u stanju je da povuće prikolicu mase do 2,5 t.
VW Tiguan R-Line
Na raspolaganju su savremeni bezbednosni sistemi, poput detekcije pešaka i autonomnog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, ali i nakon eventualnog udara u drugo vozilo kako bi se izbegli sekundarni sudari i dodatno povređivanje putnika u vozilu.

Svi ovi sistemi sada spadaju u standardnu opremu modela.
Što se tiče enterijera, Tiguan očekivano dosta podseća na Golf 7. U osnovnom paketu Trendline kupcima je na raspolaganju monohromatski petoinčni ekran multimedijalnog sistema.

Oni koji se odluče za više pakete, Comfortline i Highline, dobijaju displej u boji, a kao opcija dostupan je i veći ekran od 8 inča sa navigacijom i podrškom za Android i iOS mobilne uređaje.

Verzije sa 4Motion sistemom opremljene su sa 4 moda vožnje (Onroad, Snow, Offroad i Offroad Individual), koje vozač može da izabere na točkiću smeštenom na centralnoj konzoli pored ručice menjača.

Hibridni koncept

VW Tiguan GTE Concept
Pored serijskog modela, Volkswagen je predstavio i konceptni Tiguan GTE sa hibridnim pogonskim sistemom.

Ova verzija opremljena je 1.4 TSI benzincem sa 156 ks i elektromotorom zahvaljujući kome ukupna kombinovana snaga hibridnog sistema dostiže 218 ks (160 kW).

Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 13 kWh, koje obezbeđuju autonomiju vožnje na struju od oko 50 km.
VW Tiguan GTE Concept
Osim pomoću benzinskog motora, baterije se mogu dopuniti i putem krovnog solarnog panela. Volkswagen navodi da Tiguan GTE u hibridnom modu troši svega 1,9 l/100 km, uz CO2 emisiju od 42 g/km.

Automobil do stotke ubrzava za 8,1 s, dostiže maksimalnih 200 km/h, a u električnom modu može da se vozi brzinama do 130 km/h.
VW Tiguan GTE Concept
Hibridni koncept biće izložen pored serijske verzije Tiguana na Volkswagenovom štandu na sajmu u Frankfurtu, a za sada nije poznato da li će i kada početi da se proizvodi.

Što se tiče regularne verzije, novi Tiguan se očekuje u prodajnim salonima do kraja godine, a 2016. će mu se pridružiti model sa 7 sedišta.

Sedmosed će se izrađivati u Meksiku i biće dostupan samo na pojedinim tržištima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: