Skandal: Radnik Tesle ukrao podatke

Veliko curenje podataka u Evropi: Nezadovoljni radnik Tesle ukrao 100 Gigabajta vrednih informacija?!

Podeli
Foto: TierneyMJ/Shutterstock
Foto: TierneyMJ/Shutterstock

Čini se da je američki proizvođač automobila Tesla u velikim problemima u Evropi. Naime, izgleda da je došlo do curenja čak 100 Gigabajta podataka. Bivši radnik u Nemačkoj je navodno ukrao i objavio čak 100 Gigabajta podataka o kupcima i zaposlenima te čak i servisne informacije.

Vest je objavio nemački list Handelsblatt. Nadzorni organ u nemačkoj pokrajini Brandenburg je slučaj prosledio holandskoj Upravi za zaštitu podataka (AP) jer je Teslino evropsko sedište u Amsterdamu.

Među podacima su, između ostalog, brojevi zaposlenih u servisu za građane te čak i izvršnog direktora Ilona Maska. Curenje sadrži privatne e-mail adrese, telefonske brojeve i plate. Bankovni podaci klijenata su takođe ukradeni, navodi Revija HAK.

U toj gomili podataka su i servisni podaci – navodno su hiljade pritužbi na Teslin Autopilot. Oko 4000 ljudi je prijavilo da jei njihov automobil iznenada ubrzao ili zakočio. Tesla bi svojim zaposlenima sugerisao da uskrate informacije o incidentima da bi izbegli tužbe. Protiv kompanije se već vode mnoge tužbe, a ovo curenje sugeriše da je problem s Autopilotom čak i veći od očekivanog, zaključuje Handelsblatt.

Podatke je ukrao nezadovoljni bivši zaposleni, rekao je Teslin advokat za Handelsblatt. Kao serviser imao je pristup podacima. Kompanija istražuje da li tog čoveka može da goni krivično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu