Roboti menjaju gume duplo brže od čoveka – šta će biti sa vulkanizerima? VIDEO

Jedan od poslova u kojima će robot moći da zameni čoveka je promena guma na automobilu.

Automobili

Izvor:

Ponedeljak, 22.05.2023.

17:34

Roboti menjaju gume duplo brže od čoveka – šta će biti sa vulkanizerima? VIDEO
Foto: RoboTire promo

Radni roboti za menjanje točkova automobila koriste veštačku inteligenciju i imaju sposobnost da uče i razvijaju svoje veštine, baš kao čovek.

Ovi roboti su već u funkciji i komercijalno se koriste u Americi. Proizvodi ih RoboTire sa sedištem u Mičigenu, a za promenu seta točkova na jednom vozilu potrebno je 23 minuta.

Zvuči mnogo, ali prema proizvođaču, to je duplo je brže od specijalizovanog radnika koji obavlja istu operaciju.

RoboTire koristi dve manipulacione "ruke" sa šest zglobova, po jednu za svaku stranu. U pitanju su komponente kakve se koriste na proizvodnim linijama za montažu delova u auto-industriji. Celim sistemom upravlja veštačka inteligencija. Kamera snima točak, određuje njegovu poziciju, kao i rastojanje između vijaka. Nakon toga, robot otpušta vijke i uklanja točak.

Sistem i dalje zahteva ljudski nadzor i zahteva tehničara da prebaci točak do uređaja, kome je kompjuter već preneo informacije o veličini i vrsti gume.

Krajnji cilj je da ceo sistem za zamenu guma bude potpuno autonoman.

Iako cena sistema nije objavljena, u kompaniji RoboTire kažu da se, s obzirom na povećanu produktivnost i smanjenje troškova rada, povraćaj investicije očekuje nakon godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: