Kako je Ilon Mask komentarisao kineske automobile 2011, a šta govori danas

Kao što su mnogi pretpostavljali, kineska auto-industrija je drastično napredovala u poslednjih deset godina i sustigla konkurenciju sa Zapada, a u nekim slučajevima je i prestigla.

Automobili

Izvor: Izvor: Index.hr

Utorak, 30.05.2023.

14:51

Kako je Ilon Mask komentarisao kineske automobile 2011, a šta govori danas
Foto: BYD promo

Nekada je kineska auto-industrija bila predmet podsmeha. Tradicionalni proizvođači je uopšte nisu shvatali ozbiljno, a kamoli kao mogućeg rivalia.

Uljuljkani svojom tehnološkom i dizajnerskom superiornošću, reagovali su tek kada je kineski proizvođač kopirao njihov dizajn. Smatrali su uvredom i sramotom za brend to što neki kineski automobil izgleda kao njihov.

Danas su stvari potpuno drugačije, a kineski brendovi su spremni ne samo da prate aktuelne trendove, već i da ih postavljaju. Među njima je posebno upadljiv BYD, koji uspešno plasira svoje proizvode na evropskom tržištu, piše Index.

Koliko su Kinezi napredovali najbolje pokazuje primer prvog čoveka Tesle, Ilona Maska. Kineske proizvode je odlično upoznao krajem 2019. godine kada je otvorio Teslinu gigafabriku u Šangaju.

Tada se pohvalno izrazio o nekim kineskim proizvođačima i rekao:

"Oni rade najviše i rade najpametnije. I ako bi trebalo da pogađam, verovatno će neka kompanija iz Kine biti druga iza Tesle."

Verovatno je mislio na BYD, Nio i XPeng, koji su se već dokazali.

A sada da se vratimo na 2011. godinu i intervju koji je Mask dao Blumbergu. Tada je na mogućnost konkurencije, posebno BYD-a, reagovao smehom i kratkim komentarom:

"Jesi li video njihov auto?"

Po svemu sudeći, čak ni Mask nije verovao da će kineska auto-industrija tako brzo napredovati.

On se sada ispravio i kazao:

"To je bilo pre mnogo godina. Njihovi automobili su veoma konkurentni."

Dovoljno upozorenje za sve one koji su još ispred kineskih proizvođača. A takvih je svakim danom sve manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: