Da li je udar groma opasan za električne automobile?

Pitanje punjenja električnog vozila tokom grmljavine je takođe jednako zanimljivo.

Podeli
Foto: sondem/Shutterstock
Foto: sondem/Shutterstock

Strah od udara groma je neosnovan u slučaju električnih vozila. Kao i kod vozila na benzin i dizel, karoserija vozila deluje kao takozvani Faradejev kavez i električna energija se sprovodi oko putnika.

Nemački automobilski klub ADAC piše da nema posebne opasnosti zbog električnog pogona. Zato je vožnja električnog automobila bezbedna čak i tokom grmljavine.

Međutim, ADAC upozorava da (kao i kod "običnih" automobila) nakon udara groma ne dodirujete metalne delove u unutrašnjosti koji su u direktnoj vezi sa karoserijom. Većina novih putničkih automobila ionako je uglavnom obložena plastikom iznutra, tako da je rizik mali.

Treba voditi računa o tome gde je metalni okvir vrata vidljiv sa unutrašnje strane.

Pitanje punjenja električnog vozila tokom grmljavine će verovatno biti jednako zanimljivo. Ali ADAC jasno ističe: sve dok kuća ili stanice za punjenje imaju propisanu zaštitu od prenapona, ne bi trebalo biti opasnosti. Ovo se odnosi i na zidne instalacije za punejnje u kući i na javne punjače.

Prema ADAC-u, neosnovan je i strah od strujnog udara prilikom vožnje električnim automobilom kroz bare. Međutim, auto-klub navodi da "ne bi trebalo da se vozite kroz vodu ako ne znate koliko je duboka".

Pod vodom mogu plutati predmeti koje ne možete da vidite i možete oštetiti automobil. Takođe može doći do kratkog spoja starterskog akumulatora od 12 V i tada će se automobil zaustaviti. Problem je u tome što starter baterija od 12V obično nije zaštićena od vode, jer mora biti pristupačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu